Sorodne objave

 

Specialna enota slovenske policije je včeraj, 16. novembra 2023, na območju Šentilja v okviru bilateralnega sodelovanja izvedla skupno vajo s kolegi iz EKO Cobre, specialne enote avstrijske policije. Vaja je vključevala čezmejno zasledovanje nevarnih, oboroženih osumljencev kaznivih dejanj iz Avstrije v Slovenijo.

IMG 1176

Z vajo so policisti obeh enot uspešno preizkusili in uskladili:

  • delovanje pri predaji varovane pošiljke na državni meji in terorističnem napadu na prevoz,
  • taktiko varovanja vrednostne pošiljke in usklajeno delovanje obeh enot skupaj,
  • protiteroristično delovanje pri zabarikadiranju storilcev v objekt z zajetjem talcev.

Ob tem so obnovili pravne podlage čezmejnega sodelovanja, preverili načine obveščanja, kontaktne podatke in obstoječe obrazce ter komunikacijski sistem NEOS, ki ga podpira mednarodno združenje specialnih enot Atlas. Tako so v realni situaciji preverili praktično izvedbo postopkov obeh policij.

IMG 1236

Scenarij vaje: avstrijski »specialci« sledijo oboroženim roparjem čez mejo v Šentilj, kjer skupaj s slovenskimi kolegi ujamejo osumljence in rešijo talce.

Scenarij vaje je predvideval oborožen rop denarne pošiljke velike vrednosti v Avstriji, ki jo varuje EKO Cobra. Po scenariju storilcem napada uspe pobegniti. EKO Cobra odkrije njihovo lokacijo in jim začne slediti že na ozemlju Avstrije. Pri begu se oboroženi nevarni osumljenci zatečejo v obcestni objekt na ozemlju Slovenije (območje Šentilja). Policisti EKO Cobra neposredno sledijo osumljencem in jim preprečijo beg, vendar se slednji zabarikadirajo v objekt in pri tem zajamejo talce. Sledijo obveščanje, sklic Specialne enote slovenske policije in nasilen vstop v objekt z uspešnim reševanjem talske situacije.

Povezane vsebine

Dejavnost Specialne enote