Sorodne objave

 

Slovenska policija je slavnostno obeležila lani dopolnjeno 50-letnico delovanja informatike in telekomunikacij (IT). Ob tej priložnosti so včeraj, 2. julija 2008, v kongresnem centru Brdo priredili slovesnost z naslovom Od mehanografske obdelave podatkov do schengna.

IMG 8374

Začetki informatike v slovenski policiji segajo v petdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so v takratni milici začeli z mehanografsko obdelavo podatkov, ki se nadaljuje z avtomatsko ter računalniško obdelavo ter kasneje s hitrimi in ambicioznim razvojem modernega informacijsko-telekomunikacijskega sistema policije (ITSP). Zelo pomembno vlogo je odigral pri osamosvajanju Slovenije, njegov najnovejši dosežek pa je vključitev v schengenski informacijski sistem.

IMG 8327

Z načinom organiziranja in ponujanja informacijsko-telekomunikacijskih storitev smo bili v celotnem obdobju ne samo v slovenskem v vrhu, pač pa tudi v mednarodnem. Tako smo zagotavljali nujno, učinkovito in kakovostno podporo operativnemu delu slovenski policiji, kar se z mednarodnimi integracijami informacijsko-telekomunikacijskega sistema zgolj še potrjuje.

IMG 8412

Slavnostni govornik na prireditvi, generalni direktor policije Jože Romšek, je ob tej priložnosti povedal: "Sam sem bil policist in še vedno se zelo dobro spomnim časov, ko smo depeše, različna poročila, zapisnike o ogledih in kazenske ovadbe sprva pisali na roke, nato pa jih pretipkavali na pisalne stroje. Vse pomembne dokumente smo prenašali v torbah in potrebno je bilo kar precej časa in iznajdljivosti, da je informacija prišla od sporočevalca do prejemnika. Takrat si prav nihče ni mogel predstavljati, kako velike informacijske in tehnološke spremembe so pred slovensko policijo, tedanjo milico. V petdesetih letih smo od pisalnih in mehanografskih strojev ter ročnega vodenje seznamov po principu luknjanja kartic, ki je takrat pomenil vrhunec tehnološkega napredka, naredili skoraj neverjeten preskok v digitalno dobo. /.../

Delo v sodobni policiji brez najnovejših tehnoloških rešitev in razvejanega komunikacijskega omrežja praktično ni več mogoče. Policisti bi bili danes nemočni brez radijskih zvez in računalnikov ter spletne tehnologije, da ne govorimo o vseh drugih sistemih, opremi in napravah, ki omogočajo njihovo vsakodnevno opravljanje policijskih nalog. Kot pomembno orodje pri komuniciranju z javnostmi in izboljševanju javne podobe policije moram posebej izpostaviti tudi policijske spletne strani, preko katerih dodatno razvijamo partnerske odnose z državljani in institucijami. Pomembno vlogo je odigral pri osamosvajanju Slovenije. /.../

Od tedaj se je policijska informatika skupaj s telekomunikacijami iz leta v leto le še posodabljala in nadgrajevala. Med najnovejšimi dosežki policijskega IT sistema pa je bila vsekakor vključitev v schengenski informacijski sistem, ki je s seboj prinesla nadgradnjo in nove rešitve ter prenovo IT infrastrukture. Rezultati uvedbe nove informacijske podpore v boju proti ilegalnim migracijam in čezmejnemu kriminalu so bili vidni že kmalu."

V desetih mesecih uporabe te skupne elektronske baze podatkov je bilo v Sloveniji na zunanji meji opravljenih že za dobrih 16 milijonov preverjanj oseb, listin in vozil ter doseženih več kot šest tisoč zadetkov pri iskanih osebah ali predmetih!

Povedal je še, da veliko pomembnega dela urada pogosto ne opazimo, da pa je slovenska policija dober in učinkovit sistem tudi zaradi njega.

