Sorodne objave

 

Predstavniki Generalne policijske uprave in Carinske uprave RS so na današnji novinarski konferenci predstavili odkritje večje količine prepovedane droge in zaključke kriminalistične preiskave organizirane mednarodne kriminalne združbe, v kateri je bilo prijetih več osumljencev.

IMG 7152

Na novinarski konferenci so sodelovali: direktor Uprave kriminalistične policije na GPU mag. Aleksander Jevšek, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije na PU Koper Dean Jurič, direktor Carinskega urada Koper Janko Strel in vodja tamkajšnjega referata za analizo in kontrole Raniero Grando.

IMG 0023

Cariniki v koprskem pristanišču so med vrečami z lepilom za keramiko odkrili več kot 70 kilogramov kokaina.

IMG 0027

Kot sta povedala predstavnika carine, so cariniki v Luki Koper in člani koprske mobilne enote 23. junija 2008 preiskali dva zabojnika, ki sta prispela iz Kolumbije. Naložena sta bila z lepilom za keramiko, ki je bilo namenjeno samostojnemu podjetniku iz Slovenije. Med 3.217 vrečami z lepilom so bile tudi na pogled povsem enake vreče, vendar lažje od drugih in od teže, napisane na embalaži. To se jim je zdelo sumljivo, zato so v preiskavo vključili kriminalistično policijo. Kriminalisti so analizirali štiri lažje vreče in izkazalo se je, da je v njih kokain. V dveh zabojnikih je bilo tako najdenih 50 vreč s sumljivo vsebino, skupaj težkih 205,32 kilograma.

 

Kriminalistična preiskava

Po besedah predstavnikov policije so bili kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper 23. junija obveščeni o carinskem pregledu opisane pošiljke. Proučili so spremno dokumentacijo, iz katere je razvidno, da je v Luko Koper prispela ladja, ki je raztovorila kontejnerja. Kot so ugotovili s spletnim spremljanjem ladijskih storitev (t. i. trasingom), sta bila oba natovorjena v Baranquilli v Kolumbiji in raztovorjena na Jamajki 8. maja 2008, nato pa ponovno natovorjena in 14. junija raztovorjena v izraelskem pristanišču Haifa. 16. junija 2008 sta bila natovorjena na plovilo Jork Valiant, ki je prispelo v Luko Koper 20. junija. Iz dokumentacije še izhaja, da je prevoz urejala špedicija iz Kolumbije.

IMG 7123

Zvočni posnetek izjave mag. Aleksandra Jevška (mp3) 

IMG 7171

Zvočni posnetek izjave Deana Juriča (mp3) 

 

V kontejnerjih je bilo več palet s plastičnimi vrečami in z napisi BLINDA CERAMIC BIANCO, BLINDA CERAMIC GRESE, BLINDA CERAMIC OCRE, v njih pa je bila neznana prašnata snov, za katero so delavci Carinskega urada Koper sumili, da gre za prepovedano drogo. Z ogledom kraja najdbe so koprski kriminalisti iz vseh 32 pregledanih palet (okoli 32 ton fugirne mase) izločili 50 vreč s sporno snovjo, ki so jih zasegli, saj so sumili, da gre za zmes fugirne mase in kokaina. Center za forenzične preiskave GPU je snov analiziral in potrdil domnevo, da snov v vrečah vsebuje tudi kokain. Po ugotovitvah CFP je bila povprečna koncentracija kokaina okoli 30-odstotna, kar pomeni, da bi iz celotne zasežene količine lahko izolirali 72 kg kokaina. Prejemnik spornega blaga, kot so še ugotovili kriminalisti, naj bi bil 53-letni slovenski državljan z območja Murske Sobote.

IMG 0039

Na podlagi ugotovljenih dejstvev in pridobljenih dokazov ter utemeljenih razlogov za sum so kriminalisti pridobili vsa potrebna dovoljenja za izvedbo prikritih preiskovalnih ukrepov po Zakonu o kazenskem postopku. Z njimi so ugotovili, da so pri tihotapljenju sodelovale tudi druge osebe iz Slovenije in drugih držav.

