Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci Generalne policijske uprave in Policijske uprave Maribor sta Robert Črepinko, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, in Marjan Fank, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, predstavila aktivnosti v zvezi s preiskovanjem kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala.

PreiskavaGospodarskeK

Z leve proti desni: tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor mag. Franc Virtič, Marjan Fank, Robert Črepinko in tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete Leon Keder


Robert Črepinko je na novinarski konferenci predstavil delovanje missing trade družb in splošen način, kako t. i. "slamnate" družbe izvršujejo davčne utaje. Opozoril je tudi vse pravne subjekte, da bodo pri sklepanju poslov previdni in posebej pazljivi na obstoj indikatorjev, ki kažejo na to, da gre za transakcijo, ki bi lahko bila povezana z goljufijo oz. je del verige transakcij, ki predstavljajo goljufijo. Več v pripetem zvočnem posnetku.

 


Marjan Fank je v nadaljevanju predstavil aktivnosti kriminalistov v konkretni preiskavi. Navedel je, da je v preiskavi sodelovalo 85 kriminalistov in 35 policistov iz policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Novo mesto, Koper in Slovenj Gradec. Gre za sum storitve več kaznivih dejanj Zatajitev finančne obveznosti po 254. členu, Zlorabe položaja ali pravic po 244. členu, Pranja denarja po 252. členu in Ponareditve ali uničenje poslovnih listin po 240. členu Kazenskega zakonika. Po do sedaj zbranih obvestilih je družba s sedežem v Mariboru v obdobju od novembra 2005 do konca leta 2007 na podlagi fiktivnih izdanih računov izvršila za okoli 8.800.000 evrov nakazil v breme transakcijskega računa družbe na transkakcijske račune t. i. "slamnatih" družb. Več v pripetem zvočnem posnetku.