Dogajanje na področju organizirane kriminalitete v Sloveniji zaznamuje njen geografski položaj z neposredno izpostavljenostjo tako imenovani "balkanski poti".


Po umiritvi razmer na zahodnem Balkanu se ponovno soočamo z delovanjem organiziranih hudodelskih združb, katerih dejavnosti se na "balkanski poti" povezujejo predvsem z nedovoljeno trgovino s prepovedanimi drogami in orožjem.


TK-mamilaPUNM03


Navedene okoliščine kriminalistični policiji narekujejo načrtno in sistematično spremljanje in preiskovanje delovanja hudodelskih združb, katerega namen je identifikacija celotne hudodelske združbe ne glede na vrsto kaznivih dejanj. Na ta način in z uporabo prikritih preiskovalnih metod in ukrepov kriminalistična policija skuša zagotavljati podlage za uspešno kazensko procesuiranje identificiranih združb in njihovih članov.



PREPOVEDANE DROGE


Delo na področju prepovedanih drog je ena izmed prioritet dela slovenske policije.


Zaradi navedenega je tudi Policijska uprava v Novem mestu v svojem letnem načrtu dela temu področju namenila posebno pozornost s ciljem zmanjšanja ponudbe prepovedanih drog in posledično zmanjšanja števila kaznivih dejanj, katerih storitve so osumljeni uživalci prepovedanih drog. Poleg odkrivanja in zasega prepovedanih drog so naše aktivnosti usmerjene tudi v odkrivanje in procesuiranje tako posameznikov kot kriminalnih združb.


Že v drugi polovici prejšnjega leta smo pričeli z dodatnim usposabljanjem in izpopolnjevanjem policistov, predvsem smo se osredotočili na t.i. mejne enote. Skozi območje naše policijske uprave poteka cestna povezava z Republiko Hrvaško (glavna cesta II.reda št.105 -Novo mesto-Metlika-RH) in naprej z R BiH. Gre za najkrajšo cestno povezavo med BiH in Evropsko unijo. Promet, posebej tovorni, se nenehno povečuje, občutneje pa beležimo porast obeh vrst prometa na Mejnem prehodu za mednarodni promet na Vinici, predvsem zaradi bližnje avtoceste, katera je najhitrejša povezava z Dalmacijo in nato Črno Goro.


TK-mamilaPUNM01


Lahko rečemo, da poteka del t.i.Balkanske poti tudi po omenjeni cestni komunikaciji, saj smo že v preteklem letu zaznali aktivnosti posameznikov, ki so preverjali možnost tihotapljenja prepovedanih drog na in izven mejnih prehodov na t.i. zeleni meji.


Pravilnost odločitve, da posvečamo vso pozornost mejnim enotam in t.i.mejnemu območju že daje konkretne rezultate, katere bomo predstavili na današnji tiskovni konferenci.



ZASEG DROGE NA MEJNEM PREHODU ZA MEDNARODNI PROMET (primer št.1)


Dne 4.1.2007 se je ob 22.20 uri pripeljal na Mejni prehod za mednarodni promet v Metliki 25 letni slovenski državljan. Pri opravljanju temeljite mejne kontrole so policisti Postaje mejne policije Metlika v zadnjem delu osebnega avtomobila, za oblogo zadnjih vrat, našli dva zavoja prepovedane droge konoplje - marihuana v skupni teži 1984 gramov. Da gre za prepovedano drogo je bilo potrjeno na podlagi testiranja.


Že omenjenega 25 letnega državljana smo pridržali in v kraju bivanja opravili hišno preiskavo. Ovaden je bil zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Neupravičene proizvodnje in prometa za mamili - 196/I.člen KZ. Osebo, kateri je bilo zaseženo je slovenska policija že obravnavala zaradi kaznivih dejanj povezanih s prepovedano drogo.



POLICISTI ZASEGLI PREPOVEDANO DROGO V ŽUŽEMBERKU (primer št.2)


Patrulja Policijske postaje Metlika je pri opravljanju nalog povezanih z varovanjem državne meje, dne 26.01.2007, v večernih urah v Žužemberku ustavila osebno vozilo, ki ga je vozil 54 letni državljan BiH. Pri pregledu vozila in potnikov so policisti v notranjosti vozila našli 1047,3 gramov prepovedane droge konoplje.


Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Neupravičene proizvodnje in prometa za mamili - 196/I.člen KZ, je bil bosanski državljan ovaden na Okrožnem državnem tožilstvu v Novem mestu.



ZASEG DROGE NA MEJNEM PREHODU ZA MEDNARODNI PROMET (primer št.3)


Dne 25.2.2007 sta se v večernih urah na Mednarodni mejni prehod na Vinici pripeljala v osebnem avtomobilu s slovenskimi registrskimi tablicami 32 in 30 letna državljana BiH. Policisti na omenjenem prehodu so vozilo izločili in se odločili za temeljito mejno kontrolo. Pri pregledu notranjosti vozila so za oblogo levega in desnega zadnjega boka avtomobila našli 9.934,6 gramov prepovedane droge konoplje, katera je bila namenjena za nadaljnjo prodajo na območju Ljubljane. Oba državljana BiH ( v Republiki Sloveniji imata dovoljenje za stalno prebivanje ) sta bila pridržana in nato privedena preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novem mestu, kateri je zoper njiju odredil pripor.


