Sorodne objave

 

Praznični dnevi žal niso minili brez smrtnih žrtev na naših cestah. V preteklih dneh, med 22. in 26. decembrom 2023, so namreč policisti obravnavali kar tri smrtne prometne nesreče.

Depositphotos 178341680 XL byKalinovsky

Letos ceste zahtevale 84 življenj

V letošnjem decembru je do danes, 27. decembra, na naših cestah življenje izgubilo že šest oseb. Lani decembra pa so na cestah umrle štiri osebe.

Letos je na slovenskih cestah skupaj umrlo 84 oseb (84 oseb je umrlo tudi v letu 2022).

Podaljšani konec tedna več nesreč, predvsem zaradi neprilagojene hitrosti

V podaljšanem koncu tedna so policisti hkrati obravnavali še osem prometnih nesreč, v katerih so se udeleženci hudo telesno poškodovali.

Ugotovitve policistov kažejo na to, da je bila večina prometnih nesreč povezana z neprilagojeno hitrostjo, odvzemom prednosti in nepravilnim prehitevanjem. Nekatere prometne nesreče so bile povezane s slabšim psihofizičnim stanjem in utrujenostjo voznikov, hujše posledice pa bi v nekaterih prometnih nesrečah lahko preprečila uporaba varnostnih pasov.

Vozniki, prilagodite vožnjo razmeram na cesti in lastnim zmogljivostim

Voznike pozivamo, da hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cesti, saj je cestišče na izpostavljenih delih lahko spolzko. Znova opozarjamo tudi na obvezno uporabo varnostnih pasov, ki nam lahko v ključnem trenutku reši življenje.

Predvsem v temnejšem delu dneva naj bodo vozniki pozorni na pešce in druge šibkejše udeležencev v prometu. Kljub zimskemu času je namreč v prometu veliko voznikov e-skirojev in kolesarjev. Omenjene udeležence pozivamo, da poskrbijo za lastno varnost, voznike motornih vozil pa opozarjamo, da morajo računati na njihovo pristnost v prometu in temu ustrezno prilagoditi način vožnje.

Alkohol ne sodi za volan

V zadnjem tednu letošnjega leta se bo v mestnih središčih odvijalo več prireditev, na katerih se bo užival tudi alkohol. Policisti znova pozivamo k odgovornemu uživanju alkohola, še posebej pa opozarjamo, da alkohol ne sodi za volan. Če ste uživali alkohol, si zagotovite varen prevoz domov in tako poskrbite za svojo varnost in varnost drugih.

Policisti bomo še bolj pozorni na kršitve

Policisti bodo v prihajajočih dneh veliko pozornosti namenili urejanje prometa tam, kjer lahko pride do večjih prometnih zamaškov. Pomemben del aktivnosti pa bo namenjen tudi nadzoru voznikov, in sicer bodo predvsem preverjali, ali vozniki spoštujejo omejitve hitrosti in v kakšnem psihofizičnem stanju sedajo za volan.

S svojim ravnanjem v prometu ne odločamo le o lastni usodi, temveč velikokrat tudi o usodi povsem naključnih mimoidočih prometnih udeležencev. Z odgovorno udeležbo v cestnem prometu zato poskrbimo, da bodo praznični dnevi minili mirno in da se bo prav vsak varno vrnil domov.