Sorodne objave

 

V Centru za oskrbo Gotenica je 20. in 21. oktobra 2008 potekalo dvodnevno usposabljanje policistov Posebne policijske enote (PPE) iz vseh policijskih uprav.

IMG 0067

Na preizkusu je sodelovalo 11 ekip, iz vsake policijske uprave ena. V ekipah je vsakič po osem policistov - pet jih tekmuje, dva sta rezervi, osmi član pa je vodja ekipe, skupaj je tako tekmovalo 88 policistov. Kot sodniki na preizkusu pa so sodelovali tudi poveljniki PPE.

IMG 2124

Poveljnik posebne policijske enote na Generalni policijski upravi Rado Abutovič je ob tej priložnosti povedal: "Namen tega tekmovanja je preizkusiti usposobljenost policistov. Ti znanje in izkušnje pridobivajo med letom na usposabljanjih in tudi pri svojem delu. Tak preizkus je priložnost, da preverijo svoje znanje, sposobnosti in zmogljivosti."

IMG 2346

Vsaka ekipa tekmuje v 9 disciplinah. Policisti so se pomerili v streljanju s pištolo in dolgocevnim orožjem, opravili pisni preizkus poznavanja policijskih pooblastil, se pomerili v spretnostni vožnji s terenskim vozilom, premagovanju različnih ovir, preizkusu psihofizičnih zmogljivosti, premagovanju ovir iz gum, postopkih za zagotavljanje javnega reda in miru ter teku vzdržljivosti z ovirami na sedem kilometrov. Preizkus usposobljenosti policistov PPE je izjemno zahteven, v nekaterih disciplinah pa morajo policisti nastopati v popolni policijski opremi.

IMG 2248

IMG 6769

V različnih disciplinah so se preizkusili tudi novinarji iz več medijskih hiš (RTV Slovenija, POP TV, INFO TV in Večer).

IMG 2385

IMG 2402

Policisti posebne policijske enote imajo dve vrsti opreme. Prva je namenjena vzdrževanju javnega reda in miru, to so zaščitna sredstva za noge, kolena in komolce, jopiči in čelade. Druga je borbena oprema, ki se uporablja takrat, ko je pričakovati, da bo uporabljeno tudi strelno orožje. Sem sodijo neprebojna čelada, neprebojni jopič in dolgostrelno orožje. Skupaj oprema tehta nekaj več kot 20 kg.

IMG 2266   IMG 2316

Da je letošnji preizkus usposobljenosti policistov PPE potekal v skladu s pravili, je skrbela sodniška ekipa, ki so jo sestavljali poveljniki policijskih uprav ter inšpektorji Uprave uniformirane policije in Policijske akademije. Policisti so na preizkusu pokazali veliko mero znanja, psihofizične pripravljenosti, pa tudi iznajdljivosti in poguma, torej vse tisto, kar je zelo pomembno za vsakdanje delo policista, še posebej pa pripadnika PPE.

IMG 6592

"Če želi policist delati v posebni policijski enoti, mora najprej vložiti prošnjo in nato opraviti še poseben preizkus. Pri odločanju o kadrovanju novih policistov ima veliko težo tudi mnenje skupine, saj se morajo člani skupine razumeti med sabo. V svojih vrstah imamo kar nekaj policistk." je še dodal Abutovič.

IMG 6632

Priznanja, medalje in pokale so na zaključni slovesnosti ekipam podelili namestnik poveljnika PPE Emil Pozvek, poveljnik PPE Rado Abutovič, direktor lanske zmagovalne ekipe iz Policijske uprave Nova Gorica Alojz Mohar in namestnik generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec.

IMG 7001

IMG 7045

Zmagovalna ekipa PU Postojna