Sorodne objave

Zgodovina 4. januar 2016
Sektor splošne policije 21. november 2008
 

V začetku letošnjega leta je v primerjavi s prejšnjim letom v visokogorju zapadlo manj snega, ki pa je na nekaterih mestih še viden. Posledica tega so razmere, ki so na planinskih poteh, če jih tako imenujemo, ne glede na lego posamezne smeri, dokaj nevarne.

Predvsem to velja v Julijcih, ponekod tudi v Kamniško-Savinjskih Alpah. Glede na razmere in izkušnje iz preteklih letih ocenjujemo, da se stanje gorskih nesreč v prvih poletnih dneh lahko vidno poslabša. Da je temu tako, potrjujejo številne akcije reševanj v gorah oz. gorske nesreče tudi s tragičnimi posledicami.

Obiski gora so že v polnem zamahu in posledično temu tudi gorske nesreče. Največ obiska je trenutno še v sredogorju, s časom koriščenja letnih dopustov pa se v vse večjem obsegu pohodniki odločajo tudi za obiske najvišjih slovenskih gora. Med obiskovalci je vsako leto več tudi tujih turistov, med katerimi so posamezniki z izrazito neustrezno opremo.

Večletno spremljanje razmer planinskega turizma in izkušnje so pokazale, da se v času turistične sezone (poletni meseci) ob koncu tedna zgodi največ gorskih nesreč. Na podlagi teh ugotovitev in ostalih statističnih podatkov je tudi letos organizirano dežurstvo reševalne ekipe policije za helikoptersko reševanje v gorah.

Policisti Posebne policijske enote - Gorske enote so z reševalno ekipo in z vso potrebno opremo v pripravljenosti v prostorih Letalske policijske enote Uprave uniformirane policije na Brniku od 1. 6. 2007. Dežurstvo bo organizirano vse do 30. 9. 2007, in sicer v mesecu juniju ob sobotah in nedeljah, v mesecih julij, avgust in september tudi ob petkih, v mesecih julij in avgust pa tudi ob četrtkih.

Hkrati Posebna policijska enota - Gorska enota v visokogorju pripravlja preventivne aktivnosti, ki jih bo izvedla v nedeljo, 24. junija 2007, med 5. in 18. uro. Namen aktivnosti je osveščanja ljudi o nevarnostih v gorah ter svetovanja za varno gibanje in preživljanje prostega časa v gorah. Predvsem je želja opozoriti pohodnike, gornike in ostale obiskovalce na primerno obutev in oblačila. Zelo pomembno je tudi vpisovanje v vpisno knjigo obiskovalcev gora ter spremljanje vremenske napovedi (vročinske nevihte).

Policisti bodo preventivne aktivnosti izvajali na območju Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp, Raduhe in Pece, natančneje na naslednjih planinskih poteh oz. smereh:

  • PLANINA BLATO - SEDMERA JEZERA - KOMARČA
  • VRŠIČ - MOJSTROVKA - VRŠIČ
  • KAMNIŠKA BISTRICA - REPOV KOT - SREBRNO SEDLO - PLANJAVA - KAMNIŠKA BISTRICA
  • GROHAT - RADUHA - GROHAT
  • PECA
  • MANGARTSKO SEDLO - MANGART - MANGARTSKO SEDLO
  • PREHODAVCI - TRIGLAV - PREHODAVCI
  • LOGARSKA DOLINA - SAVINJSKO SEDLO - LOGARSKA DOLINA


Pred samo akcijo bo Posebna policijska enota - Gorska enota v sredo, 20. junija 2007, izvedla vajo. Iz Brnika bodo okoli 11. ure poleteli proti Karavankam.

Vodji preventivne akcije sta poveljnik Posebne policijske enota Generalne policijske uprave (PPE GPU) Marjan Anzeljc in pomočnik poveljnika PPE GPU Robert Kralj, ki je za novinarje tudi kontaktna oseba za obe aktivnosti - akcijo in vajo (dosegljiv je na naslednji telefonski številki: 031/602-650).

Tako novinarje kot vse ostale obiskovalce pa vabimo v soboto, 23. junija 2007, na preventivno prireditev na parkirnem prostoru tovarne Alpina, d. d., v Žireh, kjer bo sodelovala tudi Posebna policijska enota - Gorska enota. S helikopterjem se bo predstavila ob 17. in 18. uri.