Potem ko so policisti in kriminalisti s hitro in usklajeno akcijo na območju Jesenic kmalu po včerajšnjem oboroženem ropu poštarja prijeli dva osumljenca tega dejanja, smo na današnji novinarski konferenci na Policijski upravi Kranj podrobneje predstavili preiskavo opisanega ropa. Policisti so namreč ugotovili, da sta prijeta moška, 29- in 32-letna Jeseničana, utemeljeno osumljena tudi storitve več drugih oboroženih ropov, ki so se nedavno zgodili na Gorenjskem.

IMG 2350

Okoliščine ropov in kriminalistično preiskavo sta podrobeje opisala Simon Velički, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Kranj, in Vilko Širca, vodja Sektorja za splošno kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

 

Predstavnik PU Kranj Simon Velički je povedal, da so bili v obdobju od lanskega decembra do letošnjega avgusta izvršeni trije hujši oboroženi ropi. Vsem je bilo skupno, da so bili skrbno načrtovani in da so bili izvršeni izjemno hitro, odločno in v trenutku prenosa večjih količin gotovine, v vseh primerih je ropar tudi grozil z uporabo strelnega orožja.

Tako so povezali naslednje oborožene rope:

  • rop v trgovini Mercator v Spodnjem Plavžu 18. decembra 2007, ko si je storilec prilastil 44.150 evrov,
  • rop nad uslužbenko v trenutku oddaje gotovine 16. januarja 2008 v podjetju Jeko in na Jesenicah, ko si je storilec prilastil 36.445 evrov, in
  • rop v podjetju Sava hoteli Bled 8. avgusta 2008, ko si je storilec prilastil 153.844 evrov gotovine.

S klasičnimi kriminalističnimi postopki so zbrali zadostno količino dokazov, ki so po odredbi bodisi okrožnega državnega tožilstva v Kranju bodisi okrožnega sodišča v Kranju omogočili tudi izvedbo prikritih preiskovalnih ukrepov.

Poleg tega so policisti 16. decembra zvečer uspeli zbrati dokazila, ki utemeljujejo sum storitve kaznivega dejanja dogovora za kaznivo dejanje po 295. členu Kazenskega zakonika. Roparja sta namreč načrtovala in izvršila vrsto pripravljalnih dejanj, s katerimi sta nameravala izvršiti rop nad uslužbenci pošte v času prevozov gotovine z vozilom Pošte Slovenije v neposredni bližini pošte v Radovljici. Do izvršitve ni prišlo.

In nazadnje včerajšnji primer, ko sta roparja okoli 8.30 z resno grožnjo, da bosta uporabila strelno orožje, prisilila poštarja na Cesti Toneta Tomšiča na Jesenicah, da je spustil poštarsko torbo. Poštar se je besedni grožnji najprej uprl, ko pa je storilec izvlekel pištolo in napel udarno kladivo, je ravnal izjemno zbrano in prepustil poštarsko torbo roparju. Zatem sta se storilca - sostorilec je čakal v bližini v vozilu - z veliko hitrostjo odpeljala s Tomšičeve na območje Podmežaklje na Jesenice. Na podlagi zbranih dokazil in prvih podatkov s kraja tega ropa so policisti izvedli obširno zaključno akcijo, v kateri so kriminalisti po prihodu na dom enega od storilcev prijeli oba roparja in jima takoj odvzeli prostost.

Na podlagi odredb so opravili tudi preiskave treh stanovanjskih objektov, dveh pomožnih objektov in štirih vozil. Trenutno potekajo zaključni postopki, s katerimi utemeljeno sumimo prijeta storilca:

  • storitve kaznivega dejanja ropa po II. odstavku 206. člena KZ-1 nad poštarjem 30. decembra 2008,
  • kaznivega dejanja dogovora za kaznivo dejanja po 295. členu KZ-1 z dne 16. decembra 2008 in
  • kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 307. členu KZ-1.

