Sorodne objave

 

Varnostni pas je najučinkovitejša naprava za zaščito potnikov v osebnih in lahkih dostavnih vozilih v primeru prometne nesreče.

Slovenski prometni policisti so se pridružili evropski nadzorstveni akciji, imenovani CLICK, ki poteka med 19. in 25. februarjem 2007 in ki jo organizira mreža Evropskih prometnih policij TISPOL. Na območju celotne države tako izvajamo poostrene nadzore nad uporabo varnostnih pasov, hkrati pa nadzor poteka tudi v drugih evropskih državah. Nadzori so prilagojeni krajevni in časovni problematiki posamezne policijske uprave oziroma policijske postaje. Poostrene nadzore je tako možno opaziti v različnih časovnih obdobjih in na različnih cestnih relacijah, policisti pa mesta nadzora tudi pogosto menjavajo.

070221 click

Zakaj je uporaba varnostnega pasu pomembna:

  • uporaba varnostnega pasu je sestavni del varne vožnje,
  • dokazano rešuje življenja,
  • z močjo rok in nog se v primeru trka v sedežu zadržimo do hitrosti 7 km/h,
  • ob hitrosti 50 km/h se naletna teža potnikov poveča za 25-krat.


Namen opisanih poostrenih nadzorov je vplivati na vedenje voznikov in potnikov v vozilih ter s tem posredno zmanjšati najhujše posledice prometnih nesreč. S spremembo vedenjskih vzorcev obenem krepimo zavest, da moramo za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu najbolj skrbeti sami.

Čeprav v Sloveniji nismo nezadovoljni s stopnjo uporabe varnostnega pasu med vozniki, saj ga uporablja 83 % voznikov (bolj zaskrbljujoča je neuporaba varnostnih pasov na zadnjih sedežih, kjer ga uporablja le 39 % potnikov), pa menimo, da se ta odstotek lahko še izboljša, s čimer bi lahko posledice prometnih nesreč še zmanjšali. Idealno bi bilo namreč, da bi varnostni pas uporabljali vsi vozniki in potniki.


Bodite idealni - CLICK!