Minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak, generalni direktor Policije Jože Romšek, direktor Policijske uprave Krško Andrej Zbašnik, župan Občine Brežice Ivan Molan, in komandir PP Brežice Darko Gerjevič, so v torek, 3. aprila 2007, uradno odprli novo Policijsko postajo Brežice.

Brezice09 trak


Slovesnosti so se poleg članov širšega kolegija generalnega direktorja Policije udeležili nekdanji zaposleni na PP Brežice, tudi upokojenci, nekdanji komandirji PP Brežice in nekdanji direktorji PU Krško, predstavniki državnih organov, carine, tožilstva, upravnih enot, lokalne skupnosti idr. V protokolarnem delu so sodelovali še Policijski orkester ter kvintet flavt in trio saksofonov Glasbene šole Brežice. Med gosti sta bila tudi Werner Fasching in Andreas Hochegger iz Avstrije, strokovnjaka za pravo Evropske unije in schengensko pravo. Prvi je bil med drugim tudi vodja evalvacijske komisije, ki je leta 2006 na območju PU Krško preverjala izpolnjevanje schengenskih kriterijev za varovanje državne meje.


Brezice07 postroj enote


Osrednji govornik prireditve, generalni direktor Policije Jože Romšek, se je v nagovoru zbranim spomnil na prelomno leto 1991, na takratne aktivnosti policije in napredek, ki ga je slovenska država (in z njo policija) doživela v zadnjih 16 letih. Vstop v Evropsko unijo je prinesel policiji nove obveznosti in nove naloge, in takrat policisti še niso vedeli, da bodo svoje delo lahko opravljali v tako izboljšanih razmerah, kot jih zagotavlja nov objekt. Poudaril je zavzetost za zakonito, strokovno in korektno delo vseh policistk in policistov, brežiškim pa čestital za novo pridobitev in jim zaželel uspešno nadaljnje delo.


Brezice06 gdp


Direktor Policijske uprave Krško Andrej Zbašnik, ki je v uvodu pozdravil navzoče, je poudaril pomen sodelovanja z lokalno skupnostjo, ki se ne kaže samo pri vsakodnevnem delu na terenu, ampak se je pokazalo tudi pri investiciji v nov objekt. Državna, bodoča schengenska meja je obogatila življenje in delo, prinesla pa je tudi nove omejitve, ki jih prej nismo bili vajeni. V PU Krško se je v zadnjih 16 letih na novo zaposlilo 470 policistk in policistov, od tega samo na PP Brežice 105 (leta 1991 je bilo 24 zaposlenih, danes jih je 129, pričakujejo pa jih še več).


Brezice04 direktorPUKK


Dobro sodelovanje med policijo in lokalno skupnostjo je dokazal tudi župan Občine Brežice Ivan Molan, ki je komandirju PP po nagovoru predal občinsko zastavo, ki bo krasila prostore nove postaje in tako simbolično poudarjala dobro sodelovanje. Občina je sicer imela bistveno vlogo pri iskanju najbolj primerne lokacije za novo policijsko postajo.


Brezice10 zupan komandir


Investicijo za novo PP Brežice je vodil Direktorat za investicije Ministrstva za javno upravo, ki je usklajeval delo s pooblaščenimi predstavniki Urada za logistiko GPU ter PU Krško in PP Brežice. Objekt je bil zgrajen na mestu nekdanjega podjetja Jutranjka. Maja 2004 je bila podpisana prodajna pogodba, junija pa pripravljena idejna zasnova, ki je bila potrjena decembra. Februarja 2005 je bila izdelana tehnična dokumentacija, julija pa izdano gradbeno dovoljenje. Januarja 2006 je izbrani izvajalec začel z gradbenimi deli, decembra 2006 pa je objekt pridobil uporabno dovoljenje. PU Krško je objekt prevzela 27. februarja 2007.

Novi objekt v dveh etažah bo zagotovil boljše delovne razmere zaposlenim ter tudi strankam in obiskovalcem. V objektu so v skladu z normativi urejeni prostori za pridržanje in obravnavo strank v postopku, vadbo samoobrambe, simulacijo streljanja in vzdrževanje fizične kondicije policistov. Zagotovljenih je tudi primerno število skladiščnih prostorov, garaž za službena vozila in prostorov za službene pse.

Bruto površina objekta je 3.151 m2. Celotna investicija (z opremo) je bila vredna nekaj več kot 3,7 milijonov evrov, 77 % sredstev je bilo pridobljenih iz sredstev Evropske unije (Schengen Facility), 23 % pa iz proračunskih sredstev za investicije.

Ob koncu prireditve se je vsem, ki so kakor koli pomagali pri investiciji, zahvalil tudi komandir PP Brežice. Poudaril je zavezo h kvalitetnemu delu, zagotovil je, da se bodo vsi policisti in policistke še naprej trudili, da bodo opravičili zaupanje prebivalcev v policijo in izpolnili njihova pričakovanja.

Ob ogledu novih prostorov so obiskovalci lahko občudovali tudi priložnostno razstavo slik, ki jih je predstavil nekdanji delavec policije Janez Klavžar, zaposlen v Uradu za logistiko GPU, ki je 11 let (do leta 2005) delal tudi v Policijski upravi Krško.


Fotoutrinki z otvoritve:


Brezice01 gosti

Gosti


Brezice02 himna

Himna in pozdrav zastavam


Brezice03 komandir gdp

Komandir policijske postaje Brežice predaja poročilo generalnemu direktorju policije


Brezice08 postrojPP

Postroj policistov policijske postaje Brežice

 

Foto: SKP PU Krško