Sorodne objave

 

Tudi v slovenski policiji se pridružujemo obeležitvi dneva varne rabe interneta, ki poteka 6. februarja. Posebno pozornost ob tem dnevu namenjamo spletnemu nasilju nad otroki.

Otroci pogosto žrtve

Hiter razvoj tehnologije je v naša življenja prinesel obilo prednosti, pa tudi slabosti. Nevarnostim na spletu so še posebno podvrženi otroci, ki so pri uporabi pametnih naprav pogosto nepoučeni o varni rabi spleta, pa tudi o nevarnostih, ki jim pretijo pri brskanju po internetnem oceanu. Poleg kraje osebnih podatkov, izpostavljenosti številnim škodljivim in neprimernim vsebinam ter različnih oblik zlorab otrok številne raziskave kažejo, da so otroci pogosto žrtve tudi hudih oblik spletnega nasilja.

Neizogibno je, da so otroci v današnjem času z digitalnim svetom povezani že od najzgodnejših dni. Zaradi svoje naivnosti, zaupljivosti in nepoučenosti so hitro lahko žrtve različnih oblik spletnega nasilja, kot so grožnje, izsiljevanje, sovražni govor, zalezovanje ipd., lahko pa se zgodi, da so zaradi svoje nepremišljenosti in pomanjkanja občutka za resnost svojih dejanj, storjenih na spletu, tudi povzročitelji kaznivih dejanj. Posledice spletnega nasilja so lahko zelo hude, včasih celo hujše kot posledice nasilja v fizičnem okolju, saj internet ne pozna gumba 'izbriši'. Otroci so tako žrtve nasilja ob vsakokratni delitvi nasilnih ali žaljivih vsebin.

Reci ne video izrez2 Europol

Naj splet postane varno okolje

Vsak posameznik oziroma vsak uporabnik interneta je odgovoren za to, da bodo otroci odraščali v varnem spletnem okolju. V slovenski policiji želimo z različnimi preventivnimi aktivnostmi in medijskimi objavami izboljšati ozaveščenost o tej problematiki. Prizadevamo si, da bi splet postal varno okolje, v katerem se bodo otroci počutili poučene, suverene, zaščitene in varne. Vse, ki pri svojem delu prihajate v stik z otroki, spodbujamo, da vzpostavite odprto komunikacijo z otroki, da se bodo lažje zaupali o svojih težavah in izkušnjah na svetovnem spletu, obenem pa jih sistematično poučujte o varni rabi spleta ter možnih nevarnostih. Vse uporabnike svetovnega spleta pa spodbujamo, da spremljajo in prijavljajo morebitne primere spletnega nasilja otrok. Takšne prijave lahko podate na ustrezne platforme, kot je na primer Spletno oko .

Predvsem zaradi hitrosti, s katero se spletno okolje razvija in spreminja, (p)ostaja zagotavljanje varnosti naših najmlajših velik izziv za vse odrasle, ki jim moramo zagotavljati varno in brezskrbno odraščanje. Nemogoče je slediti vsem trendom, izzivom, družbenim omrežjem in nevarnostim, ki so jim otroci izpostavljeni na spletu, zato je nujno, da skupaj, z vzajemnim sodelovanjem, ozaveščanjem o tej problematiki in ukrepanjem ustvarimo varno spletno okolje za vse uporabnike.

Clipboard04

Vabilo na konferenco

Ob tej priložnosti delimo povabilo Fakultete za družbene vede. Slednja v okviru projekta Safe.si vabi na konferenco ob izidu priročnika za pedagoške delavce na temo spletnega nasilja nad otroki in mladostniki. Konferenca bo potekala 14. februarja 2024, več o njej pa lahko najdete na spletni strani Safe.si .

Povezane vsebine

Varnost na internetu
Starši in otroci, zavarujte se pred zlorabami na spletu
Policija za otroke
Ne postanite tarča spletnega izsiljevanja z golimi posnetki ali fotografijami!