Sorodne objave

 

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je od 16. do 18. oktobra 2007 potekala največja izobraževalno-sejemska prireditev za mlade Študentska arena, na kateri je s svojim razstavnim prostorom že osmo leto zapored sodelovala tudi slovenska policija.

Na prireditvi je bilo veliko okroglih miz o aktualnih temah, razstav, delavnic, takšnih in drugačnih predstavitev, organiziran je bil tudi bogat kulturni in zabavni spremljevalni program, da bi lahko mladim na nekoliko drugačen način ponudili odgovore na številna vprašanja in dileme, s katerimi se srečujejo med študijem.


arena ploscad2


Strokovnjaki iz policijskih vrst oz. policisti in policijski inšpektorji iz policijskih uprav Ljubljana, Kranj in Postojna ter Generalne policijske uprave so na razstavnem prostoru v hali A ter na zunanji ploščadi javnosti, predvsem mladim - dijakom in študentom, s promocijskimi in preventivnimi vsebinami predstavili različna zanimiva področja policijskega dela: promet, javni red, državno mejo in tujce, policijska pooblastila, kriminaliteto, sodelovanje v mirovnih misijah, zaposlovanje v policiji, delo Centra za forenzične preiskave Generalne policijske uprave, Specialne enote policije, Urada za varnost in zaščito Generalne policijske uprave, Oddelka vrhunskih športnikov iz Policijske akademije GPU.


arena stojnica2

Predstavnik iz Urada za organizacijo in kadre na Generalni policijski upravi je odgovarjal na vprašanja mladih o zaposlovanju v policiji.


Za obiskovalce je bil v prireditvenih dneh še posebej zanimiv dinamičen del policijske predstavitve. Na strehi razstaviščne dvorane so pripadniki Posebne policijske enote - Gorske enote policije s helikopterjem Letalske policijske enote na strehi razstavišča prikazali, kako poteka reševanje ponesrečenih planincev.


arena heli2


Prometni policisti so mladim prikazali spretnostno vožnjo s policijskimi motorji, razstavljena so bila tudi policijska kolesa, vozilo za ogled kraja prometne nesreče, oprema in posebno oklepno vozilo Specialne enote, vozilo Posebne policijske enote, službeni konji in psi za splošno in specialistično uporabo idr.


arena motorji

arena08-prikaz-psi

Policista Posebne policijske enote sta pokazala policijski postopek: varnostni pregled in varovanje postopka.


Vodja policijskega okoliša, policistka in kriminalist iz Policijske uprave Ljubljana so mladim svetovali in odgovarjali na vprašanja s področja varnosti, prireditev so obiskali tudi nekateri znani slovenskih vrhunski športniki, zaposleni v policiji.


arena06-MankocNaKonju

Na konju je plavalec Peter Mankoč, kot vrhunski športnik zaposlen v slovenski policiji


Na otvoritvi letošnje Študentske arene je igral kvintet Policijskega orkestra, obiskovalcem se je predstavila Specialna enota policije, svoje delo in naloge so predstavili tudi policisti, ki so bili napoteni v mednarodne mirovne misije. Kriminalistično-tehnična opravila sta predstavili strokovnjakinji iz Centra za forenzične preiskave, policijska pooblastila je mladim medtem pojasnjeval policijski inšpektor iz Uprave uniformirane policije (na fotografiji spodaj).


arena07-inspektorPojasnjujePooblastila


Tako kot lani so lahko mladi pisno odgovorili na nekaj vprašanj o policijskem delu, pa tudi o javnem redu in miru, cestnem prometu, prepovedanih drogah in drugih področjih. Nagradno žrebanje bo na Generalni policijski upravi konec oktobra.

Predstavitev različnih policijskih enot, njihove opreme in vozil je tudi letos med mladimi vzbudila veliko zanimanja. Policija se zaveda, da sodelovanje na takšnih prireditvah kot ena od oblik v skupnost usmerjenega policijskega dela prispeva k večjemu ozaveščanju mladih o varnostnih vprašanjih in s tem krepi pozitivno podobo policije v javnosti. Podpora širše javnosti pa je potrebna, da je lahko policija učinkovita in uspešna.


arena09


Foto: Dean Božnik, Ivan Mezek