Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci Generalne policijske uprave sta mag. Aleksander Jevšek, direktor Uprave kriminalistične policije GPU, in mag. Harij Furlan, vodja Skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri Vrhovnem državnem tožilstvu, predstavila aktivnosti v zvezi s preiskovanjem kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala in korupcije.

Jevsek Furlan

Mag. Harij Furlan in mag. Aleksander Jevšek


Mag. Harij Furlan je na novinarski konferenci povedal, da je Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala 13. 2. 2008 na Okrožno sodišče v Ljubljani vložila zahtevo za preiskavo zoper osem oseb zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj po 247. in 248. členu Kazenskega zakonika (nedovoljeno sprejemanje daril in nedovoljeno dajanje daril). Zoper šest oseb je podan utemeljen sum storitve kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril, za dve osebi pa je podan sum storitve kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja daril. Šlo je za javno naročilo za izgradnjo novega centra za kontrolo zračnega prometa na ljubljanskem letališču Jožeta Pučnika. V zahtevi za preiskavo pa se osumljenim očita storitev kaznivih dejanj oziroma sprejemanja daril v zvezi z javnim naročilom.


Na zaslišanje k preiskovalni sodnici je bilo včeraj, nekaj po 20. uri, pripeljanih sedem oseb. Osumljenci niso podali vsebinskih zagovorov. Po zaslišanju je državni tožilec predlagal odreditev pripora iz razloga t. i. koluzijske nevarnosti, saj obstajajo okoliščine, ki kažejo, da bodo osebe, če ne bodo priprte, vplivale na priče. Preiskovalna sodnica je zoper eno osebo odredila pripor, za ostalih šest pa je pridržanje odpravila. O predlogu tožilca glede odreditve pripora za šest osumljenih bo odločal zunaj-obravnavni senat.

Poleg tega en osumljenec ni bil priveden k preiskovalnemu sodniku, ker je bil 12. 2. 2008 ob 23.45 izpuščen iz policijskega pridržanja, saj se je skliceval na imuniteto. Mag. Furlan je poudaril, da so glede te osebe danes predsedniku Državnega sveta poslali zahtevo, da Državni svet v skladu s 26. členom Poslovnika DS osumljenemu državnemu svetniku imuniteto odvzame.

govorci


Vodstvo policije ocenjuje, da je bila aktivnost vseh, ki so sodelovali v akciji, tako kriminalistov kot uniformiranih policistov (skupaj 150 ljudi), izvedena strokovno, zakonito in učinkovito. Zato se je mag. Aleksander Jevšek vsem policistom in kriminalistom, ki so pri akciji sodelovali, zahvalil za zelo motivirano in zavzeto delo. Poleg tega je pohvalil tudi odlično sodelovanje med policijo in Vrhovnim državnim tožilstvom, Uradom za preprečevanje pranja denarja in Davčno upravo RS.

Poleg tega je mag. Jevšek poudaril, da se policija na tej točki ne bo ustavila. Z delom bo nadaljevalo še večje število kriminalistov - strokovnjakov s področja gospodarskega kriminala in korupcije, ki jih bo tudi naprej usmerjala skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri Vrhovnem državnem tožilstvu.

 

Foto: Monika Golob