Aktivnosti policije za večjo prometno varnost v decembru

 

Na novinarski konferenci pred t. i. Martinovim vikendom smo javnost seznanili z aktivnostmi policije med preventivno akcijo Alkohol ubija, največkrat nedolžne, ki jo je v okviru akcijskega programa pripravilo Ministrstvo za zdravje, policija pa v njej aktivno sodeluje. Prvi del akcije se je že zaključil 12. novembra.

Danes pa sta predstavnika Generalne policijske uprave in Ministrstva za zdravje predstavila še drugi del aktivnosti, ki se bodo začele v ponedeljek, 1. decembra, in bodo potekale ves mesec, do 31. decembra 2008.

 

 Na fotografiji Robert Sušanj, vodja Sektorja prometne policije v
Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi,
in Matej Košir, predstavnik Ministrstva za zdravj
e

 

 
 
Zvočni zapis: Robert Sušanj ( prenos )  Zvočni zapis: Matej Košir ( prenos )

 

Vodja Sektorja prometne policije v UUP GPU Robert Sušanj je najprej predstavil letošnje statistične podatke glede alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč, ki so po njegovih besedah optimistični.

Letos se je namreč število alkoholiziranih povzročiteljev vseh prometnih nesreč zmanjšalo za 24 %. Za 37 % se je zmanjšalo število alkoholiziranih povzročiteljih v smrtnih prometnih nesrečah, za 26 % število alkoholiziranih povzročiteljev v prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami, za 28 % pa se je zmanjšalo število alkoholiziranih povzročiteljev v prometnih nesrečah z lahkimi telesnimi poškodbami. Prav tako se je zmanjšala povprečna stopnja alkoholiziranosti, in sicer za 1,5 %. V teh nesrečah je umrlo 36 % manj oseb (letos 60, lani 94), 22 % manj je bilo hudo telesno poškodovanih (letos 231, lani 298) in 27 % manj lahko telesno poškodovanih (letos 1.085, lani 1.482).

 

Pri tem pa je treba opozoriti, je dejal Sušanj, da se opisano stanje varnosti cestnega prometa lahko poslabša. Pred nami je namreč december, ki ga ob prazničnem vzdušju pogosto spremlja tudi povečana udeležba alkoholiziranih voznikov v cestnem prometu.

 

Statistični podatki za december:

Lani v decembru se je na slovenskih cestah zgodilo 2.618 prometnih nesreč, v katerih je 29 oseb izgubilo življenje, 94 je bilo hudo poškodovanih in 1.278 lahko telesno poškodovanih. Zlasti je izstopala problematika vožnje pod vplivom alkohola, saj je delež alkoholiziranih povzročiteljev lani decembra znašal 14,70 %, kar je bistveno več od celoletnega povprečja (11,6-odstotni delež alkoholiziranih povzročiteljev).

Policisti so bili v lanskem decembru zelo aktivni, med drugim so odredili približno 32.000 preizkusov z alkotestom, pri čemer so iz prometa zaradi vožnje pod vplivom alkohola izločili okrog 3.000 voznikov.

 

 "Z opisanimi ukrepi želimo zaščititi vse udeležence v cestnem prometu in povečati stopnjo varnosti cestnega prometa na slovenskih cestah. Poleg tega pozivamo vse udeležence v cestnem prometu, naj naša opozorila dosledno upoštevajo in na ta način tudi sami prispevajo k zmanjšanju števila prometnih nesreč in telesno poškodovanih," je dejal Sušanj.

 

Tudi letos bo policija v tem obodbju izvajala številne preventivne in represivne aktivnosti, razvidne iz načrta akcije Alkohol ubija, največkrat nedolžne, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zdravje. 

 

V okviru tega programa bodo policisti s ponedeljkom, 1. decembra 2008, začeli izvajati dodatne aktivnosti:

 • Poostreni nadzori nad psihofizičnim stanjem voznikov (alkohol, mamila in psihoaktivna zdravila) bodo v tem obdobju ena izmed prioritetnih nalog dela policije.
 • Izvajale jih bodo tako redne kot posebej za ta namen odrejene policijske patrulje.
 • Za razliko od drugih obdobij leta bodo tovrstni nadzori pogostejši tudi podnevi, zlasti popoldne in zvečer.
 • Nadzore psihofizičnega stanja bodo policisti v čim večji meri kombinirali z nadzorom hitrosti in uporabe varnostnega pasu ter mobilnih telefonov.
 • Izvedeni bodo obsežnejši in na državnem nivoju koordinirani nadzori, pa tudi nadzori, ki bodo glede na prometno varnostne razmere organizirani na regionalnih in lokalnih ravneh, z večjim ali manjšim številom policistov.
 • Med 5. in 7. decembrom bodo poostreni nadzori nad psihofizičnem stanjem na posameznih policijskih upravah izvedeni usklajeno s prometnimi policisti sosednjih držav.
 • Nadzorstvene aktivnosti pa bodo vrh dosegle v dneh od 12. do 14. decembra, ko bodo poostreni nadzori potekali usklajeno tudi na skoraj celotnem evropskem območju.
 • Nekateri nadzori bodo vidni, drugi pa delno ali pa popolnoma prikriti.


Z naštetim želimo doseči, da bodo naše aktivnosti čim bolj nepredvidljive in usmerjene predvsem v voznike, ki bodo kljub zakonskim določbam in opozorilom vozili pod vplivom alkohola, mamil ali psihoaktivnih zdravil in s tem ogrožali drugeudeležence v prometu.

 

 

 Udeležencem v cestnem prometu policisti svetujemo:

 • Če boste uživali alkoholne pijače (ne glede na količino), se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu!
 • V takšnih primerih za prevoz raje uporabite javna prevozna sredstva ali taksi oziroma naj vozi oseba, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in ni uživala alkoholnih pijač.
 • Vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje! Asfaltna površina je v tem obdobju hladna, ponekod čez dan vlažna, ponoči pa poledenela oziroma spolzka, zato niti ustrezne zimske pnevmatike ne omogočajo optimalne oprijemljivosti.
 • Pozorni bodite na pešce v prometu. Predvsem na cestah zunaj urbanih naselij še vedno ni povsod urejenih pločnikov oziroma površin za pešce.
 • Pešci, uporabljate svetla oblačila ter odsevna telesa in kresničke. Bodite preVIDNI!
 • Med vožnjo v nobenem primeru ne uporabljajte mobilnih telefonov brez uporabe sistemov za prostoročno telefoniranje.
 • Dosledno upoštevajte tudi vse druge prometne predpise!