Informacija z novinarske konference: Na današnji novinarski konferenci na Carinskem uradu v Mariboru so predstavniki Carinske uprave RS in Generalne policijske uprave podrobneje predstavili nedavno odkritje večje količine prepovedane droge. Pri vstopu v državo na Mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje so namreč cariniki in policisti pri turškem vozniku tovornjaka 13. novembra letos našli in zasegli 105 kilogramov heroina.

Droga pred Na konferenci so sodelovali: Slavko Koroš, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijske uprave, Marjan Fank, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor, Milan Jarnovič, direktor Carinskega urada Maribor, in Milan Klep, vodja carinske izpostave Gruškovje.


Kot je povedal Marjan Fank, vodja Sektorja kriminalistične policije iz Policijske uprave Maribor, je 13. novembra ob 22. uri na Mednarodni mejni prehod Gruškovje iz Hrvaške pripeljal 58-letni državljan Turčije, voznik sedlastega vlačilca s prikolico. Pri vstopu v Slovenijo so cariniki opravili carinsko kontrolo blaga na prikolici. Med pregledom kabine vlačilca so pod tapetami bokov kabine našli 200 zavitkov črne barve (dimenzij 18 x 10 x 3 cm), v katerih je bila neznana rjava snov.


Zvočni posnetek Marjana Fanka (mp3) 

Zaradi suma, da gre za prepovedano drogo, so opravili preliminarni test, ki je pokazal, da je v paketih heroin. Bruto teža vseh zaseženih paketov je 105 kg. Vrednost prepovedane droge, prodane na trgu na debelo, bi bila 2 milijona evrov, v trgovini na drobno pa 10 milijonov evrov.

Droga03

Cariniki so o tem obvestili kriminaliste, ki so opravili ogled kraja in začeli zbirati obvestila. V preiskavi so ugotovili, da je bila prepovedana droga naložena v tovorno vozilo na območju Bolgarije, ciljna država legalnega prevoza pa je bila Anglija. Po do sedaj zbranih podatkih bi bila prepovedana droga iz vozila odstranjena med vožnjo na območju Nemčije.

Droga01

Droga02

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po členu 186/I Kazenskega zakonika (KZ-1) so 58-letnemu turškemu državljanu še istega dne odvzeli prostost in ga 14. novembra 2008 privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča Ptuj, ki je zanj odredil pripor. V skladu s Kazenskim zakonikom so turškemu državljanu zasegli tudi sedlasti vlačilec, ki je bil uporabljen za prevoz prepovedanih drog. Za opisano kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od enega do deset let.

Lani so policisti na MMP Gruškovje turškemu državljanu, ki je v Slovenijo vstopal s tovornim vozilom, zasegli 16 kg heroina, cariniki pa so prav tako turškemu državljanu lani v osebnem avtomobilu zasegli 32 kg heroina. Na tem mejnem prehodu je danes predstavljeni zaseg največji v zadnjih letih, po dosedanjem največjem zasegu 98 kg heroina leta 2005.

Droga04

Slavko Koroš, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, pa je opisal, kako je organizirana trgovina s heroinom.

Zvočni posnetek Slavka Koroša (mp3) 


Največ heroina, kot pravi Koroš, prihaja iz Afganistana, kjer organizirane kriminalne skupine obvladujejo njegovo proizvodnjo, večinoma na območjih z omejenim vladnim nadzorom. Pomembno vlogo v trgovini s heroinom na poti do Evropske unije imajo turške organizirane kriminalne združbe, ki delujejo na območju med državami pridelovalkami opija in državami porabnicami v Evropi ter imajo v teh državah vzpostavljene pomembne stike. Heroin se večinoma še vedno transportira po različnih vejah balkanskih poti, precej preko severne črnomorske poti, ki pridobiva na pomenu. Čedalje bolj aktualna pa je tudi osrednja balkanska pot, ki vodi čez Slovenijo, po kateri mednarodne kriminalne združbe tihotapijo najrazličnejše blago (drogo, orožje, eksploziv, ljudi ...).


Statistika - podatki za Slovenijo

Policija je letos obravnavala 1.588 kaznivih dejanj s področja zlorab prepovedanih drog, kar je za okoli 2 % več kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo 1.555. Policija je poleg tega obravnavala še 2.305 prekrškov s področja prepovedanih drog.

V Sloveniji je bilo v tem letu zaseženih več kot 130 kg heroina, medtem ko je bilo v celotnem lanskem letu zaseženih 60 kg te droge. Pri tem je treba poudariti, da se proizvodnja opijevih proizvodov v Afganistanu neprestano povečuje. Spomnimo pa tudi na zaseg 98 ton anhidrid ocetne kisline v Sloveniji, ki je bistvena sestavina pri proizvodnji heroina in potuje v obratni smeri kot sam heroin.