Sorodne objave

 

Na 7. posvetu Dnevi nacionalne varnosti, ki so ga 10. in 11. oktobra 2023 organizirali pri Inštitutu za varnostno kulturo v sodelovanju s Slovenskim združenjem za varen svet, Fakulteto za varnostne vede in Fakulteto za družbene vede, so bila podeljena priznanja na področju nacionalne varnosti za preteklo leto.

Častni naziv policist leta si je s požrtvovalnim ravnanjem prislužil Božo Vrlinič s Policijske postaje Novo mesto. Tudi vsem ostalim prejemnikom priznanj na področju nacionalne varnosti iskreno čestitamo!

IMG 77a4064e047fa4a

Novomeški policist Božo Vrlinič je dokazal, da je predan svojemu poklicu tudi izven delovnega časa. 24. marca 2022 popoldne je na poti v službo posredoval v naselju v okolici Novega mesta. Med vožnjo po regionalni cesti je namreč opazil več ljudi, ki so se prepirali, zato se je ustavil. Predstavil se je kot policist, osebe pozval, naj s kršitvijo nemudoma prenehajo, in jih poskušal razdvojiti. Poklical je tudi operativno-komunikacijski center in zaprosil za intervencijo.

Kljub njegovemu posredovanju je eden izmed kršiteljev s strelnim orožjem poškodoval drugega. Božo Vrlinič je poškodovanemu nudil takojšnjo prvo pomoč. Medtem so kršitelji začeli razbijati okna na hiši ranjenega moškega, eden izmed njih pa jo je celo polil z bencinom in zažgal.

Policist je zavaroval predmeta, ki sta bila uporabljena pri poskusu uboja in požigu, ter ju predal policistom, ko so prispeli na kraj. S posredovanjem podatkov o osumljencih je prispeval tudi k takojšnjemu prijetju obeh pobeglih storilcev.

IMG 2524a43eab9d90

Zaradi svojega samoiniciativnega in požrtvovalnega ukrepanja je prejel tudi priznanje policije za požrtvovalnost.

391691598 70861

Čestitali so mu tudi sodelavci in direktor Policijske uprave Novo mesto Igor Juršič, ki so ga ob prihodu s prireditve pričakali pred Policijsko postajo Novo mesto.

Na odprtju osrednjega dogodka v prostorih Fakultete za družbene vede, ki se ga je udeležil generalni direktor policije mag. Senad Jušić, je zbrane med drugimi nagovoril minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Več o tem v sporočilu za javnost MNZ: Dober sistem nacionalne varnosti je zasluga vseh, ki ga sestavljajo

Kot razpravljalca in predavatelja na posvetu sta sodelovala dva policijska strokovnjaka: Suzana Rudež iz Službe generalnega direktorja policije (okrogla miza o kadrih v slovenskem nacionalnovarnostnem sistemu) in Robert Tekavec iz Uprave kriminalistične policije (predavanje o pasteh družbenih omrežij).

Povezane vsebine

7. Dnevi nacionalne varnosti v Ljubljani, 10. – 11. oktober 2023