Sorodne objave

 

Združenje Sever in Policijsko veteransko društvo Sever za Primorsko in Notranjsko sta 1. decembra v Avditoriju v Portorožu pripravila osrednjo slovesnost ob spominskem dnevu združenja in 19. obletnici akcije Sever.

Slika04

Sprejema policistov, ki so bili ranjeni v vojni za Slovenijo, so se poleg vodstva Združenja Sever udeležili tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, predsednik zveze društev vojnih invalidov Ivan Pivk, predsednik Združenja vojnih invalidov 91 Jože Romšak, župan občine Piran Tomaž Gantar, namestnik generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec s sodelavci, direktorji policijskih uprav in predsedniki policijskih veteranskih društev z območij, od koder so doma ranjeni policisti. Ranjeni policisti v pogovorih niso izpostavili posebnih problemov, ministrica Kresalova pa jim je obljubila, da imajo za reševanje težav vedno odprta vrata.

Bevc

Slika02

Slavnostna akademija se je začela s prikazom kratkega filma o lepotah Slovenije in nadaljevala s slovesnim prihodom praporščakov in igranjem himne.

Slika06

Udeležence sta nagovorila Tomaž Gantar, župan občine Piran, ter Miha Molan, podpredsednik Združenja Sever. Slavnostni govornik je bil Miran Potrč, podpredsednik Državnega zbora RS.

IMG 1669

Vsak na svoj način so orisali čas akcije Sever, poudarili vlogo takratnih organov za notranje zadeve pri preprečevanju "mitingaštva" v Sloveniji in kasneje v vojni za Slovenijo ter pohvalili dejavnosti združenja pri ohranjanju zgodovinskega spomina in skrbi za vojne veterane, ranjene in svojce padlih policistov.

prejemniki

V okviru proslave je združenje podelilo plakete Sever in zlati znak Sever, prejemnike drugih priznanj pa so tudi javno predstavili.

IMG 0854

Slovesnost, ki jo je vodila Ana Godnik, so obogatili Policijski orkester s solistom Matjažem Mrakom in dirigentom Mirom Sajetom, solistka Irena Vrčkovnik, baritonist Marko Kobal, ženska vokalna skupina Korala Koper pod vodstvom dirigenta Antona Baloha in plesno akrobatska skupina Flip Piran.

Mrak

Z udeležbo na osrednji slovesnosti so spominski dan združenja počastili še dr. Danilo Türk, predsednik države, Patrick Vlačič, minister za promet, brigadir Alan Geder, poveljnik poveljstva sil Slovenske vojske, Andrej Rupnik, direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, Tomaž Ertl, v času akcije Sever republiški sekretar za notranje zadeve, Igor Bavčar, med vojno za Slovenijo minister za notranje zadeve, poslanci Državnega zbora in župani, predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij ter predstavniki različnih državnih organov.

Slovesnost se je nadaljevala z družabnim srečanjem. Predsednik dr. Türk se je srečal z ranjenimi policisti in svojci padlih policistov ter se z njimi zadržal v krajšem pogovoru.

Prvi december je za spominski dan Združenja Sever izbran v spomin na leto 1989, ko so takratni organi za notranje zadeve z akcijo Sever, po kateri ima združenje ime, preprečili politično manifestacijo jugoslovanskih centralističnih sil v Ljubljani in ustvarjanje izrednih razmer ter zaščitili demokratične procese v Sloveniji, ki so nato omogočili demokratične volitve in nastanek samostojne in neodvisne države Slovenije.

Besedilo: Franc Bevc, Združenje Sever
Foto: Dean Božnik, PU Nova Gorica