Sorodne objave

 

V Metliki sta se danes, 4. 6. 2008, srečali delegaciji slovenske in hrvaške policije, ki sta ju vodila generalni direktor slovenske policije Jože Romšek in glavni ravnatelj hrvaške policije Marijan Benko.

Poudarila sta odlično dosedanje sodelovanje obeh policij na vseh področij policijskega dela, ravnatelj hrvaške policije pa je generalnemu direktorju slovenske policije še posebej čestital za zadnje uspešne akcije na področju zatiranja gospodarske kriminalitete, ki odmevajo tudi na Hrvaškem.

Romsek Benko

Predstavniki slovenske in hrvaške policije so govorili o sodelovanju obeh policij med turistično sezono, med evropskim nogometnim prvenstvom v Avstriji in Švici ter o sodelovanju slovenske in hrvaške policije na področju preprečevanja in zatiranja kriminalitete.

slo delegacija01

Slovensko delegacijo so poleg generalnega direktorja policije Jožeta Romška sestavljali še direktor Uprave uniformirane policije Danijel Žibret, direktor Uprave kriminalistične policije mag. Aleksander Jevšek, direktor Policijske uprave Novo mesto mag. Anton Olaj, vodja Sektorjaza mednarodne odnose Vladimir Pocek, vodja Službe generalnega direktorja policije Bojan Matevžič in policijski ataše na Hrvaškem Jože Sironič.

hrvati

Hrvaško policijo so zastopali glavni ravnatelj policije Marijan Benko z namestnikoma Ivanom Nađem in Jakobom Bukvićem ter vodja službe ravnatelja policije Dubravko Novak. Hrvaško delegacijo so sestavljali še načelnik Uprave policije Marko Rašić, pomočnik načelnika Uprave kriminalistične policije Boris Spudić in vodja Sektorja za odnose z javnostmi ter mednarodno policijsko sodelovanje in obveščevalno analitiko Krunoslav Borovec.


Izpostavili so problematiko varnosti v cestnem prometu, ki bi se ob pričakovanem povečanju prometa lahko poslabšala. Na pretočnost prometa bodo pomembno vplivala tudi številna obnovitvena in vzdrževalna dela med turistično sezono. Kot je izpostavil Danijel Žibret, direktor Uprave uniformirane policije, je za zmanjšanje čakalnih dob in zastojev na cestah ter mejnih prehodih nujno intenzivno sodelovanje policij obeh držav ter operativno-komunikacijskih centrov na regionalni ravni.

delovna

Marko Rašić, načelnik Uprave policije je slovensko stran seznanil z novim zakonom o varnosti cestnega prometa, ki bo na Hrvaškem začel veljati v naslednjih dneh, in predvidenimi ukrepi za učinkovito izvajanje zakona - drastičnim povišanjem zneskov glob in doslednim kaznovanjem voznikov, ki bodo prekoračili hitrost in vozili pod vplivom alkohola.

Tema pogovorov je bilo tudi sodelovanje kriminalističnih policij obeh držav. Mag. Aleksander Jevšek je pri tem poudaril, da je sodelovanje med Upravo kriminalistične policije v Sloveniji in kriminalistično policijo na Hrvaškem že tradicionalno odlično, zlasti pri izmenjavi izkušenj, kriminalističnih podatkov in operativnih informacij. Hrvaška sodi med države, s katerimi Slovenija vsakodnevno izmenja največ kriminalističnih podatkov. Lani je bilo tako preko Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje s Hrvaško izmenjanih kar 1230 dokumentov. Aktivno sodelovanje med državama je značilno za vsa področja kriminalitete, še posebej pa izstopa pri skupnem preiskovanju kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog.

slo delegacija02

Namestnik glavnega ravnatelja hrvaške policije, mag. Ivan Nađ, se je v nadaljevanju zahvalil za strokovno pomoč slovenske policije v preteklem letu in čestital za profesionalno vodenje sestanka šefov policij Evropske unije, ki je potekalo konec maja v Haagu. Mednarodno sodelovanje kriminalističnih policij je zelo pomembno zaradi mednarodnih značilnosti organiziranega kriminala, zato izmenjava operativnih podatkov prispeva k uspešnosti tako slovenske kot hrvaške policije.

Predstavniki slovenske in hrvaške policije so govorili tudi o bližajočem se nogometnem prvenstvu EURO 2008, ki bo v Avstriji in Švici od 7. do 29. junija 2008. Razpravljali so o tranzitu navijačev, nadzoru zunanje meje, ukrepih v notranjosti Slovenije ter o učinkoviti izmenjavi podatkov med hrvaškimi in slovenskimi varnostnimi organi. Pri tem bodo hrvaški varnostni organi preko ustaljenih poti mednarodne izmenjave policijskih podatkov, kot je Interpol, slovensko policijo obveščali o ugotovitvah glede potovanj tujih navijaških skupin, postaje mejne policije pa bodo obveščali o prihodu navijačev na njihove mejne prehode.

skupna zunaj