Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci na Generalni policijski upravi sta predstavnika Uprave kriminalistične policije in Policijske uprave Kranj predstavila rezultate večmesečne kriminalistične preiskave kriminalne združbe, ki se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. Pri več preiskavah so policisti zasegli tudi večjo količino prepovedane droge heroina.

IMG 2879

Slavko Koroš, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, je na konferenci dejal, da danes predstavljena operacija skupaj z ukrepi slovenske policije ter drugih organov odkrivanja in pregona v zadnjem obdobju potrjuje dejstvo, da je t. i. balkanska pot zelo aktivna, saj po njej domače in tuje kriminalne združbe tihotapijo prepovedano drogo, orožje in eksploziv, ljudi in visoko obdavčljivo blago.

IMG 2861

Zvočni posnetek Slavka Koroša (mp3) 

 

Pri tihotapljenju uporabljajo najrazličnejše metode, med drugim tihotapljenje preko "zelene meje" s pomočjo prirejenih oz. ponarejenih listin ter skrivanja predmetov v prirejene bunkerje in votle dele vozil. Ta način je bil uporabljen tudi v konkretnem primeru, saj je bila prepovedana droga skrita v rezervoarju za gorivo.

Da bi se izognili ukrepom policije, predvsem prijetju, in za izvrševanje nezakonitih poslov, so osumljenci zelo predrzni in vztrajni. Pogosto so nasilni in oboroženi, s svojim ravnanjem, kot je bila v konkretnem primeru vožnja po avtocesti s hitrostjo 200 km/h in več, pa brezobzirno grožajo sebe, policiste in druge udeležence v cestnem prometu.

Po Koroševih besedah je treba v konkretnem primeru posebej izpostaviti odlično delo kriminalistov, ki so vodili preiskavo, in zelo dobro sodelovanje med kriminalisti različnih policijskih uprav, predvsem PU Kranj, PU Ljubljana, PU Celje in PU Maribor ter Upravo kriminalistične policije GPU. Kot je še dejal, pa je zelo pomembno tudi mednarodno policijsko sodelovanje, ki je na področju preiskovanja organizirane kriminalitete nasploh zelo dobro in ga še krepimo: "Zaseg prepovedane droge je uspeh slovenske policije in nedvomno velik prispevek v boju zoper mednarodni organizirani kriminal."

Vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Simon Velički je zatem opisal potek kriminalistične preiskave, ki jo je Sektor kriminalistične policije PU Kranj zaključil v sodelovanju s policijskimi upravami Ljubljana, Celje in Maribor ter Upravo kriminalistične policije GPU in ki je potekala od januarja 2008 tako s klasičnimi kot tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi.

IMG 2867

Zvočni posnetek Simona Veličkega (mp3) 

 

Mednarodna kriminalna združba, ki jo sestavljajo štiri osebe s Kosova in dva Kranjčana, je organizirala in izvršila prevoz 10,4 kg prepovedane droge heroina z območja Kosova v Slovenijo, pri čemer je transport potekal po t. i. klasični balkanski poti.

Vodja kriminalne združbe je bil 29-letni Kranjčan, ob njem je sodeloval še njegov 27-letni mlajši brat, prav tako iz Kranja. Oba sta bila povezana s štirimi osebami s Kosova, in sicer s 25-letnim moškim, ki je deloval samo na Kosovu in ves čas priprav in transporta ni prišel v Slovenijo, in njegovim 30-letnim bratom s Kosova, ki je začasno prebival v Ljubljani. Delo kurirja je opravljal 25-letni moški s Kosova, ki je začasno bival v Avstriji. Preostala dva člana združbe sta imela manjši vlogi, zoper njiju pa kriminalistična preiskava še poteka.

Prevoz prepovedane droge je bil izveden tako, da je kurir skupaj s svojo družino odpotoval na Kosovo in se dne 27. 8. 2008 preko Bosne in Hrvaške pripeljal v Slovenijo, točneje v Maribor, kjer se je sestal z vodjo kriminalne združbe in njegovim bratom. Z dvema voziloma znamke BMW so krenili iz Maribora proti Kranju, pri tem pa so kriminalisti okoli 15. ure obe vozili ustavili, in sicer kurirja na avtocesti Maribor - Celje, organizatorja pa v naselju Vransko. Organizatorjema in kurirju so takoj odvzeli prostost in odredili policijsko pridržanje. Takoj za tem so stekle še druge potrebne aktivnosti v tej preiskavi zoper kriminalno združbo, tako da so kriminalisti opravili skupaj pet preiskav različnih objektov in preiskave štirih osebnih avtomobilov.

IMG 2854

Pri preiskavi osebnega avtomobila znamke BMW in z avstrijskimi registrskimi številkami, ki ga je uporabljal kurir, so v rezervoarju za gorivo odkrili 10,4 kg prepovedane droge heroin, ki je bil pakiran v 20 paketih s povprečno težo približno 500 gramov. Poleg tega so kriminalisti našli in zasegli tudi druga dokazila, kot so telefoni, tri osebna vozila, tehtnico, različno dokumentacijo in 5000 evrov gotovine.

Dne 29. 8. 2008 so bili trije člani kriminalne združbe, in sicer oba Kranjčana ter kurir, privedeni na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kranju, ki je zoper vse tri odredil pripor.

Statistični podatki:

V letošnjem letu smo obravnavali 1.216 (1.017) kaznivih dejanj s področja zlorab prepovedanih drog, in sicer 1.054 zaradi neupravičene proizvodnje in prometa z mamili ter 162 zaradi omogočanja uživanja mamil. Prav tako smo obravnavali 1.512 prekrškov s tega področja.

Zaradi domnevne zastrupitve s prepovedanimi drogami je v prvem polletju umrlo 8 (15) ljudi.