Sorodne objave

 

Precejšen obisk na preventivni prireditvi Policijska izkušnja kot nasvet, ki je potekala 13. 4. 2007 v Policijski akademiji v Tacnu, kaže, da veliko mladih zanima, kako preprečiti žalostne posledice prometnih nesreč voznikov enoslednih motornih vozil ter izboljšati prometno varnost nasploh.

Posebna pozornost je bila tokrat namenjena mladim voznikom koles z motorjem oz. skuterjev, na prireditev pa so bili seveda vabljeni tudi vsi drugi zainteresirani obiskovalci ter novinarji in člani Zveze motoklubov Slovenije in Zveze društev paraplegikov Slovenije.

otroci

Učenci zadnjih razredov okoliških osnovnih šol, stari od 14 do 16 let, so si prireditev z zanimanjem ogledali.


Strokovnjaki za prometno varnost so obiskovalcem predstavili najpogostejše vzroke prometnih nesreč z udeležbo motoristov, poškodbe in osnove prve pomoči na kraju nesreče, opozorili na nevarnosti, ki v prometu najpogosteje grozijo motoristom, in poudarili, kako zelo nevarno se je voziti brez čelade.

predavanje

Brane Legan, policijski inštruktor z mednarodno licenco inštruktorja varne vožnje, je na prireditvenem prostoru obiskovalcem predstavil vse v zvezi zvarno vožnjo motornih enoslednih vozil, vključno z uporabo zaščitne opreme voznikov enoslednih vozil.


Na programu je bil tudi prikaz vaj na poligonu, predstavitev motoristične opreme, razstavljena so bila policijska vozila za ogled kraja prometnih nesreč in Provida, naprave za nadzor cestnega prometa.

motoristi

Policijski inštruktorji so na poligonu prikazali vaje varne vožnje.


V sodelovanju z radiem Dur in Zvezo paraplegikov Slovenije sta ob zaključku prireditve ekipi motoristov in invalidov paraplegikov na invalidskih vozičkih odigrali eksibicijsko košarkarsko tekmo.

oprema

Obiskovalci so si lahko v preddverju ogledali zaščitno opremo za voznike motornih enoslednih vozil.


V okviru preventivne prireditve je potekalo še enodnevno izpopolnjevanje inštruktorjev v vožnji s policijskimi motornimi kolesi, ki se ga je udeležilo 35 policistov inštruktorjev s postaj prometne policije (PPP) na policijskih upravah in iz Urada za varnost in zaščito na Generalni policijski upravi. Tako so pridobili dodatne veščine ter teoretično in praktično znanje za spretno in varno vožnjo enoslednih motornih vozil, se seznanili z najpogostejšimi poškodbami motoristov v prometnih nesrečah in možnostmi rehabilitacije ter spoznali možne načine preprečevanja oz. zmanjševanja števila nesreč (s spremembo obnašanja v prometu, dosledno uporabo čelade idr.).

simulator

Preizkusiti je bilo mogoče tudi računalniško voden simulator varne vožnje.


Foto: Dean Božnik