Sorodne objave

 

Letalska policijska enota je bogatejša za še tretji večnamenski transportni helikopter tipa Agusta Westland AW 169, ki je bil dobavljen v začetku decembra lani, odslej pa bo tudi v uporabi.

20240206 135521

Slovesen prevzem novega policijskega helikopterja je potekal danes, 6. februarja 2024, na sedežu Letalske policijske enote, zbrane pa so nagovorili minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, generalni direktor policije mag. Senad Jušić in vodja Letalske policijske enote Dejan Kink.

govor minister

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je izrazil zadovoljstvo, da je slovenska policija dobila nov helikopter, ki bo služil kot neprecenljivo sredstvo pri izvajanju nalog slovenske policije. "Današnji dan je za vse nas še posebej slovesen, ko slovenska policija prevzema v uporabo nov, že tretji helikopter Augusta Westland AW 169." Dejal je, da se je v samostojni Sloveniji Letalska policijska enota še intenzivneje razvijala in modernizirala. Opravlja namreč naloge zračne podpore specialni in gorski enoti policije, nadzor državne meje in cestnega prometa, reševanje ponesrečenih v gorah, nudi helikoptersko nujno medicinsko pomoč ter podporo sistemu zaščite in reševanja.

Slovenska policija se od 2016 intenzivno modernizira in opremlja z najsodobnejšo policijsko tehniko, opremo in vozili. V zadnjih štirih letih so bili nabavljeni trije novi vrhunski policijski helikopterji Augusta Westland AW 169, ki dnevno opravljajo tako policijske naloge kot naloge podpore sistemu zaščite in reševanja. Danes ima slovenska policija najmodernejšo floto helikopterjev v regiji, na kar smo lahko vsi skupaj izjemno ponosni.

"Policisti in policistke Letalske policijske enote ste v zadnjih dveh letih državljankam in državljanom pokazali visoko usposobljenost in izjemen pogum ob velikem požaru na Krasu ter ob lanskih avgustovskih katastrofalnih poplavah. Skupaj z gorskimi reševalci ter pripadniki Civilne zaščite in pripadniki Slovenske vojske ste rešili na desetine življenj ljudi, za kar ste bili posamezniki in enota lani decembra odlikovani," je povedal minister.

Minister je čestital in se zahvalil vsem policistkam in policistom Letalske policijske enote in delovni skupini za uspešen projekt nabave novega policijskega helikopterja. Posadki novega helikopterja je zaželel mirno in varno letenje ter uspešno opravljanje zahtevnih nalog Letalske policijske enote.

govor GDP

"Takšne priložnosti, kot je današnja, so razlog za veliko zadovoljstvo v naših vrstah, saj kažejo na spodbuden premik policije v smeri razvoja in modernizacije. Sodobnega policijskega dela si brez podpore iz zraka ni več mogoče predstavljati. Prednosti in manevrske zmogljivosti helikopterjev so pri zagotavljanju varnosti nepogrešljive. To se pokaže pri vsakem reševanju v gorah, pri vsakem iskanju pogrešane osebe, pa tudi pri iskanju nevarnega, oboroženega storilca. Helikopter je nenadomestljiv pri preprečevanju nezakonitih migracij, nadziranju prometa iz zraka in pri varovanju množičnih prireditev. In nenazadnje - nenadomestljiv je pri prevozu ponesrečenega ali bolnega, ki potrebuje nujno medicinsko pomoč. Ko štejejo sekunde in je vsak izgubljen trenutek lahko usoden, je možnost helikopterskega prevoza nemalokrat tista, ki odloča med življenjem in smrtjo," je dejal generalni direktor policije mag. Senad Jušić.

20240206 131019(0)

"Policijski helikopterji so za varnost prebivalcev Slovenije naredili veliko. Rešili so mnogo življenj. A vendarle noben helikopter ne leti sam. Da bi ta velik stroj uresničil svoje poslanstvo, se morata združiti tehnološka dovršenost in človeška požrtvovalnost. Pomembno je, da z njim upravljajo visoko usposobljeni policisti in policistke, ki imajo veliko znanja in spretnosti, predvsem pa veliko srce, ki bije za ta plemenit, a tudi zahteven poklic. In to so ljudje, ki sestavljajo našo letalsko policijsko enoto. Ponosni smo na ekipo, ki je danes tukaj med nami in ki jo štejemo med najelitnejše enote slovenske policije. Nadaljujejo in razvijajo skoraj 60-letno tradicijo slovenskega policijskega letalstva. Takšna ekipa si zasluži le najboljše. Vesel sem, da jim to lahko tudi omogočimo," je še dodal Jušić.