IMG 0035

22. oktobra 2008 so kriminalistično operacijo zaključili, in sicer z aretacijo osumljencev in hišnimi preiskavami stanovanj in ostalih prostorov, ki so jih uporabljali osumljenci. V zaključni akciji so na širšem območju Slovenije na podlagi odredb pristojnega sodišča izvedli 9 hišnih preiskav. Kriminalistična policija je pridržala tri osebe (zgoraj omenjeni 53-letni moški, 39-letni Ljubljančan in 32-letni moški z območja Kočevja) in jih s kazensko ovadbo privedla na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Zoper dve osebi pa je razpisala iskanje, saj sta na begu (37-letni Ljubljančan in 33-letni državljan Kolumbije). Pri preiskavi so poleg koprskih carinikov in policistov sodelovali še policisti iz policijskih uprav Nova Gorica, Ljubljana, Maribor, Celje, Murska Sobota in iz Uprave kriminalistične policije GPU.

IMG 0057

Kot so še povedali na novinarski konferenci, je bila prepovedana droga v končni fazi namenjena uporabnikom na Nizozemskem. V tem primeru so zaznali spremembo klasične kokainske poti iz Andske regije proti Evropi, saj se je ta droga običajno tihotapila neposredno v nizozemsko pristanišče Rotterdam, sedaj pa storilci kaznivih dejanj, povezanih s prepovedano drogo, za tihotapljenje v Zahodno in Severno Evropo uporabljajo pristanišča severnega Jadrana. Cene kokaina v Sloveniji na drobno so med 50 in 60 evri na gram oz. na debelo med 30.000 in 35.000 evri na kg.

IMG 7147

Zvočni posnetek izjave Janka Strela (mp3) 

IMG 7120

Zvočni posnetek izjave Raniera Granda (mp3) 

 

Statistični podatki

V prvem polletju letošnjega leta je policija na območju državeobravnavala že 1011 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, kar kaže na večje število obravnavanih kaznivih dejanj ob zaključku letošnjega leta.

Svetovna trgovina s kokainom

Največja proizvajalka koke na svetu je Kolumbija, v kateri se proizvede 62 odstotkov svetovne proizvodnje, v Peruju znaša proizvodnja koke 28 odstotkov in v Boliviji 10 odstotkov. Ta kokain je namenjen večinoma v ZDA in Zahodno Evropo, ki sta tudi največji trg te droge. Približno polovico zasegov kokaina v Evropi opravi Španija, sledita ji Nizozemska in Portugalska. Te države so vstopna točka kokaina v EU. Tihotapske poti kokaina v Evropo pa potekajo tudi preko Afrike, predvsem preko držav Sierra Leone, Nigerije, Južnoafriške republike, Liberije, Slonokoščene obale itd. Tihotapstvo kokaina po t. i. poti ribiških čolnov poteka med Kapverdskimi otoki in afriškim kontinentom. Pri tem obstajata dve možnosti: če prihaja kokain neposredno iz Južne Amerike, je tihotapljen na jug Kapverdskih otokov, če pa ga tihotapijo iz skladišč v Afriki, pa uporabljajo neposredno pot v Španijo. Za tihotapstvo se uporabljajo ribiški čolni pod zastavami ameriških ali afriških držav. Nadzirajo ga tihotapci iz Latinske Amerike ali Afrike skupaj z Evropejci.

zemljevid

Različne kriminalne združbe, ki tihotapijo kokain iz Južne Amerike, so med seboj povezane. Tako so Kolumbijci povezani z Mehičani, Španci, Maročani, Senegalci, Ganci ter prebivalci Toga. Kolumbijski organizatorji skrbijo za dostavo kokaina mehiškim kriminalnim združbam in v Panamo. Povezane so tudi kriminalne združbe iz Brazilije, Libanona in Nigerije. V Belgiji in na Nizozemskem poteka menjava kokaina iz Brazilije za ekstazi. Brazilske kriminalne združbe, ki delujejo na območju Paragvaja, tihotapijo orožje iz EU in Azije ter ga menjajo za kokain.