V zadnjih dneh smo bili obveščeni o problemih slovenskih državljanov, ki uporabljajo osebne dokumente, ki so jih prijavili kot izgubljene ali ukradene.

Dokumenti, za katere lastnik prijavi izgubo ali krajo, se namreč vnesejo v schengenski informacijski sistem in Interpolov informacijski sistem, ki ju uporabljajo tuji varnostni organi pri vsakodnevnem delu.

Pri preverjanju v obeh sistemih se je do sedaj že v več primerih, predvsem na Hrvaškem, izkazalo, da imajo nekateri slovenski državljani pri sebi dokument, ki je še vedno evidentiran kot "ukraden ali pogrešan", ker njegove najdbe niso javili ustreznemu organu oz. niso preklicali iskanja.

Zato svetujemo: če ste prijavili izgubo ali pogrešanje svojih osebnih dokumentov, pa ste jih potem našli oz. dobili nazaj, to čimprej sporočite organom, kjer ste prijavili izgubo ali pogrešanje.

Če ste dokumente izgubili v tujini in tam prijavili izgubo, pa se v primeru njihove naknadne najdbe čimprej obrnite na upravno enoto, kjer so bili vaši dokumenti izdani.