Sorodne objave

 

Lepo vreme je na slovenske ceste že privabilo prve motoriste. Predstavniki policije so zato javnosti danes predstavili načrtovane aktivnosti policije za izboljšanje varnosti voznikov enoslednih motornih vozil, ki so med najbolj ranljivimi udeleženci v cestnem prometu. Policija bo namreč tudi letos med 1. in 13. aprilom poostreno nadzirala vožnjo nad enoslednimi vozili v cestnem prometu.

prometniki

Po besedah Boštjana Smoleja iz Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi, ki je predstavil program aktivnosti, se policija zaveda problematike, ki je povezana z varnostjo cestnega prometa in neupoštevanjem prometnih pravil. Promet in cesta napak ne oproščata. Dovolj je zgolj trenutek in življenje se posamezniku lahko popolnoma spremeni.

Smolej

Zavedati se moramo, da so izguba življenj, hudo in lahko telesno poškodovani ter velika materialna škoda nacionalni problem. Voznike motornih vozil je zato pozval, naj bodo v prihajajočih pomladnih mesecih na cesti še posebno pozorni.

3motoristi

Namen policijskih aktivnosti (poleg nadzora hitrosti voznikov enoslednih motornih vozil bodo po posameznih policijskih upravah izvajali tudi delavnice varne vožnje in druge preventivne aktivnosti, kot je na primer akcija Policijska izkušnja kot nasvet) je doseči večje spoštovanje prometnih pravil in vplivati na spremembo vedenjskih vzorcev v odnosu do voznikov motornih enoslednih vozil in med njimi samimi.

motorist med kolicki

V letu 2007 se je na slovenskih cestah zgodilo 1.758 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi vozniki enoslednih motornih vozil, kar je za 5,1 % (1.673) več kot leta 2006. Med njimi je umrlo 53 oseb, 264 je bilo hudo, 1.013 pa lahko telesno poškodovanih. V primerjavi z letom 2006 se je število umrlih voznikov koles z motorjem in motornih koles zmanjšalo za 1,8 % (54), število hudo poškodovanih se je povečalo za 1,5 % (261) in število lahko poškodovanih za 8,1 % (937) (Policija, 2008).

motorist

 

Več statističnih podatkov in nasvetov za varnejšo vožnjo na spletni strani policije: Za večjo varnost motoristov