Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci v Zagrebu na Hrvaškem so predstavniki slovenske, hrvaške in avstrijske policije ter policije iz Bosne in Hercegovine opisali potek in rezultate obsežne mednarodne operativne akcije Tara. S preiskavo, ki jo je vodila slovenska policija, so odkrili organizirano kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem ilegalnih prebežnikov v različne države Evropske unije. Po hišnih preiskavah so policisti včeraj, 1. aprila, več osumljencem odvzeli prostost.

Kot so povedali udeleženci konference, so kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota leta 2008 začeli spremljati mednarodno organizirano kriminalno združbe, ki je izvrševala kazniva dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države (3. in 4. odstavek 308. člena Kazenskega zakonika RS). Za ta dejanja je zagrožena zaporno kazen do 8 let (kvalificirana oblika storitve v kriminalni združbi).

090402 NK IlegalniPrehodi03Novembra lani so policisti in kriminalisti z operativnim delom ugotovili, da se določeni osumljenci z območja PU Murska Sobota ukvarjajo z izvrševanjem tovrstnih kaznivih dejanj, in sicer s prevozom ilegalnih migrantov iz Hrvaške v Slovenijo in druge države Evropske unije.

Na tem območju so policisti tako prijeli več skupin ilegalnih prebežnikov in našli več vozil, ki so bila namenjena za prevoze ilegalnih prebežnikov. Poleg tega so v notranjosti države prijeli nekaj prevoznikov z območja PU Murska Sobota, ki so v vozilih prevažali ilegalne migrante.

Z intenzivnim zbiranjem obvestil so slovenski kriminalisti v sodelovanju s hrvaškimi in avstrijskimi varnostnimi organi identificirali več članov mednarodne kriminalne združbe. Na podlagi utemeljenih razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, in na podlagi ustreznih odredb so nato začeli z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov.

Ugotovili so, da je od konca oktobra 2008 pa do 1. aprila letos kriminalna združba izvršila najmanj 20 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države (od tega dva poskusa) in eno kaznivo dejanje prikrivanja (prevoz v Nemčiji ukradenega vozila BMW X6).

Pri tem so bili člani združbe izredno previdni. Ves čas so s predhodnicami in spremstvi opazovali okolico in opozarjali prevoznike na prisotnost policije. Prisluškovali so tudi radijskim zvezam policije (pri hišnih preiskavah so policisti našli radijski postaji, nastavljeni na policijske frekvence, in napravo za nočno opazovanje).

090402 NK IlegalniPrehodi04Med izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov je kriminalna združba opravila prevoze 38 ilegalnih prebežnikov iz Hrvaške v Slovenijo in nato naprej v notranjost Slovenije ali druge države EU. Prebežnike je policija med temi prevozi tudi prijela. Osumljenci so za prevoz enega ilegalnega migranta preko državne meje zahtevali od 500 do 1500 evrov (odvisno od tega, koliko državnih mej je bilo potrebno prečkati).

Za izvršenih 20 kaznivih dejanj na območju Slovenije so policisti ovadili 13 osumljencev. Gre za sedem slovenskih državljanov, dva hrvaška in po enega makedonskega, srbskega, nemškega in kosovskega državljana.

Pri osumljenih slovenskih državljanih so policisti včeraj, 1. aprila, opravili šest hišnih preiskav in odvzeli prostost štirim osumljencem. S kazensko ovadbo jih bodo privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Murski Soboti.

Pri hišnih preiskavah so policisti zasegli različne predmete, pomembne za nadaljnji kazenski postopek (telekomunikacijska sredstva, mobilne telefonei, SIM kartice, napravo za nočno opazovanje ...), pred tem pa so v Sloveniji zasegli v Nemčiji ukradeno vozilo BMW X6, ki ga je osumljenec nameraval prepeljati čez zeleno mejo na Hrvaško.

Kriminalistično preiskavo so vodili kriminalisti PU Murska Sobota v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije na Generalni policijski upravi GPU ter hrvaškimi in avstrijskimi varnostnimi organi. Celoten postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti.

Slovenska kriminalistična policija je s sodelovanjem v okviru centra SECI (ki pri tovrstnih preiskavah v JV Evropi in širše prevzema veliko vlogo) v skupni operaciji Tara izmenjevala podatke o nedovoljenih migracijah ter koordinirano izvajala kriminalistično preiskavo tovrstnih kaznivih dejanj, kar je pripeljalo do uspešnega zaključka v več državah.

Predstavniki vseh policij, ki so sodelovali na današnji novinarski konferenci, so se strinjali, da je razkritje več oseb, osumljenih tihotapljenja ljudi, posledica dobrega sodelovanja s tujimi varnostnimi organi pri odkrivanju teh kaznivih dejanj. Prav to je namreč omogočilo identifikacijo in prijetje tako velikega števila osumljencev, pomembno pa je tudi, da so se preiskave koordinirano vodile v več državah ter se istočasno zaključile.

Zvočni posnetek izjave Slavka Koroša(mp3) 
vodje Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi


Statistični podatki slovenske policije:

Kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države je bilo lani 171 (195 v letu 2007), število ovadenih osumljencev pa se je povečalo z 296 na 455 ali za 53,7 %. Leta 2008 je bilo 112 (oz. 42 v letu 2007) evidentiranih kaznivih dejanj obravnavanih v okviru organizirane kriminalitete.

Stanje na področju ilegalnih migracij v letu 2008 ocenjujemo kot ugodno. Tako v letu 2008 na območju Slovenije obravnavamo upad števila ilegalnih prehodov državne meje, in sicer za 52,2 % (leta 2008 jih je bilo 1.186; leta 2007 pa 2.479).

Najpogosteje so bili obravnavani državljani Srbije, Hrvaške, Turčije, Kosova, Bosne in Hercegovine, Makedonije in Albanije. Ugodno stanje se nadaljuje tudi v prvih dveh mesecih tega leta, ko je bilo v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta obravnavanih 38, 3 % manj ilegalnih prehodov državne meje. Prav tako se ni spremenila struktura ilegalnih migrantov, saj še vedno prevladujejo državljani iz držav Zahodnega Balkana in Turčije.
 

Graf: Nedovoljeni prehodi čez državno mejo v RS
090402 NK IlegalniPrehodi

 Operativna akcija Tara - prezentacija (v hrvaškem jeziku)