Sorodne objave

 

Kot smo že napovedali, bomo med 25. in 31. avgustom 2023 objavili drugi rok za prijave na Višjo policijsko šolo. Ne zamudite torej priložnosti! Še letos se vpišite in že kmalu boste lahko tudi sami del naše velike modre družine.

Če pa še niste povsem prepričani, vas vabimo, da prisluhnete izkušnjam štirih kandidatov za policiste, ki so izobraževanje na Policijski akademiji že opravili in so zdaj tik pred zaključkom šolanja.

Kandidati2 Marko Valentina Matic izrez

"Odločitev za poklic policista je bila dobra odločitev," menijo kandidati Marko, Valentina in Matic.

Le še diploma in potem končno pravo policijsko delo

Da je bila policijska šola super in da se imajo "fajn" tudi na obvezni praksi na policijskih postajah, iz prve roke povejo kandidati za policiste Luka, Valentina, Marko in Matic.

Obiskali smo jih med njihovo poletno prakso v enotah Policijske uprave Maribor ter jih povprašali o njihovi odločitvi za poklic policista in razburljivem vsakdanjiku. Vsi so že komaj čakali, da zaključijo pripravo diplomskih del in prakso ter doživijo pravi "policijski utrip".

Kandidati1 Marko Valentina Matic

Marko: "V interventni patrulji se res veliko dogaja …"

Marku, aktivnemu športniku, ki se veliko ukvarja z nogometom in je v prostem času tudi prostovoljni gasilec, je bilo policijsko delo vedno zanimivo, in to predvsem zato, ker je tako aktivno in vedno prinaša nekaj novega.

Komu je namenjen drugi vpisni rok?

Drugi vpisni rok je namenjen kandidatom:

  • ki so bili neuspešni v prvem roku mature ali
  • ki so bili ob prvi prijavi na razpis v marcu neuspešni pri preizkusu telesnih zmogljivosti ali
  • ki se bodo v letošnjem šolskem letu prvič prijavili na razpis ali
  • ki se na podlagi razpisa v marcu niso uvrstili v ožji izbor, ker v zahtevanem roku niso posredovali dokazila o zaključeni V. stopnji izobrazbe (pri čemer jim bodo priznani uspešni rezultati, doseženi na preizkusu telesnih zmogljivosti, psihološkem testiranju, razgovoru z izbirno komisijo ter zdravstvenem in psihološkem pregledu).

V času našega pogovora z njim je v okviru prakse spoznaval predvsem delo v interventni patrulji. "Tukaj se res veliko dogaja. Zanimivo je bilo že prvi dan, pa tudi sicer me interventna posebno zanima, vleče pa me tudi na področje prometa," je dejal. "Če se veliko dogaja, se tudi precej naučiš," je še dodal, zato ga veseli, da lahko prakso opravlja na večji policijski postaji.

Valentina: "Na praksi na policijski postaji se mi zdi super!"

Tudi Valentini šport veliko pomeni, saj je že sicer aktivna kot motoristka in prostovoljna gasilka. "Vedno me je vleklo v policijo," priznava, zdaj, ob prvih praktičnih izkušnjah, pa jo je najbolj presenetilo dejstvo, da policijski vsakdanjik zajema tudi delo v pisarni in administrativna opravila. "Na praksi na Policijski postaji Maribor II mi je super, veliko se dogaja, kar pomeni, da se veliko naučiš v kratkem času, obenem pa so ob meni policisti, ki res pomagajo in vse razložijo," je povedala.

Katera izkušnja ji je doslej najbolj ostala v spominu? "Na terenu res veliko doživiš. Spominjam se hišne preiskave, pri kateri smo zasegli sadike prepovedane droge konoplje; to mi je bilo zelo zanimivo, ne nazadnje me področje kriminalitete, ob prometu, tudi najbolj zanima," odgovarja. Valentina je še posebno vesela, ker prakso opravlja bližje domu: "Uspelo mi je z učenjem in dobrimi ocenami. Zelo sem si želela, da bi ostala tukaj, kjer sem prakso opravljala že lani. Res smo se ujeli, želela sem si nazaj in vesela sem, da se mi je ta želja uresničila."

Matic: "Policijske vrste so me vedno mikale."

Športnik po duši in od lani še motorist priznava, da so ga policijske vrste vedno mikale. "V srednji šoli pa mi je sošolec, s katerim sva trenirala odbojko, dejal, da je njegov oče kriminalist. Tako sem iz prve roke izvedel, kakšno delo je to. Slišati je bilo izredno zanimivo, videl sem se v tem in se potem odločil najprej za študij varnostnih ved in potem še za Tacen." Policijsko uniformo je prvič oblekel kot pomožni policist. Tudi on se za fizični preizkus ni posebej pripravljal. "Kriteriji se mi ne zdijo previsoki – če je malo športnika v tebi, jih opraviš, res pa je, da je to teže za tiste, ki pred tem niso bili športno aktivni."

Prakso je že v prvem letniku opravljal na PP Maribor I. "Če le pokažeš, da imaš voljo in željo po pridobivanju znanja, se ti kolegi posvetijo in potrudijo, da ti predajo čim več znanja. Tukaj se počutim res sprejetega. Delo na postaji je zelo raznoliko, od zahtevnih intervencij in obravnave kaznivih dejanj do kakšnih nenavadnejših dogodkov – včeraj smo bili na primer poklicani na pomoč zaradi mačke, zaprte v stanovanju," se je pošalil Matic in dodal: "Sam sem si želel na večjo postajo ravno zaradi raznolikega dela, sicer pa me zanima kriminaliteta in si želim delati na tem področju."

Kandidat Luka

Oklevate zaradi preizkusa telesnih zmogljivosti pri izbirnem postopku? "Brez skrbi, fizični testi niso prezahtevni. Če je le malo športnika v vas in imate nekaj kondicije, jih boste opravili," zagotavlja kandidat Luka.

Luka: "Policijsko delo, akcija, to je bila moja dolgoletna želja!"

Za Luko je že šest let dela v policiji, saj je kot nadzornik državne meje delo opravljal na območju Policijske uprave Koper. "Policijsko delo – to je bila želja, ki me je dolgo spremljala. Kot nadzornik državne meje sem si želel več policijskega dela in akcije, zato sem se odločil za šolanje in višjo policijsko šolo ter takšno nadaljevanje karierne poti. Fizični testi niso bili prezahtevni, je pa res, da je to odvisno od posameznika in njegove predhodne športne pripravljenosti," je dodal.

Prakso opravlja na Policijski postaji Ptuj, blizu doma, kar so mu omogočile dobre ocene v času šolanja. In kako je na praksi? "Super je, komaj čakam, da začnem delati, le nekaj malega me še čaka pri diplomskem delu – pišem o uporabi stingerja, še zadnji izpit, potem pa akcija." V šoli jo je (akcijo namreč) kar pogrešal – po delu na terenu mu je bilo težje spet "preklopiti" na ure, preživete v učilnici, a so potem spet hitro prišli na vrsto praktični postopki in "terenske" veščine.

Povezane vsebine

Zaposlite se v slovenski policiji

Priporočila za pripravo na preizkus telesnih zmogljivosti

Izbirni postopek za zaposlitev kandidatov za policiste