Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Jože Romšek in direktor Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi Danijel Žibret sta danes, 11. junija 2008, v Policijski akademiji v Tacnu podelila spominski znak, ki je bil posebej ustanovljen ob 60. obletnici Policijskega orkestra.

P1010059

Spominski znak Policijskega orkestra sta podelila upokojenim in drugim delavcem Policijskega orkestra, državnim organom, organizacijam, družbam, lokalnim skupnostim ter društvom in posameznikom, ki so prispevali k uspešnemu delu orkestra.

P1010048

P1010041

Poleg generalnega direktorja policije Jožeta Romška in vodje Policijskega orkestra Janeza Kukca so se podelitve udeležili tudi vodje notranjih organizacijskih enot Generalne policijske uprave ter direktor Direktorata za policijske in druge varnostne naloge na Ministrstvu za notranje zadeve mag. Srečko Jarc in direktor Direktorata za upravne notranje zadeve MNZ mag. Bojan Trnovšek.

P1010052

Po besedah slavnostnega govorca Jožeta Romška si je Policijski orkester z nastopi doma in po svetu prislužil mnoga priznanja in občudovanje strokovne javnosti: "Številne nagrade, ki so odraz neutrudnega dela in požrtvovalnosti, so v ponos nam vsem, tako članom orkestra kot tudi celotni policiji."

P1010073

Kot je na podelitvi dejal Janez Kukec, vodja Policijskega orkestra, si prizadevajo, da bi tudi širša javnost spoznala, da ima Slovenija vrhunski pihalni orkester, kakršnega si želi marsikatera evropska država.

P1010076

P1010047


Začetki Policijskega orkestra segajo v leto 1948, ko je za kamnito mizo Vodnikove domačije nastala Godba ljudske milice. 24. februarja 1994 ga je slovenska vlada imenovala za uradni protokolarni orkester Republike Slovenije, od leta 2001 pa se uradno imenuje Policijski orkester.

Policijski orkester sodeluje na vseh državnih in protokolarnih dogodkih ter prireditvah in slovesnostih na državni ravni. Izvaja številne samostojne in promocijske koncerte, sodeluje pa tudi na spominskih slovesnostih. Pri tem ne pozablja niti na človekoljubnost, saj svoje mojstrovine nemalokrat pokaže tudi na dobrodelnih koncertih.

P1010058

P1010057

Od začetka devetdesetih let godba praviloma zaposluje le glasbenike z diplomo Akademije za glasbo. Poleg ustrezne izobrazbe morajo glasbeniki prestati še zahtevno avdicijo, kjer komisija izbere najboljše kadre. Največ zanimanja je za inštrumente, kot so klarineti in trobente, veliko teže pa je dobiti ustrezen kader za rog in oboo. Pod vodstvom maestra Milivoja Šurbeka, ki je bil med letoma 1991 in 2000 redni dirigent Policijskega orkestra, pa je orkester gradil predvsem na umetniškem izrazu. Maestro Šurbek je dosegel pravi simfonični zvok, ki je še danes značilnost Policijskega orkestra.

Policijski orkester je od začetka svojega delovanja do danes gostoval že v mnogih državah. Igrali so že v Makedoniji, Švici, Nemčiji, Avstriji, na Madžarskem in v Angliji, letos pa tudi v zamejstvu v Občinah v Italiji, kjer so nazadnje nastopili pred 41 leti.

O ugledu Policijskega orkestra pričajo številne pohvale tako domačega kot tudi tujega občinstva, ki je vsakič znova presenečeno nad vrhunsko izvedbo in zanimivimi repertoarji. Tako je bilo tudi ob nedavnem gala koncertu v Cankarjevem domu ob 60. obletnici Policijskega orkestra.

Do sedaj je imel orkester okoli 10.000 nastopov, vsako leto pa natopi več kot 200-krat, tako v koncertni kot manjši zasedbi (denimo kot trio, kvartet, kvintet ali sekstet). V zadnjih letih so z orkestrom sodelovali številni ugledni domači in tuji dirigenti in skladatelji, kot so Jacob de Haan, Peter Kleine Schaars in Johan de Meij, vsi iz Nizozemske, dr. Alfred Reed iz ZDA, Manfred Schneider iz Nemčije, mag. Franz Peter Cibulka, Johann Mösenbichler in Thomas Doos iz Avstrije ter Roger Bourty iz Francije. Zadnji dve leti orkester snema tudi za nizozemsko glasbeno založbo De Haske, ki je ena vodilnih svetovnih založb z notnim gradivom za pihalne orkestre.