Sorodne objave

 

Policija je bila v prvih dneh po uveljavitvi novele Zakona o varnosti cestnega prometa zelo aktivna in je dosledno nadzirala določila ZVCP, zlasti prekoračitve hitrosti in alkoholiziranost voznikov, ki sta najpogostejša vzroka prometnih nesreč.

Do sedaj še niso bili zbrani podatki o vseh ugotovljenih kršitvah cestnoprometnih predpisov. Na podlagi začasno zbranih podatkov in glede na novo zakonsko podlago so policisti zaradi vožnje pod vplivom alkohola oz. izpolnjenih drugih zakonskih pogojih pridržali 91 voznikov osebnih vozil. V dveh akcijah 2. in 3. maja 2008 so policisti samo na območju Ljubljane zasegli 6 vozil in do streznitve pridržali 15 voznikov motornih vozil. Kljub temu policija opaža, da so vozniki na cestah previdnejši in hitrosti nižje.

Nadzor bo policija z enako intenzivnostjo nadaljevala z vsemi razpoložljivimi policisti in vsemi tehničnimi sredstvi, saj si prizadeva, da novi zakon ne bi ostal le "mrtva črka na papirju".

Visoke kazni, ki jih prinaša novi zakon, so le eno od sredstev zagotavljanja prometne varnosti. Več pozornosti bo v prihodnje treba nameniti tudi izobraževanju in vzgoji mladih voznikov, zagotavljanju ustrezne in varne prometne infrastrukture itd. Nadzor policije je samo eden od dejavnikov zagotavljanja optimalne prometne varnosti.

Po uveljavitvi novele zakona se srečujemo tudi s primeri, ko posamezni vozniki zaradi strahu pred kaznijo ali pa zato, ker niso pozorni na prometno signalizacijo, vozijo počasneje, kot dovoljuje zakon. Zaradi takih voznikov seveda ne more priti do zastojev v prometu, je pa takšen pojav moteč in v določenih primerih predstavlja prekršek, za katerega je predvidena globa.