Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Jože Romšek je na Policijski akademiji v Tacnu danes, 3. 3. 2008, skupaj z direktorjem Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi mag. Aleksandrom Jevškom in direktorjem Policijske akademije mag. Francem Kosmačem odprl kriminalistični tečaj.

Namen tečaja, ki bo potekal do 20. junija 2008, je usposobiti novozaposlene kriminaliste za samostojno, strokovno in zakonito opravljanje nalog kriminalistične policije. Organizirata in izvajata ga Uprava kriminalistične policije in Policijska akademija GPU.

vodstvo krim spredaj

Od leve proti desni v prvi vrsti: mag. Tatjana Bobnar, pomočnica direktorja Uprave kriminalistične policije, mag. Aleksander Jevšek, direktor Uprave kriminalistične policije, Jože Romšek, generalni direktor policije, mag. Franc Kosmač, direktor Policijske akademije, in Damjan Žagar, vodja Centra za izpopolnjevanje in usposabljanje


Letošnjega kriminalističnega tečaja se udeležuje 25 kandidatov. Udeleženci prihajajo iz več policijskih uprav, UKP GPU in Centra za forenzične preiskave GPU. V okviru medresorskega sodelovanja na področju usposabljanj se tečaja udeležujejo tudi štirje delavci vojaške policije Ministrstva za obrambo RS. Praktičnega dela kriminalističnega tečaja pa se bo udeležilo približno 55 delavcev.

Program osnovnega usposabljanja za novozaposlene delavce kriminalistične policije je strokovno najpomembnejši program usposabljanja za kriminalistično preiskovanje in je glede na namen in cilje tudi eden izmed ključnih programov usposabljanja ne samo v kriminalistični policiji, temveč ima poseben pomen za celotno policijo.

krim tecajniki

Kriminalističnega tečaja se je udeležilo 25 kandidatov iz policije in štirje delavci iz vojaške policije


Tečaj je razdeljen na teoretični del, ki poteka v Ljubljani, in praktični del, ki poteka v Gotenici. Predavatelji teoretičnega dela usposabljanja, ki obsega 14 predmetov, so najbolj izkušeni in usposobljeni delavci policije ter priznani strokovnjaki iz zunanjih institucij. Vsebine na kriminalističnem tečaju se vsako leto sproti dopolnjujejo glede na potrebe, ki jih narekujeta praksa in trenutna situacija na področju preiskovanja kriminalitete.

Praktični del kriminalističnega tečaja, ki se začne po teoretičnem, pa traja neprekinjeno 12 dni na terenu v Gotenici. Izvajalci programa so posebej usposobljeni in izurjeni inštruktorji kriminalistične policije, sodelujejo pa tudi specialisti iz drugih služb policije (letalska enota, policisti potapljači, specialna enota, vodniki službenih psov policije itd.). Pri praktičnem delu udeleženci pridobijo praktična znanja in spretnosti za odkrivanje in preiskovanje kriminalitete (kot na primer za vožnjo v posebnih pogojih in izvajanje praktičnih postopkov, ogled kraja železniške nesreče, preiskovanje oboroženega ropa, samomorov, nesreč in drugih primerov sumljive smrti ter uporabo helikopterja v kriminalistične namene, ogled kraja eksplozije in požiga idr.).

 

Foto: Monika Golob