Sorodne objave

 

V Pivki je bilo včeraj, 17. septembra, nadvse pestro. "Vikend obogatenega muzejskega dogajanja", kot so organizatorji poimenovali večdnevni dogodek, je namreč s predstavitvijo svojega dela, vozil in opreme obogatila tudi slovenska policija z različnimi službami.

IMG 6e927c3f74d6c414ba4f3331e2fa0556 V

Generalni direktor policije mag. Senad Jušić je skupaj z notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem v Pivki obiskal tamkajšnji Park vojaške zgodovine, kjer je potekal letošnji ZgodoVikend. Med drugim sta si ogledala policijsko opremo in dinamično vajo s policijskim helikopterjem.

Obiskovalcem so se predstavili policisti splošne in prometne policije, policijske postaje za izravnalne ukrepe, posebne policijske enote, policisti vodniki službenih policijskih psov, upravljavci brezpilotnih zrakoplovov (dronov), pripadniki Letalske policijske enote, gorske enote, Centra za varovanje in zaščito ter drugih služb v policiji.

IMG 0597ec4105568021271ddae0b8419d4b V

Dogajanje si je ogledala tudi direktorica Policijske uprave Koper Alenka Korošec Peruzin.

Sodelujoče enote so poleg statične predstavitve pripravile dinamičen prikaz akcijskega delovanja na terenu. Letalska policijska enota in gorska enota policije sta uprizorili vajo gorskega reševanja ponesrečenca s helikopterjem.

IMG 05e5c30e48374d25aa8932dc763eaad5 V

"Ponesrečenca" so policisti namestili v reševalno vrečo in ga s pomočjo elektromotornega vitla oziroma jeklenice dvignili v helikopter. Helikopterska reševalna vreča se praviloma uporablja pri težjih poškodbah, sicer pa se, kadar zdravstveno stanje ponesrečenca to omogoča, dvig opravi z reševalnim sedežem, ker je reševanje v tem primeru hitrejše.

Helikopter Agusta Westland 169 je tehnološko sodoben helikopter. V policijski floti sta dva takšna helikopterja, tretjega tega tipa bo policija dobila še letos. Ti helikopterji so namenjeni izvajanju vseh policijskih, reševalnih in drugih nalog, saj omogočajo mnogostransko uporabnost in zagotavljajo nepogrešljivo operativno podporo pri policijskem delu, delu gorskih reševalcev, ob naravnih nesrečah, kot so poplave, gašenju požarov in še marsikje. Gre pa za helikopter in seveda tudi policijsko enoto, ki v prvi vrsti služi zagotavljanju varnosti ljudi.

IMG 7dab063c06085f1d61b4024dae5b6279 V

Dogajanje je popestril bogat spremljevalni program s srečanjem starodobnih vozil, tudi tistih, ki so vozili še v času milice.

Več informacij o dogodku: V Parku vojaške zgodovine z ZgodoVikendom odprli jesensko sezono