Policisti so še ugotovili, da je bila večina denarja porabljena za nakup stanovanja na slovenski Obali, preden so ju prijeli, pa stPoleg tega bodo za oba podane še kazenske ovadbe za vse tri zgoraj opisane oborožene rope.a storilca že kupovala drugo stanovanje v Ljubljani. Eden od osumljencev si je kupil tudi dva dobra avtomobila.

Problematika ropov v Sloveniji in statistični podatki

V Sloveniji so policisti v letu 2008 obravnavali manj premoženjske kriminalitete in tako tudi manj ropov, saj so do 30. decembra letos obravnavali 426 ropov, v letu 2007 je bilo teh kaznivih dejanj 493, v letu 2006 pa 525. Od tega so letos preiskali 185, lani pa 227 ropov. Med ta kazniva dejanja so šteti tudi t. i. ulični ropi, ki jih je bilo lani 116 in letos 77. Preiskanost uličnih ropov je 31,17-odstotna % (45,69-odstotna v letu 2007).

Skupna preiskanost ropov v prvem polletju 2008 je 51,01-odstotna (45,97-odstotna leta 2007).

Iz tekoče evidence kaznivih dejanj je razvidno, da so policisti do 4. novembra letos obravnavali en rop banke oz. hranilnice (dva v letu 2007), kazniva dejanja so preiskana, in 7 ropov pošte (lani 6), preiskano je eno kaznivo dejanje (lani 4).

Največ tovrstnih kaznivih dejanj je bilo izvršenih na območju PU Ljubljana, kjer je bilo v prvem polletju 2008 izvršenih 134 ropov (321 v letu 2007 in 409 v letu 2006). Na drugem mestu po izvršenih dejanjih je PU Maribor s 33 ropi (107 v letu 2007 in 89 v letu 2006), sledita PU Novo mesto in PU Celje s po 16 izvršenimi ropi. Po en rop pa so obravnavali na PU Postojna in PU Slovenj Gradec.

V Ljubljani so policisti letos obravnavali 19 oboroženih ropov. V enem primeru je storilec tudi uporabil strelno orožje, tako da je v prodajalni streljal. Najodmevnejši je zagotovo nedavno preiskani rop v draguljarno Malalan, kjer je bil neposredno po storitvi prijet eden izmed storilcev, drugega pobeglega osumljenca pa so policisti prijeli v sodelovanju s hrvaškimi varnostnimi organi neposredno ob ilegalnem prestopu državne meje. Preiskan je bil tudi rop nad poštnim vozilom v Litiji, kjer so storilci odtujili okoli 90.000 evrov.

Najpogosteje so roparji napadli, da bi vzeli denar, in sicer v 154 primerih v prvem polletju 2008, sledijo telekomunikacijska sredstva oz. naprave (mobiteli) v 43 primerih. Največkrat so pri ropu uporabljali pištolo, v prvem polletju 2008 v 17 primerih, v letu 2007 v 32 primerih. Drugo najpogosteje uporabljeno sredstvo je nož, v letošnjem prvem polletju v 9 primerih (lani v 10).

 

In kaj policija priporoča, če ste žrtev oboroženega ropa?

V nobenem primeru se ne upirajte! Storilcem ne dajte nobenega povoda za uresničitev njihovih groženj ali uporabo orožja. Življenje je enkratna "dobrina"!

Če postanete žrtev kaznivega dejanja, lahko sami največ pomagate pri izsleditvi storilca, če si dobro zapomnite ali takoj zapišete predvsem naslednje podatke:

  • osebni opis storilcev ali sumljivih oseb (spol, starost, velikost, obleka, obraz, morebitne posebne značilnosti, način hoje itd.);
  • registrsko številko, barvo, znamko in tip vozila;
  • smer pobega.

 

Pomembno je, da do prihoda policije na kraj kaznivega dejanja ničesar ne premikate in ne pospravljate, da ne boste uničili koristnih sledi, ki bi lahko pomagale pri odkritju storilca.