Sorodne objave

 

Od 21. 1. 2007 do 2. 2. 2007 je Generalna policijska uprava, Uprava uniformirane policije, v sodelovanju z misijo Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) v Republiki Makedoniji ter mejno policijo Republike Makedonije organizirala in izvedla prvi modul usposabljanja pripadnikov mejne policije Republike Makedonije. Program specialističnega usposabljanja (Building Capacity in Detecting Smuggling of Persons within the Border Police) sta organizirala in vodila Boris Železnik iz Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave, in Robert Kerep iz Urada za varnost iz zaščito Generalne policijske uprave.

Slovesen zaključek usposabljanja je bil v petek, 2. februarja 2007, ob 10.00 v prostorih Policijske akademije v Tacnu.

Usposabljanje Makedonci 01

Zaključne slovesnosti so se udeležili predstavnik misije OVSE v Makedoniji, vodstva UUP GPU, vodstvo PA GPU in organizatorji ter izvajalci usposabljanja

Usposabljanje Makedonci 02

Posebni gostje na prireditvi so bili minister za notranje zadeve Republike Slovenije Dragutin Mate, njegova ekscelenca Samoil Josif Filipovski, veleposlanik Republike Makedonije, v spremstvu Džulije Bogatinove Kostovske, ministrice svetovalke, in namestnik generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec.

Usposabljanje Makedonci 03

Minister Dragutin Mate in vodja programa usposabljanja Robert Kerep sta pripadnikom mejne policije Republike Makedonije, ki so se udeležili usposabljanja v Policijski akademiji v Tacnu, podelila potrdila o uspešnem zaključku le-tega. S podelitvijo potrdil se je za 42 policistov makedonske mejne policije končalo dvotedensko usposabljanje (1. modul), ki ga je organizirala slovenska policija. Kmalu bo 10 udeležencev nadaljevalo usposabljanje v 2. modulu, kjer bodo spoznali praktično delo slovenskih policistov.

Usposabljanje Makedonci 04a

Po podelitvi potrdil o uspešnem zaključku specialističnega usposabljanja sta minister za notranje zadeve Dragutin Mate in veleposlanik Republike Makedonije, njegova ekscelenca Samoil Josif Filipovski, spregovorila vsem navzočim.

Usposabljanje Makedonci 05

Koordinatorja usposabljanja Boštjan Robič, policijski inšpektor, PA GPU, in Robert Urek, višji policist, UUP GPU, ter vsi, ki so sodelovali pri izvedbi programa specialističnega usposabljanja, so profesionalno opravili svoje delo in omogočili nemoteno delo. Zelo pomembno vlogo so imeli tudi kandidati, ki so že končali 100 ur napornih usposabljanj. Vsi udeleženci so med usposabljanjem pokazali veliko mero resnosti in znanje, ki so ga pridobili pri dosedanjem delu v policiji, kar se je zrcalilo v sodelovanju s predavatelji.

Usposabljanje Makedonci 06

Poudariti velja, da je s prevzemom organizacije in izvedbe tega usposabljanja slovenska policija okrepila odnose in sodelovanje z mednarodno organizacijo OVSE v luči prihodnjega predsedovanja Slovenije EU in pri zagotavljanju stabilnosti na zahodnem Balkanu. Sodelovanje s tujimi organizacijami, policijo … je ključnega pomena tudi za uspešen boj proti organiziranemu kriminalu.

Usposabljanje Makedonci 07

Program je povezovala Suzana Mihajlović iz centra za tujce, UUP GPU

Usposabljanje Makedonci 08

Po slovesni podelitvi potrdil o uspešnem zaključku usposabljanja je sledilo družabno srečanje.

Avtor fotografij: Miha Corel iz Policijske akademije