Sorodne objave

 

Policisti smo v zadnjem mesecu zaznali povečano število unovčenih ponarejenih bankovcev v apoenski vrednosti za 200 evrov druge izdaje, t. i. serije Evropa. Največ jih je bilo odkritih na območju Ljubljane, v manjšem delu pa tudi v drugih delih Slovenije.

Občane zato opozarjamo: bodite previdni pri poslovanju z gotovino, sploh v primerih zasebnih poslov, za katere priporočamo, da jih opravite v instituciji, kjer so uslužbenci usposobljeni za prepoznavanje ponaredkov.

Ponarejeni bankovci so bili najpogosteje unovčeni kot kupnina pri plačilih spletne prodaje mobilnih telefonskih aparatov ter druge zabavne elektronike, pa tudi v gostinskih lokalih in trgovinah.

Bankovec 2 ponarejen

Primerjava med pristnim (na zgornjem delu slike) in ponarejenim bankovcem (na spodnjem delu slike)

Kako prepoznati ponarejeni denar?

  • V večini primerov zadošča že to, da bankovce dobro pogledate in pretipate ter jih obrnete proti svetlobi, saj so zaščitni elementi tako opaznejši.
  • Pozorni bodite na relief, saj ga ponaredki navadno nimajo.
  • Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih tudi portretno okence.
  • Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj se na srebrnem traku opazi prelivanje simbola evra, arhitekturnega motiva, vrednosti bankovca, v prosojnem okencu portret ženske podobe, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

Bankovec 1 ponarejen

Pri trenutno unovčenih ponaredkih za 200 evrov je vodni znak viden navadni dnevni svetlobi, na pristnih pa ne. Razlika je tudi v zeleni številki 200 na prednji strani, na kateri ni vidnega zelenega svetlobnega vala pri nagibanju. Za večino ponaredkov je značilna serijska številka, ki se vedno začne z UA506825.

Kako ravnati, če prejmete ponarejen bankovec?

Če se vam zdijo bankovci sumljivi, pokličite telefonsko številko 113 ali obvestite najbližjo policijsko postajo. Pri tem si poskusite zapomniti čim več informacij o tem, kdaj, kje in od koga ste bankovec prejeli. Navedene informacije so v nadaljevanju zelo koristne pri ugotavljanju storilcev kaznivega dejanja ponarejanja denarja oziroma drugih uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Povezane vsebine

Podrobnosti o zaščitnih elementih evrskih bankovcev so na voljo tudi na spletni strani Banke Slovenije in na spletni strani Evropske centralne banke:

Sumljivi bankovci - kaj storiti?

Zaščitni elementi bankovcev