Sorodne objave

 

Nacionalni preiskovalni urad je sodeloval v mednarodni preiskavi organizirane kriminalne združbe za trgovanje s prepovedanimi drogami, v kateri so ob usklajevanju Europola in pod vodstvom srbskih varnostnih organov sodelovali še organi odkrivanja in pregona Brazilije, Francije, Hrvaške, Poljske, Portugalske, Španije, ob pomoči Pomorskega analitičnega in operacijskega centra za narkotike (MAOC-N).

Januarja 2022 je beograjski oddelek srbske kriminalistične policije začel preiskovati narkokartel, ki naj bi bil vpleten v trgovino s kokainom na debelo iz Južne Amerike v EU. V veliko mednarodno preiskavo te mreže, ki je potekala pod okriljem Europola, so bile vključene tako neevropske kot evropske države, med njimi tudi Slovenija. Po zbranih informacijah naj bi združba tihotapila večtonske pošiljke kokaina iz Brazilije v EU.

Glede na ugotovitve varnostnih organov naj bi ukrajinski in češki kapitani večkrat potovali na Zelenortske otoke in drugam v zahodno Afriko, da bi plovilo pripravili za tihotapske operacije. Po nedavnih operativnih informacijah pa naj bi se plovilo nahajalo v Braziliji, zato so tamkajšnje oblasti ob pomoči španskih oblasti in podpori Pomorskega analitičnega in operacijskega centra za narkotike (MAOC-N) začele pozorno spremljati premike plovila.

Zaključna akcija je 24. avgusta 2023 privedla do:

  • 6 aretacij,
  • 15 hišnih preiskav,
  • zasega 2,7 tone kokaina,
  • zasega dveh vozil višjega cenovnega razreda, prestižnih ur in preko 550.000 evrov gotovine,
  • blokade več bančnih računov in zasega nepremičnin za čas trajanja finančne preiskave.

Preiskovalci so ugotovili, da je eden glavnih organizatorjev kriminalne mreže in glavni osumljenec srbski državljan. Organi odkrivanja in pregona so zato svoje dejavnosti usmerili vanj in druge posameznike, ki so bili ključni za neprekinjeno delovanje kartela. Glavni koordinatorji dejavnosti kartela so prevoze organizirali s pomočjo šifriranih komunikacijskih platform.

Europol je omogočil izmenjavo informacij in zagotovil stalno analitično podporo preiskavi. Na podlagi pridobljenih podatkov je bila razkrita celotna skrita mreža, ki je bila dejavna na več celinah in v več državah.