Sorodne objave

 

V Cankarjevem domu v Ljubljani smo danes, 21. junija 2023, slovesno odprli razstavo z naslovom "Skupaj … sta slovenska Teritorialna obramba in Milica v ključnih trenutkih obranili referendumsko odločitev za samostojno Slovenijo". Razstava se s svojo tematiko – nanaša se na osamosvojitveno vojno – dotika skorajšnjega dneva državnosti, ki ga v Republiki Sloveniji praznujemo 25. junija, nastala pa je z medsebojnim sodelovanjem Vojaškega muzeja Slovenske vojske in Muzeja slovenske policije.

Na odprtju so zbrane nagovorili minister za obrambo Marjan Šarec, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski. S kulturnim programom je dogodek obogatil Policijski orkester.

TOIC8282

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v nagovoru poudaril pomen osamosvojitvenih dogodkov, ki se jih ob prihajajočem dnevu državnosti še posebej spominjamo. "Od prelomnih dogodkov, ko smo prvič izvolili svojo demokratično vlado, pa vse do danes nam takšni dogodki pomagajo vzdrževati in negovati narodovo zgodovinsko zavest. V narodu vzbuja zavedanje, da je svet v današnji obliki posledica preteklosti. Brez poznavanja te ne moremo docela doumeti sedanjosti. Izoblikovana zgodovinska zavest pa na edinstven način prispeva tudi k narodovi identiteti," je povedal minister Poklukar.

"Naj vas pričujoča razstava spet popelje v leto 1991. Tisti, ki ste doživeli to obdobje in njegov duh ali ste bili morda tudi sami neposredno udeleženi v teh procesih, boste razstavo zagotovo doživeli drugače kot tisti, ki so bili rojeni po teh prelomnih dogodkih. Zato vas lepo vabim na ogled, obujanje spominov in tudi odkrivanje novih podob in motivov, ki jih morda še niste poznali."

Ob tem se je zahvalil ekipama vojaškega in policijskega muzeja za čudovito in dragoceno razstavo, Cankarjevemu domu pa za prijazno gostoljubje.

TOIC8362

Razstava bo na ogled do 27. avgusta 2023.

O razstavi

Razstavljene so fotografije različnih avtorjev, ki prikazujejo bojne aktivnosti pripadnikov Teritorialne obrambe in Milice med vojno za samostojno Slovenijo ter posledice teh aktivnosti. Gre za izbor pomembnih, ključnih dogodkov, kot so spopada za mejna prehoda Rožna dolina in Holmec ter raketiranje RTV oddajnika na Kumu. Fotografije so izbrane po takratnih pokrajinah Teritorialne obrambe.

Fotografija z razstave Skupaj do zmage

Največja simbolika je zajeta v fotografiji z mejnega prehoda Ljubelj, ki prikazuje menjavo označevalne table SFRJ s tablo Republike Slovenije na državni meji.

Avtorji razstave so mag. Matjaž Ravbar, Simona Pörš in Anton Bukovnik, avtorji razstavljenih fotografij pa so Marjan Garbajs, Branko Praznik, Cvetko Zorko, Tomaž Bukovec, Jože Grajžl, Mitja Teropšič, Konrad Ozebek, Mirko Kunšič, Vojko Čeligoj, Boris Vugrinec, Marjan Pavzin, Andrej Podlogar, Mitja Močnik in Boris Jaušovec.

O Muzeju slovenske policije in Vojaškem muzeju Slovenske vojske

Muzej slovenske policije skrbi za ohranjanje policijske in pravosodne dediščine, razumevanje vloge organov za notranje zadeve ter pravosodja v preteklosti in sedanjosti na slovenskem etničnem območju. V muzeju zbirajo, hranijo in predstavljajo materialne in druge dokaze za osveščanje javnosti o kriminaliteti. Uresničujejo pa tudi poslanstvo policije, ki poudarja pomen zagotavljanja varnosti posameznikom in skupnosti, varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter krepitve pravne države.

Vojaški muzej je matična muzejska ustanova Slovenske vojske, katere poslanstvo je ohranjanje vojaške in vojne kulturne dediščine. Muzej omogoča strokovni vojaški, vojaškozgodovinski in širši javnosti vpogled v različna zgodovinska obdobja, ki so sooblikovala današnjo podobo Slovenije, Slovencev in Slovenske vojske.

Celotno sporočilo za javnost je objavljeno na portalu GOV.SI: Ministra Šarec in Poklukar odprla fotografsko razstavo Skupaj do zmage

Povezane vsebine

Muzej slovenske policije

Foto: Bruno Toič