Sorodne objave

 

Direktor Uprave kiminalistične policije Damjan Petrič, mag., je danes, 13. oktobra 2023, podrobneje predstavil obsežno kriminalistično preiskavo, v okviru katere je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) konec septembra letos na Specializirano državno tožilstvo RS podal kazensko ovadbo zoper več uradnih oseb iz enega od državnih organov. Preiskovalci NPU so namreč ugotovili obstoj utemeljenega suma, da so uradne osebe izvršile kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

20231013 111354a

Zvočni posnetek izjave Damjana Petriča, mag.

Osumljene uradne osebe so na podlagi prejete anonimne prijave in z namenom pridobitve ter analize podatkov o določenih osebah, premoženju in sredstvih, za katere ni bilo podanih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja, v obdobju od konca novembra 2021 do sredine februarja 2022, od domačih in tujih zavezancev za predložitev podatkov o sumljivih transakcijah brez ustrezne pravne podlage pridobile podatke o transakcijah od odprtja računov za 224 transakcijskih računov od 62 fizičnih oseb in 32 pravnih oseb.

Osumljene uradne osebe so pri tem zavestno ravnale v nasprotju z več zakoni in varovanjem osebnih podatkov, ki je ena od temeljnih človekovih pravic in svoboščin posameznika. V anonimni prijavi so bile namreč pavšalno naštete domnevne kršitve, brez vsebinskih in časovnih elementov ter preverljivih dejstev, ki bi predstavljali razloge za sum storitve kaznivega dejanja. Pridobivanje podatkov je potekalo brez individualne presoje obstoja razlogov za sum storitve kaznivega dejanja, osumljene uradne osebe tudi niso spoštovale pravil informacijske varnosti. Anonimna prijava ni bila vložena zoper vse fizične in pravne osebe, katerih transakcijski računi so bili pregledati, temveč le zoper nekatere.

NPU je s kriminalistično preiskavo začel v začetku oktobra 2022 na podlagi pisne prijave državnega organa, ki je v internem nadzoru ugotovil sum kaznivega dejanja in o tem obvestil policijo. Državni organ je v predkazenskem postopku korektno sodeloval z NPU.

Preiskovalci NPU so v kriminalistični preiskavi opravili več preiskovalnih dejanj, in sicer so zasegli obsežno listinsko dokumentacijo ter več kot 10 elektronskih naprav. V nadaljevanju postopka so zavarovali in preiskali podatke iz elektronskih naprav, opravili več kot 100 razgovorov, izvedli policijska zaslišanja osumljenih uradnih oseb in kazenski ovadbi priložili več kot tisoč prilog.

Predkazenski postopek je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo RS. Za navedeno kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora do treh let.

Kriminalistična preiskava je bila za preiskovalce NPU zahtevna, saj so preiskovali sum zlorab uradnih oseb iz drugega organa, ki ima posebna pooblastila in s katerim kriminalistična policija praktično dnevno sodeluje pri pridobivanju in preverjanju podatkov o sumih kaznivih dejanj. Zato so aktivnosti v predkazenskem postopku potekale pod usmerjanjem državnega tožilstva, strokovno in neodvisno, saj je bilo treba preveriti vse okoliščine izvršenega kaznivega dejanja. Prav tako je bila preiskava obsežna, saj so morali preiskovalci NPU pregledati in preučiti obsežno listinsko dokumentacijo in elektronske podatke.

Pri sodelovanju med državnimi organi, ki imajo pomembno oz. nosilno vlogo pri odkrivanju, preprečevanju, preiskovanju in pregonu različnih kaznivih dejanj, so zaupanje, kredibilnost, strokovnost in zakonitost izjemnega pomena. V kriminalistični policiji si bomo zato še naprej prizadevali za tvorno in korektno sodelovanje z drugimi državnimi organi, s katerimi se skupaj borimo proti najhujšim oblikam kriminalitete.