IMG 8383

Vse zbrane je pozdravil tudi mag. Andrej Bračko, direktor Urad za informatiko in telekomunikacije, ki je povedal, da si šteje v čast, da je prevzel vodenje urada v tako pomembnem obdobju, kot je bilo zadnjih šest mesecev. Povedal je, da je bilo "vključevanje v schengenski informacijski sistem povezano s temeljito prenovo informacijsko-telekomunikacijskega sistema slovenske policije in z uvajanjem številnih novih rešitev. Tako je za obdobje od leta 2000 značilno intenzivna izgradnja lokalnih računalniških omrežij, kompletna prenova komunikacijskega omrežja in telefonije ter prehod z analognega na digitalni radijski sistem. V tem času je bil vzpostavljen tudi nov, sodoben rezervni računalniški justify, z možnostjo najboljšega dostopa do IT storitev. Popolnoma sta bili prenovljeni dve veliki aplikaciji, nacionalne informacijske rešitve pa so bile povezane tudi s schengenskim informacijskim sistemom."

Povedal je tudi, da se slovenska policija prilagaja potrebam okolja, ki se stalno spreminja. V prihodnje bo poskušala slediti razvoju sodobne IT tehnologije in izkoriščati novosti tudi za izboljšanje podpore delovanju policije. Dodal je še, da nedvomno lahko pričakujemo še večje povezovanje v mednarodnem okolju, naraščanje pomena biometričnih tehnologij, rešitve, ki bodo zagotavljale še večjo mobilnost, povezovanje rešitev GIS in satelitske navigacije.

Generalni direktor policije Jože Romšek in direktor Urad za informatiko in telekomunikacije mag. Andrej Bračko sta nato podelila spominske znake najbolj zaslužnim.

IMG 8453

Prejeli so jih nekdanji direktorji, ki so s svojimi osebnostnimi in vodstvenimi sposobnostmi uspešno vodili enoto: Herman Savec, Stanko Čufer, Bojan Kos in Bojan Glavnik.

Priznanja so prejeli tudi strokovnjaki, ki so na posameznih strokovnih področjih pustili neizbrisljiv pečat: Dragan Vidic, Branislav Protega, Anton Žagar, Igor Verstovšek, Marjan Antončič, Dušan Kričej, Bogo Brvar, Rado Mlakar, Jožef Vehovc, Marko Kraigher, Pavel Batista in Borut Kuštrin.

IMG 8349

Njim in vsem ostalim, zaposlenim ali že upokojenim delavcem urada, ki so kakor koli pripomogli k razvoju informatike in telekomunikacij v slovenski policiji, iskrene čestitke.

Prireditev so s kulturnim programom obogatili in jo naredili še bolj slovesno Policijski orkester s solisti, plesalca s točko iz obdobja rock'n'rolla, tj. časa, ko se je začel vzpostavljati Urad za informatiko in telekomunikacije slovenske policije, in igralec z monokomedijo Parodija na računalništvo, ki je predstavil svoj pogled na to, kako so računalniki spremenili naš odnos do sveta in življenja.

IMG 8351

IMG 8432

IMG 8503

Predstavitveni film ob 50-letnici informatike in telekomunikacij v slovenski policiji  si mimoidoči do vključno 13. julija lahko ogledajo v izložbah na Štefanovi ulici 2 v Ljubljani.

IMG 8632

IMG 8600

Levo: Teleprinter znamke Lorenz, model T36, izpis na trak. K njemu pripada priključna teleprinterska omarica Lorenz. V organih za notranje zadeve v uporabi od 1947 do 1965.
Sredina: Telefonski aparat, induktorski, namizni, znamke Siemens. V organih za notranje zadeve v uporabi od 1952 do 1968.
Desno: UKV radijska postaja, znamke PRC 250 - 8A. Proizvajalec IRET (Trst, Italija) jo je leta 1958 izdelal za posebne naloge organov za notranje zadeve. V uporabi od 1958 do 1968.

IMG 8609

Prvi osebni računalnik, model Partner. Leta 1985 ga je izdelala Iskra Delta. V organih za notranje zadeve v uporabi konec osemdesetih let prejšnjega stoletja, večinoma za izobraževalne namene.


Še enkrat iskrene čestitke vsem, ki ste s svojim znanjem delom in energijo soustvarjali to nadvse uspešno 50-letno zgodbo informatike in telekomunikacij v slovenski policiji!