Sorodne objave

 

Ob odpravi mejne kontrole na notranjih zračnih mejah kot zadnjem koraku širitve schengenskega območja je bila včeraj, 31. 3. 2008, na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana organizirana državna slovesnost, ki so se je udeležili številni domači in tuji visoki gostje. V spremljajočem kulturnem programu je sodeloval tudi Policijski orkester.

proslava

Predsednik Vlade RS in predsednik Sveta EU Janez Janša je na slovesnosti poudaril, da je schengenski prostor sedaj "dokončno izpolnjen in je kot celota eden od temeljev svobode, sodelovanja in napredka v EU".

Jansa

 Govor predsednika vlade RS in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše 

Portugalski notranji minister Rui Pereira je širitev schengenskega prostora in ukinitev nadzora na notranjih schengenskih mejah v zraku označil za "izreden dogodek za tisoče ljudi, ki bodo doživljali Evropo brez meja od Lizbone do Talina in brez mejnih kontrol v prostoru skupnih vrednot".

Portugalc

 Govor portugalskega notranjega ministrav Ruija Pereire 

Pomen širitve schengenskega prostora je izpostavil tudi evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik. Kot je dejal, je "schengen ena tistih otipljivih stvari, ki koristijo vsem državljanom EU, podobno kot evro".

Potocnik

 Govor komisarja Janeza Potočnika 

Predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir pa je v nagovoru poudaril, da "smo si z odpravo mejne kontrole na notranjih letih prebivalci držav članic schengenskega območja bližje in dostopnejši".

Skobir

 Nagovor predsednika uprave Aerodroma Ljubljana Zmaga Skobirja 

Mejna kontrola na notranjih letih v državah članicah iz schengenskega območja je bila odpravljena 30. marca 2008 minuto čez polnoč, ob menjavi letalskih voznih redov.