Sorodne objave

 

Predstavnika slovenske policije in carine sta na današnji novinarski konferenci na Carinskem uradu Celje razkrila podrobnosti nedavnega odkritja večje količine prepovedanih anaboličnih steroidov na Mejnem prehodu za mednarodni promet Dobovec.

NK anaboliki Dobovec

Na konferenci so sodelovali Dušan Rajgelj iz Generalnega carinskega urada, Drago Menegalija, predstavnik za odnose z javnostmi za področje kriminalitete na Generalni policijski upravi, in Sabina Langus Boc, tiskovna predstavnica Carinske uprave RS.

Zvočni posnetek izjave Dušana Rajglja (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Draga Menegalije (mp3) 


Dušan Rajgelj iz Sektorja za preiskave v Generalnem carinskem uradu je povedal, da sta se 2. aprila na Mejni prehod za mednarodni promet Dobovec iz Hrvaške v osebnem avtomobilu s slovenskimi registrskimi tablicami pripeljala 32-letni voznik in njegov 31-letni sopotnik, oba srbska državljana.

Potem, ko sta carinikom na njihovo vprašanje odgovorila, da nimata ničesar za prijavo, so se člani celjske carinske mobilne enote, ki so bili takrat na mejnem prehodu, odločili za pregled avtomobila.

anaboliki

Takoj so posumili, da bi se v rezervnem kolesu lahko skrivalo tihotapsko blago. V njem so dejansko našli 16 plastičnih vrečk z ampulami testosterona depo.

anaboliki04

Pri nadaljnjem pregledu so 11 vrečk z ampulami odkrili še pod plastično oblogo v levem zadnjem boku prtljažnika, 30 vrečk pa v notranjosti pod oblogo desnih sprednjih in zadnjih vrat. 

anaboliki02

V 57 vrečkah je bilo skupaj 5.650 ampul s prepovedanim anaboličnim steroidom testosteronom.

anaboliki03

Poleg tega so cariniki pri pregledu osebne prtljage potnika našli še 20 praznih škatlic z napisom Testosteron depo (5 ampul x 1 ml 250 mg/ml), pripravljenih za pakiranje ampul.

Carina je blago in vozilo zasegla, uvedla postopek o prekršku in o tem obvestila mejno policijo.

anaboliki01

Po besedah Draga Menegalije, predstavnika policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete, so kriminalisti Policijske uprave Celje v sodelovanju s Postajo mejne policije Rogatec osumljena državljana Srbije pridržali po 157. členu Zakona o kazenskem postopku in postopek nadaljevali z zbiranjem obvestil in preiskovalnimi dejanji.

Za oba so podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (člen 186/II Kazenskega zakonika). Osumljenca so s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju, ki je zoper 31-letnega tujca odredil pripor. Osebni avtomobil so zasegli in ga s kazensko ovadbo izročili sodišču, ker se je uporabljal za tihotapljenje nedovoljene snovi v športu.

Kriminalistična preiskava je potekala v sodelovanju z Okrožnim državnim tožilstvom v Celju.

Problematika proizvodnje in prometa s prepovedanimi anaboličnimi steroidi

Anabolični steroidi so prepovedane snovi. So sintetične spojine, ki so sorodne moškim spolnim hormonom in temeljijo na testosteronu. Spodbujajo rast skeletnih mišic in razvoj spolnih znakov. Poleg tega imajo tudi druge učinke, zato zloraba vodi v resne zdravstvene težave. Jemljejo se peroralno v obliki tablet in kapsul, intramuskulatorno, možna pa je tudi uporaba v obliki mazila. Športniki, ki zlorabljajo anabolične androgene steroide, hkrati uporabljajo več različnih steroidov, s čimer dosegajo večje učinke na mišice.

S proizvodnjo, pridobivanjem in tihotapljenjem prepovedanih substanc se ukvarjajo posamezniki in kriminalne združbe. Učinkovine tihotapijo iz nerazvitih držav (Afrike, Azije, Južne Amerike, držav Daljnega vzhoda ...), kjer so še v prosti prodaji, ali iz nekaterih evropskih držav (Rusije, Bolgarije, Madžarske, Poljske, Romunije, Turčije ...). Tihotapske mreže vodijo po celotni Evropi in ZDA. Tudi laboratoriji, v katerih posamezniki z ustreznim znanjem in opremo proizvajajo te substance in sestavine, so večinoma v lasti kriminalnih združb. Poseben problem so zlorabe, ko bolniki te učinkovine pridobijo legalno, na recept, nato pa jih prodajajo naprej različnim odjemalcem.

Prodaja prepovedanih substanc poteka podobno kot prodaja prepovedanih drog, npr. v ulični prodaji (ko se prodajalci in potencialni odjemalci med sabo poznajo) ali na mestih, kjer je največja verjetnost, da bodo dobili odjemalce (v rekreativnih centrih), najbolj razširjena oblika ponudbe pa verjetno poteka preko interneta.

V letu 2008 je slovenska carina odkrila in zasegla 30.800 tablet, 143.015 mg in 2.055 ml anaboličnih steroidov. Vrednost ampule testosterona je na črnem trgu med 15 in 20 evri.

Novosti v Kazenskem zakoniku RS

1. novembra 2008 je začel veljati nov Kazenski zakonik Republike Slovenije, ki obravnava tudi nedovoljene snovi v športu - anabolične steroide. V 186. in 187. členu opredeljuje kazniva dejanja v zvezi z rastlinami ali s snovmi, ki so uvrščene kot prepovedane droge ali nedovoljene snovi v športu.

Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (186. člen KZ-1):

1. Kdor neupravičeno proizvaja, predeluje, prodaja ali ponuja naprodaj ali zaradi prodaje kupuje, hrani ali prenaša ali posreduje pri prodaji ali nakupu ali kako drugače neupravičeno daje v promet rastline ali substance, ki so razvrščene kot prepovedane droge ali nedovoljene snovi v športu, ali predhodne sestavine, ki se uporabljajo za izdelavo prepovedanih drog, se kaznuje z zaporom od enega do desetih let.

2. Kdor brez pooblastila izdeluje, nabavlja, ima ali daje v uporabo opremo, snovi ali predhodne sestavine, za katere ve, da so namenjene za izdelavo prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi v športu, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let.