Sorodne objave

 

Ste morda vi naš naslednji junak (#beournexthero)? Pomagajte nam pri iskanju najbolj iskanih kriminalcev v Evropi. Vsak od nas lahko postane žrtev kaznivega dejanja, vi pa lahko k večji varnosti prispevate tako, da si ogledate seznam najbolj iskanih oseb v Evropski uniji. Vabimo vas, da si vzamete nekaj sekund za ogled fotografij teh storilcev kaznivih dejanj, ki so na begu, in preverite, ali jih morda prepoznate.

EUMW2023 General Campaign Teaser 16x9 SL v1

Ste lahko naš naslednji junak?

Europol in Evropska mreža skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb – ENFAST sta danes, 17. novembra, začela kampanjo EU Most Wanted 2023, ki se jim pridružuje tudi slovenska policija. Pod sloganom "Postanite naš naslednji junak" pozivamo javnost, naj nam pomaga najti in ujeti najbolj iskane evropske ubežnike, da bo EU varnejša. Tema letošnje kampanje je, da lahko državljani vstopijo v zgodbo in tudi sami postanejo superjunaki. Vse, kar morate storiti, je, da preverite spletno stran s seznamom najbolj iskanih oseb v EU, da ste pozorni in nam anonimno posredujete nasvete prek spletne strani.

Razkrivamo posodobljen seznam najbolj iskanih oseb v EU za leto 2023

Europol vsako leto posodobi podatke o najbolj odmevnih storilcih kaznivih dejanj. Na spletno stran www.eumostwanted.eu je letos naložil novo skupino več kot 50 najbolj iskanih storilcev kaznivih dejanj. Oglejte si seznam teh oseb in nam sporočite ključne informacije ter prispevajte k temu, da se storilci ne bodo mogli izogniti roki pravice.

Med kaznivimi dejanji, ki so jih zagrešili prebežniki, so na letošnjem seznamu med drugim umori, trgovina z ljudmi, oboroženi ropi in kibernetski kriminal.

Kramberger Samardzija Lavric

Slovenska policija je v kampanjo vključila tri ubežnike

Iskane osebe, ki jih je v kampanjo vključila slovenska policija, so: 

  • Marina Kramberger, rojena leta 1990, ki bi morala prestati eno leto in tri mesece zaporne kazni zaradi več kaznivih dejanj goljufije, poleg tega je osumljena več drugih kaznivih dejanj goljufije, za kar je zagrožena zaporna kazen do treh let, in je že dlje časa iskana;
  • Mladen Samardžija, rojen leta 1990, obdolžen kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, za kar je zagrožena zaporna kazen do 10 let, tudi on je že dlje časa iskan in nevaren;
  • Janko Lavrič, rojen leta 1963, obsojen zaradi več kaznivih dejanj poslovne goljufije in že dlje časa iskan, potem ko se ni vrnil s prekinitve prestajanja zaporne kazni.

Ste jih morda videli?

Kakršne koli podatke o iskanih osebah lahko slovenski policiji posredujete tudi na anonimni telefon policije 080 1200, lahko pa tudi na elektronski naslov skupine za ciljno iskanje oseb: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Nekatere od oseb, ki jih trenutno išče slovenska policija, si lahko ogledate na spletni strani Iskane osebe.

Vse informacije so dobrodošle.

Kako deluje spletna stran? Prejete anonimne namige 24/7 spremljajo preiskovalci mreže ENFAST, ki lahko takoj ukrepajo

Ko prek spletnega mesta pošljete anonimni namig, se obrnete na skupnost ENFAST (ang. European Network of Fugitive Active Search Teams – ENFAST). ENFAST je evropska mreža policistov ali nacionalnih skupin za iskanje prebežnikov, ki so na razpolago 24 ur na dan, vse dni v tednu, in ki lahko po potrebi takoj ukrepajo in izsledijo prebežnike. Vsi člani ENFAST so specializirani za iskanje prestopnikov na begu, ki so osumljeni ali obsojeni za huda kazniva dejanja in za katere je bil izdan evropski nalog za prijetje.

polje za vpis anonimnih namigov1

Pomagajte najti najnevarnejše kriminalce v EU

Moč je v vaših rokah. Če koga od njih prepoznate, nam to lahko sporočite anonimno na našem spletišču. En sam namig lahko odločilno prispeva k našemu boju proti kriminalu. Z vašim namigom bomo mogoče lažje prijeli nevarne osebe in preprečili morebitne žrtve.

Superjunaki ne nastopajo samo v stripih!

Morda boste imeli ključno vlogo pri tem, da organi kazenskega pregona ujamejo kriminalca, ki je že dolgo na begu. Superjunaki ne nastopajo samo v stripih, saj za to, da postanete junak, ne potrebujete nadčloveških sposobnosti, ampak morate biti samo pozoren opazovalec.

Strip 1 4

Na fotografiji so naslovnice vseh štirih stripov, ki vsebino črpajo iz resničnih dogodkov in podvigov junakov iz našega vsakdana. Preberite posamezne zgodbe:

De Bolle: "Sodelovanje z državljani je ključno pri iskanju pobeglih kriminalcev"

Cilj letošnje kampanje, ki jo bodo uradno zagnali jutri, 18. novembra, na sejmu Dutch Heroes Comic Con v Utrechtu (Nizozemska), je povečati ozaveščenost javnosti o prebežnikih, ki jih iščejo zaradi hudih kaznivih dejanj. V kampanji sodelujejo skoraj vse države članice EU, na spletišču kampanje pa so trenutno objavljene posodobljene informacije o več kot 50 iskanih osebah. Poziv k ukrepanju je objavljen v vseh jezikih EU, da bi dosegli čim širše občinstvo.

Izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle je ob zagonu kampanje poudarila: "Pri iskanju iskanih prebežnikov je ključnega pomena sodelovanje med državami EU in državljani EU. Ti kriminalci bežijo iz države v državo in se vedno znova poskušajo izogniti organom pregona. S hitrim pregledom naše spletne strani s seznamom najbolj iskanih oseb v EU lahko pomagate rešiti morebitne žrtve. Oglejte si spletno stran www.eumostwanted.eu in nam jih pomagajte najti. Bodite naš naslednji junak."

Seznam najbolj iskanih oseb v EU daje rezultate

Seznam najbolj iskanih oseb je bil v preteklosti že zelo uspešen, saj je več anonimnih namigov privedlo do dejanskih aretacij. Seznam najbolj iskanih oseb v EU je skupnost ENFAST uvedla januarja 2016 ob polni podpori Europola. Od takrat pa do danes je bilo:

  • na spletni strani objavljenih 408 profilov prebežnikov in
  • prijetih že 146 prebežnikov (od tega je bilo 50 aretacij neposredna posledica objave ubežnikovega profila na spletnem mestu).

Samo v lanskem letu (od začetka kampanje septembra 2022) je bilo uspešno rešenih 21 primerov.

Mreža ENFAST kot odgovor na razvijajočo se naravo čezmejnega kriminala

Cilj projekta ENFAST je povečati varnost v EU z uspešnim izsleditvijo in aretacijo mednarodno iskanih storilcev hudih kaznivih dejanj. Razvijajoča se narava čezmejnega kriminala je spodbudila nacionalne policijske sile v državah članicah EU, da združijo svoje sile, uporabijo svoje strokovno znanje in zagotovijo, da nevarni storilci kaznivih dejanj ne morejo pobegniti in se izogniti kazni.

Povezane vsebine

Iskane osebe (seznam iskanih oseb v Sloveniji)

EU Most Wanted (seznam najbolj iskanih oseb v Evropi)

Europol