Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Jože Romšek je na obisk v Slovenijo povabil direktorja Zveznega urada za policijo Švicarske konfederacije Jeana-Luca Veza, ki se je vabilu odzval 8. in 9. julija 2008.

Gre za prvo uradno bilateralno srečanje generalnega direktorja slovenske policije in direktorja Zveznega urada za policijo Švicarske konfederacije. Glavne teme pogovorov delegacij so bile ocena dosedanjega sodelovanja, izvajanje pogodb na področju zatiranja kriminala in vračanja oseb, schengenska evalvacija Švice ter vpliv Slovenije pri ratifikacijskem procesu in schengenski evalvaciji v Švici.

svicarji

Generalni direktor slovenske policije Jože Romšek in direktor švicarske policije Jean-Luc Vez


Prvi pogovori o pristopu Švice k schengenskemu pravnemu redu so se s Slovenijo začeli v okviru priprav na slovensko predsedovanje Svetu EU. Predstavniki slovenske policije so Švici svetovali, kako naj se pripravi za vstop v schengenski prostor. Pristopanje Švice je zelo podobno zadnji širitvi schengenskega območja, ob pristopu devetih držav (med njimi tudi Slovenije) v letu 2007/2008.

Federalna ureditev Švice se odraža tudi v ureditvi švicarske policije, ki je razdeljena na komunalno, kantonsko in zvezno raven. Policija in sodstvo sta v pristojnosti 26 kantonov, ki so odgovorni za sprejem, izobraževanje, urjenje, opremo, oborožitev in uniformiranje. Poleg kantonskih policijskih sil pa v večjih mestih in občinah njihovo funkcijo opravljajo komunalne policijske sile.

vsi

Od leve proti desni: pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Rajko Kozmelj, vodja Sektorja za mednarodne odnose po pooblastilu generalnega direktorja policije Vladimir Pocek, pomočnik direktorja švicarske policije Arnold Bolliger, generalni direktor slovenske policije Jože Romšek, direktor švicarske policije Jean-Luc Vez, pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije Marko Gašperlin in policijski ataše Švice v Rimu Hans-Peter Marthaler.


Sodelovanje med policijama obeh držav temelji na visoko profesionalni ravni, zlasti pri izmenjavi operativnih informacij na področju kriminala. Poleg tega sodelovanje poteka tudi v obliki izmenjav informacij in zahtevkov preko Interpola in s policijskim atašejem Švice Hansom-Petrom Marthalerjem, akreditiranem na švicarskem veleposlaništvu v Rimu, ki je pristojen tudi za Slovenijo. Poleg tega Slovenija s Švici že 13 let tesno sodeluje pri aktivnostih Srednjeevropske policijske akademije (SEPA).

Postojna