govor LPE

Vodja letalske policijske enote Dejan Kink pa je dejal, da so se prvi koraki k modernizaciji Letalske policijske enote začeli v letu 2016, in sicer z ustanovitvijo delovne skupine, ki je pripravila strategijo razvoja enote: "Ta strateški dokument je bil v letu 2022 zaradi spremenjenih razmer na trgu helikopterjev dopolnjen, rezultat dopolnitve pa se danes bohoti pred nami. Dobava tretjega večnamenskega transportnega helikopterja AW 169 je izpolnila enega od glavnih ciljev strategije razvoja enote, tj. modernizacijo in poenotenje helikopterske flote Policije."

"S poimenovanjem novega helikopterja nismo imeli veliko težav. Kljub modernizaciji enote nismo pozabili na našo zgodovino. Zato se nismo odločili za poimenovanje po angleški abecedi, ki nam narekuje ime Lima, temveč je helikopter dobil žensko ime, ki je bilo v času ustanovitve Letalske policijske enote v letu 1967 najpopularnejše - to je Lojzka. Kljub staremu imenu pa danes ponosno stojimo pred vami kot ena izmed najbolje opremljenih letalskih policijskih enot v EU," je še dodal Kink.

20240206 133213

Novi večnamenski helikopter je zamenjal starejša transportna helikopterja tipa AB 212 in AB 412, ki sta bila zaradi težko dobavljivih delov in izrabe že izločena iz uporabe.

Nove helikopterje policija uporablja za policijske, humanitarne, reševalne in druge naloge ter za gašenje, transport ljudi, opreme in tovora (tudi živali). V praksi so njegove glavne prednosti velika potovalna hitrost, zelo velika zaloga moči, saj helikopter s polno vzletno maso lahko lebdi do višine 3.500 metrov, z enim rezervoarjem goriva pa lahko opravi okoli 800 kilometrov ali dobre štiri ure letenja. Opremljen je z vitlo, tovorno kljuko, reflektorjem in zvočnikom. Vse to v primerjavi s starejšimi helikopterji predstavlja ogromen preskok. Tak helikopter je zgrajen po najsodobnejših letalskih standardih. Za operativne naloge je helikopter uporaben tako podnevi kot ponoči in lahko leti tudi v najtežjih vremenskih razmerah.

20240206 135029(0)

Do sedaj se je izkazal pri gašenju požara na Krasu leta 2022 in v naravni nesreči zaradi poplav avgusta lani (v kateri so policijske posadke s štirimi helikopterji v nekaj dneh rešile 286 ljudi in 10 živali ter prepeljale 45 specialistov iz različnih delovnih področij in preko 13 ton hrane, goriva in drugega tovora). Ta tip helikopterja se uporablja tudi pri reševanjih v gorah (primer udara strele na Triglavu, kjer je bilo v letu 2022 udeleženih skoraj 20 pohodnikov, in v primeru plaza na Mojstrovki lani), prevozih tovora, obnovi planinskih poti, delovanju gorske in specialne policijske enote ter vseh vrstah policijskih nalog. Policijska flota šteje 7 helikopterjev.

20240206 134523

Letalska policijska enota je nepogrešljiva enota pri zagotavljanju učinkovite helikopterske podpore policijskim enotam, službam sistema zaščite, reševanja in pomoči ob naravnih in drugih nesrečah ter drugim upravičenim subjektom v okviru načrtovanih, interventnih in humanitarnih nalog. S helikopterji letalske policijske enote je bilo lani v 1.459 letih opravljenih 1.792 ur letenja (v letu 2022 je bilo v 1.497 letih opravljenih 1.788 ur letenja).

20240206 135403

Z moderno in močnejšo floto, ki jo Letalska policijska enota sama vzdržuje in zagotavlja operativnost helikopterjev (s tremi enakimi helikopterji policija zagotavlja najvišjo stopnjo razpoložljivosti zračnih transportnih zmogljivosti), bo lahko Letalska policijska enota zagotavljala še kakovostnejšo podporo policijskim enotam na terenu in drugim sistemom v državi.