Sorodne objave

 

Tako kot že nekaj let zapored bodo tudi letos v tednu od 16. do 22. septembra po vsej Evropi potekale številne aktivnosti za večjo prometno varnost. S poostrenim nadzorom se bo Roadpolovi kampanji za varnejše evropske ceste, ki je usmerjena v en sam cilj – nič smrtnih žrtev v prometu, vsaj za en dan –, pridružila tudi slovenska policija.

RoadSafetyDays Video zajem slike0

"Pravijo, da je težko rešiti človeško življenje ... Toda v resnici ni tako težko. Čisto običajni ljudje dejansko vsak dan rešijo na milijone življenj že samo s tem, da so odgovorni na cesti," je eno od pomembnih sporočil kampanje. Oglejte si video

V sredo, 20. septembra 2023, bomo na slovenskih avtocestah izvedli poostreni nadzor

Med aktivnostmi izpostavljamo enodnevni poostreni nadzor, saj bomo v sredo, 20. septembra 2023, na celotnem slovenskem avtocestnem omrežju svojo pozornost usmerili zlasti v odkrivanje prehitrih voznikov in prekratke varnostne razdalje, s čimer želimo vplivati na spremembo navad voznikov.

Kot namreč ugotavljamo v policiji, sta glavna vzroka za nastanek prometnih nesreč na avtocestah še vedno neprilagojena hitrost in vožnja na prekratki varnostni razdalji, ki ju v nekaterih primerih lahko povežemo tudi z distrakcijo in nezbranostjo voznikov. Tudi datum nadzora je bil načrtno izbran. 20. septembra bodo vse članice evropske mreže prometnih policij združile svoja prizadevanja, da bi omenjeni dan minil brez smrtnih žrtev.

IMG 6799 nadzor prometa stop lopar

#ZeroMeansLife. Skupaj za vizijo nič!

V Evropi vsak dan umre 70 udeležencev v cestnem prometu. Zato je med dolgoročnimi cilji evropskih držav, tudi Slovenije, t. i. vizija nič, ki pomeni: nič smrtnih žrtev v cestnem prometu. Žal je večina prometnih nesreč še vedno povezana z (bodisi zavestnimi bodisi nezavednimi) ravnanji ali napakami udeležencev, zato strokovna javnost ocenjuje, da je za dosego tega cilja ključno ozaveščanje in izobraževanje vseh cestnoprometnih udeležencev.

Roadpolovi dnevi prometne varnosti v naslednjem tednu bodo (pod letošnjim motom v angl. ZeroMeansLife) tako namenjeni zlasti nagovarjanju strokovne in laične javnosti, naj se aktivno vključi v izobraževalne in preventivne dejavnosti, s katerimi bi pri slehernem udeležencu okrepili zavedanje, da lahko že z majhnimi spremembami svojih navad (dobrim zgledom drugim udeležencem, vožnjo po omejitvah hitrosti idr.) veliko prispeva k izboljšanju varnosti cestnega prometa.

LogoRoadpolSafetyDays slo

Tudi slovenski policisti verjamemo, da lahko vsak udeleženec v cestnem prometu pomembno prispeva k varnosti na cestah. Prav vsak lahko odigra ključno vlogo pri teh spremembah!

Že večkrat v preteklih letih nam je uspelo, zakaj nam ne bi tudi letos?

Namen opisanih aktivnosti je še vedno usmerjen tudi v cilj, da na ravni celotne Evrope na izbrani dan zabeležimo čim manjše število umrlih v prometnih nesrečah. V Sloveniji nam je ta cilj v preteklih letih že večkrat uspelo izpolniti. Nazadnje lani in predlani, ko med enodnevnim usklajenim nadzorom za posledicami prometne nesreče na naših cestah ni umrl nihče, kar dokazuje učinkovitost take akcije.

Sodelujete lahko tudi v natečaju za najboljšo fotografijo na temo prometne varnosti

Novost letošnje kampanje je Roadpolov fotonatečaj. Sodeluje lahko vsak, ki bo v tednu od 16. do 22. septembra na platforme družbenih medijev (Facebook, Instagram ali Twitter) naložil fotografijo/-e na temo prometa, prometne varnosti, prometne kulture in ozaveščanja udeležencev ter pri tem navedel ključnik #zeromeanslife in Roadpolovo ime @roadpol_eu. Fotografije lahko pošljete tudi na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Zmagovalne fotografije bodo vključene v kampanjo naslednje leto.

Opisane aktivnosti sovpadajo z evropskim tednom mobilnosti

Kampanja se sicer prepleta z evropskim tednom mobilnosti, ki bo prav tako potekal med 16. in 22. septembrom, ko bodo številne slovenske občine z različnimi aktivnostmi na lokalni in regionalni ravni spodbujale trajnostno mobilnost.

Povezane vsebine

Evropska mreža prometnih policij – Roadpol

Roadpolovi dnevi prometne varnosti

Evropski teden mobilnosti