Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci v prostorjih Policijske postaje Piran so predstavniki slovenske in italijanske policije ter tožilstva javnosti predstavili uspešno raziskan primer ropa bencinskega servisa na Škofijah in zgledno sodelovanje med slovensko in italijansko policijo.

Na konferenci so sodelovali dr. Leonardo Boido, dr. Claudio Culot in dott. ssa. Maddalena Chergia kot predstavniki italijanskih varnostnih organov in tožilstva ter Slavko Ožbolt, vodja Okrožnega državnega tožilstva Koper, Dean Jurič, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije PU Koper, Nevij Božič, vodja Oddelka za splošno kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije PU Koper, in Dušan Kerin, vodja Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

Kot so povedali predstavniki slovenske policije, so bili policisti o ropu bencinskega servisa na Spodnjih Škofijah, tik ob mejnem prehodu, obveščeni 8. januarja 2008 ob 20.20. Neznana storilca sta, oborožena s pištolo in s čeladama na glavah, pričakala uslužbenca bencinskega servisa, ki je takrat ravno zapuščal prostore. Z uporabo fizične sile sta ga potisnila nazaj v prostor in od njega zahtevala, da jima izroči ključe blagajne, v kateri je bil shranjen dnevni izkupiček. Med potiskanjem ga je eden od storilcev z ročajem pištole večkrat udaril po glavi, tako da je pričel močno krvaveti, na glavo pa sta mu poveznila tudi plastično vrečko. V italijanskem jeziku sta zahtevala, naj jima izroči denar. Prestrašeni uslužbenec je nato storilcema omogočil dostop do denarja v blagajni. Po izvršenem dejanju, pri katerem sta odnesla dobrih 8.500 evrov, sta neznana storilca uslužbenca zaklenila v sanitarije in kraj zapustila.

ATT00036

Z ogledom kraja kaznivega dejanja, zbiranjem obvestil in pregledom posnetkov video-nadzornih kamer so kriminalisti PU Koper ugotovili, da sta storilca za vožnjo uporabljala manjši osebni avto črne barve, s katerim sta se po ropu tudi odpeljala.

Y10

Takoj po dejanju so bile obveščene vse policijske patrulje na območju PU Koper, o ropu pa so bili obveščeni tudi italijanski varnostni organi, s katerimi so slovenski policisti nemudoma vzpostavili kontakt in začeli z izmenjavo podatkov in informacij o osebah in vozilih. Iz italijanske enote Questura di Trieste - Squadra Mobile so obvestili, da ravno preiskujejo osebe, ki se ukvarjajo s trgovino s prepovedano drogo. Pri tem so zasledili določene indice in podatke, da bi lahko bile te osebe vpletene tudi v rop bencinskega servisa.

Pri nadaljnjem skupnem preiskovanju in uporabi prikritih preiskovalnih ukrepov v Italiji je bilo ugotovljeno, da naj bi bil eden od osumljencev 11. januarja v Sloveniji. Na podlagi dovoljenja Okrožnega državnega tožilstva v Kopru so kriminalisti PU Koper nad osumljencem pričeli izvajati prikrite preiskovalne ukrepe. Ugotovili so, da je osumljeni v Izoli od domačina nabavil prepovedano drogo in jo tudi uporabil. Pred vrnitvijo v Italijo je bila 31-letnemu državljanu Italije (iz Trsta) odvzeta prostost. V nadaljnji kriminalistični preiskavi je bilo ugotovljeno, da je prav navedeni v sostorilstvu z 39-letnim državljanom Italije (prav tako iz Trsta) izvršil kaznivo dejanje ropa bencinskega servisa na Škofijah. Kriminalisti so mu odvzeli prostost popoldne istega

Med sočasnim usklajenim izvajanjem preiskovalnih ukrepov v Sloveniji in Italiji je bilo opravljenih tudi več hišnih preiskav. V Sloveniji sta bili odkriti skrivališči, kjer sta osumljenca po ropu skrila uporabljane predmete. Na območju starega Jagodja nad Izolo so našli pištolo, kapo, oblačila in čelado, vse uporabljeno pri ropu.

ATT00030


ATT00033

Oba osumljena so kriminalisti PU Koper 13. januarja 2008 s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ropa po 213/III. členu Kazenskega zakonika Republike Slovenije izročili preiskovalnemu sodniku, ki je na predlog Okrožnega državnega tožilstva v Kopru zoper oba odredil pripor.

Pri preiskovanju kaznivega dejanja so kriminalisti ugotovili tudi, da je 21-letni Izolan v daljšem časovnem obdobju na različnih krajih v Izoli obema že omenjenima državljanoma Italije prodal prepovedano drogo kokain in heroin v skupni vrednosti najmanj 3.500 evrov. Ugotovili so tudi, da je 20-letni Izolan 31-letnemu Italijanu omogočil intravenozno uživanje heroina. Obema so kriminalisti odvzeli prostost, opravljene so bile hišne preiskave, na podlagi zbranih dokazov pa so zoper 21-letnika podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa z mamili, zoper 20-letnika pa kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja omogočanja uživanja mamil.

Uspešno preiskan rop je odraz trdega in vztrajnega dela kriminalistov, pa tudi dolgoletnega zglednega in učinkovitega sodelovanja z italijanskimi varnostnimi organi.