Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci sta predstavnika Generalne policijske uprave in Policijske uprave Celje podala podrobnejše informacije o uspešno zaključeni obsežni kriminalistični preiskavi s področja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem in eksplozivi. Kriminalisti so zaradi suma storitve osmih kaznivih dejanj nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksplozivov po 307. členu I in II Kazenskega zakonika (KZ-1) ovadili osem oseb.

NK orozje

Na konferenci sta sodelovala vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije GPU Slavko Koroš in
vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Celje Jože Senica.


Zvočni posnetek izjave vodje Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije GPU, Slavka Koroša (mp3) 

Zvočni posnetek izjave vodje Sektorja kriminalistične policije na PU Celje, Jožeta Senice (mp3) 


V zaključni akciji so kriminalisti po odredbi sodišča opravili osem hišnih preiskav, od tega šest na območju PU Celje in dve na območju policijskih uprav Kranj in Maribor. Sedem osumljencev so pridržali, pet so jih nato privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju. Predstavnika policije sta na konferenci povedala, da gre pri osumljencih za šest slovenskih in dva hrvaška državljanja, stari so od 33 do 56 let.

Kriminalisti PU Celje so s preiskavo kaznivih dejanj začeli septembra lani. Pri preiskavi so uporabljali tako klasične metode policijskega dela kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Tako so pridobili dokaze o mednarodnem kriminalnem združevanju osumljencev zaradi protipravne pridobitve in vnosa večjih količin eksplozivnih snovi, streliva in vojaškega orožja z območja Hrvaške v Slovenijo z namenom njegove hrambe in preprodaje v Sloveniji.

Predkazenski postopek je usmerjalo okrožno državno tožilstvo v Celju.

Pri hišnih preiskavah so policisti osumljencem zasegli: okoli 4 kg vojaškega plastičnega eksploziva Pentrit, približno 5 kg eksploziva Riogel Troner, Amonex-1 Austrogel, avtomatsko puško CZ, potezno puško šibrenico, avtomatsko pištolo Škorpijon kalibra 7,65 mm z nabojnikom, pištolao znamke Makarov in večje število nabojev, pištolo znamke Mauser - Werke A. G. kalibra 7,65 mm, pištolo znamke Herstall kalibra 9 mm z več naboji, več vojaškega streliva, več električnih detonatorjev in počasi goreče vrvice, starinske lovske puške, malokalibrsko puško, več revolverjev starejše izdelave, razne dele orožja, smodnik in eksploziv, sestava katerega bo ugotovljena s strokovno analizo.

Vojaški eksploziv Pentrit, ki so ga zasegli, predstavlja veliko nevarnost za ljudi in objekte. Izdelan je bil namensko za jugoslovansko armado in se je uporabljal za rušenje vseh vrst objektov, tako na suhem kot v vodi. Pentrit je 1,7 -krat močnejši od znanega in pogosto uporabljenega vojaškega eksploziva TNT (trinitrotoulen) ter občutljivejše na zunanje vplive, zato se zaradi varnosti hrani le v posebnih skladiščih. Na črnem trgu v Sloveniji je cena kilograma tovrstnega eksploziva okoli 700 evrov, v drugih državah Evropske unije pa je še nekajkrat višja.

Pet osumljenih, med njimi tudi državljan Hrvaške, je bilo privedenih k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju, ki je zanje odredil sodno pridržanje. Trije med njimi so bili v preteklosti že ovadeni zaradi suma storitve kaznivih dejanj nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, eden od osumljencev pa zaradi tovrstnih kaznivih dejanj trenutno prestaja preizkusno dobo pogojne kazni zaradi pravnomočne sodbe.

Med preiskavo so policisti v sodelovanju s Policijsko upravo Nova Gorica ugotovili, da sta dva od osumljencev osumljena tudi storitve kaznivega dejanja velike tatvine (po III. odstavku 205. člena KZ-1), in sicer tatvine 22 različnih odlikovanj iz spominske sobe dr. Aleša Beblerja v Mestnem muzeju Idrija. Odlikovanja imajo poseben zgodovinski in kulturni pomen. Pri dveh hišnih preiskavah so zasegli osem odlikovanj. V zvezi s tem bodo policisti na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici posredovali poročilo v dopolnitev kazenske ovadbe.

Slovenska policija je na področju nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem uspešno obravnavala že več kaznivih dejanj in zasegla tudi precej orožja.

V letu 2008 je slovenska policija obravnavala 24 % več kaznivih dejanj nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, in sicer 160 (129 v letu 2007), ter pri tem zasegla znatno večje količine orožja kot v prejšnjih letih.

Večino kaznivih dejanj je policija odkrila sama, predvsem zaradi proaktivnega dela tako na mejnih prehodih kot tudi v notranjosti države ter sistematičnega usposabljanja za delo na tem področju. V večini primerov je policija sodelovala tudi s policijami drugih držav, predvsem državami Zahodnega Balkana in Evropske unije.

Tabela: Zaseženo orožje  

Podoben trend na tem področju se nadaljuje tudi v tem letu, saj smo v obdobju do sredine marca 2009 obravnavali 38 (31 v istem obdobju lani) tovrstnih kaznivih dejanj.

V okviru konkretne operacije, opisane na današnji novinarski konferenci, smo slovenski in hrvaški pravosodni in varnostni organi uspeli prekiniti ustaljeno tihotapsko mrežo, ki je iz Hrvaške v države EU tihotapila večje količine orožja in eksploziva za potrebe organiziranih kriminalnih združb v državah EU.

Slovenijo na področju tihotapljenja orožja zaznamuje predvsem njen geostrateški položaj. Nahaja se namreč na t. i. "balkanski poti", po kateri tuje in domače kriminalne združbe tihotapijo najrazličnejše blago, kot npr. orožje, eksploziv, prepovedano drogo, ljudi, visoko obdavčljivo blago ..., in sicer predvsem iz držav Bližnjega Vzhoda ter Zahodnega Balkana v države Evropske Unije.

Glede na konkretne primere tihotapljenja, trende in operativne ugotovitve v zadnjih treh letih lahko zaključimo, da so bivše republike Jugoslavije eden od primarnih izvorov orožja in eksploziva ter improviziranih eksplozivnih naprav, da se tihotapijo tako eksploziv, orožje kot improvizirane eksplozivne naprave in da je večina primerov vezana na delovanje organiziranih kriminalnih združb. V zadnjem primeru je ugotovljeno, da eksploziv in orožje izvirata iz Hrvaške, kjer so ga posamezniki prodajali različnim kriminalnim združbam.