V kraju njunega začasnega bivanja je bila opravljena hišna preiskava. Dosedanja obvestila potrjujejo sum, da sta priprta državljana BiH del kriminalne združbe, katera tihotapi v Republiko Slovenijo prepovedano drogo. Zaradi navedenega slovenska policija nadaljuje z izvajanjem ukrepov za popolno odkritje vseh, ki so sodelovali v tem tihotapskem kanalu.



POLICISTI NAŠLI V GRMOVJU V DVEH POTOVALNIH TORBAH DROGO (primer št.4)


Kot je bilo že uvodoma omenjeno smo v lanskem letu zaznali posamezne aktivnosti posameznikov, kateri so preverjali možnost tihotapljenja prepovedane droge v Republiko Slovenijo preko t.i. zelene meje. Prav zaradi tega smo z organizacijskimi in operativnimi ukrepi povečali nadzor zelene meje.


Dne 27.2.2007 so policisti v nočnih urah pri pregledu cestne relacije med krajema Fučkovci in Adlešiči zaznali prisotnost dveh oseb, v dveh osebnih avtomobilih z reg. oznakami Murske Sobote in Ljubljane. Zaradi sumljivega obnašanja obeh oseb ( 31 letni državljan Republike Slovenije in 43 letni državljan Črne Gore ) so se policisti odločili za pregled cestne relacije po kateri sta se pred tem vozili omenjeni osebi. Na že omenjeni cestni relaciji sta bili najdeni dve večji potovalki v katerih je bilo 24 kg zavitkov prepovedane droge konoplje. Z dodatnim preverjanjem je bilo ugotovljeno, da so do sedaj še neznane osebe prepovedano drogo prepeljale v Republiko Slovenijo s čolnom po reki Kolpi, že omenjeni osebi pa sta imeli nalogo, da drogo prepeljeta v notranjost Republike Sloveniji.


V obeh potovalnih torbah je bilo 24.011,4 g prepovedane droge konoplje. Nadaljujemo z kriminalistično-tehničnimi ukrepi, s katerimi bomo dokazali, da sta bili obravnavani osebi prevzemnika prepovedane droge.



ZASEG OROŽJA, STRELIVA IN EKSPLOZIVNEGA TELESA


TK-mamilaPUNM02



POLICISTI OSUMLJENCU ZASEGLI POLAVTOMATSKO PUŠKO IN STRELIVO


Policisti Policijske postaje Trebnje so na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto kazensko ovadili 33-letnega moškega iz okolice Trebnjega, ker je utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali razstrelilnih snovi. Policisti so dne 24.1. na podlagi odredbe Okrajnega sodišča Trebnje opravili hišno preiskavo pri osumljencu, kjer so našli in zasegli polavtomatsko puško z bajonetom in nastavkom za tromblon ter več nabojev.



ZASEG OROŽJA IN STRELIVA


Policisti Policijske postaje Trebnje so dne 26.1. dopoldne na podlagi odredbe Okrajnega sodišča Trebnje pri 40-letnemu moškemu iz okolice Trebnjega opravili hišno preiskavo in mu zasegli polavtomatsko puško s predelanim lesenim kopitom, puško s predelanim lesenim kopitom, na kateri je bil nameščen daljnogled in dušilec zvoka ter več nabojev različnega kalibra. Policisti so zoper osumljenca napisali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali razstrelilnih snovi.



ZASEG OROŽJA IN STRELIVA


Policisti Policijske postaje Trebnje so dne 29.1. dopoldne na podlagi odredbe Okrajnega sodišča Trebnje pri 73-letnemu moškemu iz okolice Trebnjega opravili hišno preiskavo in mu zasegli pištolo z naboji, puško z lesenim kopitom, več nabojev različnega kalibra in 100 gramov eksploziva Amonal. Policisti so posredovali eksploziv delavcem protibombne enote,ki so poskrbeli za uničenje eksploziva. Zoper osumljenca so napisali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali razstrelilnih snovi.



NAJDENO EKSPLOZIVNO TELO


Dne 17.1. dopoldan so policisti PP Črnomelj na parkirnem prostoru na Kolodvorski cesti našli eksplozivno telo. Kraj najdbe so ustrezno zavarovali do prihoda strokovnjakov iz protibombne zaščite Generalne policijske uprave, ki so eksplozivno telo varno odstranili in odpeljali na Center za forenzične preiskave. Kriminalisti in policisti so policijsko preiskavo zaključili in zoper osumljenca iz Črnomlja napisali kazensko ovadbo.



Prezentacija: Predstavitev zasegov mamil Policijske uprave Novo mesto v letu 2007