Sorodne objave

 

Komisar finske nacionalne policije Mikko Paatero se je danes v Helsinkih srečal z direktorjem slovenske policije Jožetom Romškom. Govorila sta o načinih izboljšanja in krepitve sodelovanja med policijskimi organi obeh držav. Srečanje je bilo organizirano na prošnjo slovenske policije.

Finska in Slovenija skupaj preiskujeta primer domnevnega podkupovanja v primeru Patria. Za izvedbo preiskave v predkazenskem postopku je bila ustanovljena skupna preiskovalna skupina. Na Finskem preiskavo vodi nacionalni kriminalistični urad, v Sloveniji pa organi kazenskega pregona. V Sloveniji so predstavniki policije tudi člani skupne preiskovalne skupine.

Direktorja policij sta na srečanju izjavila, da ne nameravata kakorkoli posegati v operativno delo skupne preiskovalne skupine.

Preiskovalna skupina je edini pristojni organ v tej zadevi. Naloga vodstva policije je zagotoviti, da ima policija dovolj virov za izvajanje svojih dolžnosti tako pri preventivnem delu kot pri kazenskih preiskavah.

Pogovor je bil zelo odkrit in konstruktiven. Obe strani sta se strinjali, da je zaupanje med organi obeh držav ključnega pomena. Direktorja policij sta govorila o praktičnih ukrepih za povečanje zaupanja na vseh ravneh in skupni preiskovalni skupini predlagala nekatere ukrepe, ki bi jih lahko upoštevala pri svojem nadaljnjem delu.