Sorodne objave

 

Pomladne temperature in prvi nekoliko močnejši sončni žarki vabijo motoriste na naše ceste. Najbolj neučakani so svoje jeklene konjičke že pognali iz garaž, ostali pa bodo prav tako kmalu sedli na motor. A razmere na cesti še zdaleč niso optimalne. Da bi bila vožnja z motorjem varna, zato nikar ne preskočite priprav! Objavljamo številne koristne napotke, namenjene voznikom enoslednih motornih vozil.

motoristi avp

Asfalt je še hladen, na vozišču pa veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa

Na začetku motoristične sezone je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zaradi zime pa je lahko na vozišču veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa. Poleg tega se morajo motoristi zavedati, da njihove sposobnosti obvladovanja motornega kolesa najverjetneje še vedno niso na ravni tistih iz prejšnjega leta. Zato se na prvo vožnjo ustrezno pripravite.

Nikar ne preskočite priprav, začnite počasi

 • Pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte.
 • Pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado. Pravilno si jo zapnite. Čist vizir vam omogoča potrebno vidljivost.
 • Ne pozabite na oblačila s ščitniki.
 • Motorno kolo je ozko, zato vas pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci hitro lahko spregledajo. Naj bo vaša hitrost primerna okoliščinam, da vas bodo drugi pravočasno opazili, pa tudi vi njih.
 • Poskrbite tudi, da boste čim bolj vidni. Na motornem kolesu imejte podnevi vedno prižgane zasenčene žaromete. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve. Nosite tudi odsevni brezrokavnik.
 • Pri vožnji skozi levi ovinek se odmaknite od ločilne črte na sredini vozišča, sicer bo vaša glava brzela tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet.
 • Hitrost in način vožnje motornih koles še posebej prilagodite v prvih minutah deževja.
 • Če vaše motorno kolo nima zavornega sistema ABS, v dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajte na talnih označbah.
 • Izogibajte se asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje ali podobno (predvsem v ovinku).
 • Reakcijski čas v idealnih pogojih je 0,6 - 0,8 sekunde, v cestnem prometu v povprečju 1 sekundo, pri nezbranem ali utrujenem vozniku pa že 2 sekundi ali več.
 • Zavorna pot do ustavitve je pri hitrosti 100 km/h 40 metrov. Pot ustavljanja je seštevek reakcijske in zavorne poti.
 • Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni. Sicer to lahko hitro postane vaša zadnja vožnja.

Vsem voznikom enoslednih motornih vozil svetujemo, naj bodo predvsem izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti! Nižja hitrost daje več možnosti, da se pravočasno izognete nevarnim situacijam.

20210506 135257

Vozniki, pazite na motoriste

Voznike drugih motornih vozil, ki motoristov po dolgi zimi še niso vajeni, pa pozivamo, naj vozijo previdno. Motoristi so namreč zaradi ozke silhuete pogosto slabše vidni. Pri premiku vozila naj se zato dobro prepričajo, da imajo prosto pot, predvsem pa naj bodo spoštljivi do vseh prometnih udeležencev, ki sodijo v kategorije šibkejših ter ranljivejših.

Lani 703 prometne nesreče z udeležbo motorista

V letu 2023 je v prometnih nesrečah umrlo 8 (11) motoristov. Hudo se je poškodovalo 144 (149), lahko pa 381 (351) motoristov. V prometnih nesrečah brez telesnih poškodb je bilo udeleženih 182 (186) motoristov. Umrl je tudi potnik na motornem kolesu, tako kot tudi v letu 2022.*

* Podatki v oklepaju so za leto 2022.

Povezane vsebine

Nasveti za večjo varnost motoristov