Sorodne objave

 

V sredo in četrtek prihodnji teden sta dva dela prosta dneva: najprej zaradi državnega praznika dneva reformacije in nato še zaradi mednarodnega praznika dneva spomina na mrtve. Po vikendu, ki je pred nami, se bodo v Sloveniji začele, v Avstriji in dveh pokrajinah v Nemčiji pa končale jesenske šolske počitnice.

Zato bo na mejnih prehodih s Hrvaško ta in prihodnji konec tedna ter med prazniki predvidoma povečan promet potnikov pri vstopu v državo.

Potnikom svetujemo, naj spremljajo prometne informacije in se ob zastojih na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje preusmerijo na druge manjše mednarodne mejne prehode, predvsem Vinico, Metliko, Rogatec in Zavrč. Potnikom tudi svetujemo, da se na pot odpravijo prej kot običajno.

Predvidoma bo povečan promet na vseh glavnih cestah. Poleg tega se nadaljuje slabo vreme, ki tudi lahko poslabša prometno varnost.

Udeleženci v prometu, predvsem vozniki motornih vozil, moramo upoštevati, da se lahko vozne razmere hitro spremenijo (mokro, spolzko, poledenelo vozišče, listje na vozišču). Pričakujemo lahko poledico, zlasti na delih cest, ki so bolj izpostavljeni vlagi, vetru in mrazu. To je predvsem na mostovih in viaduktih ter na delih cest, ki vodijo skozi gozd in/ali ki so izpostavljeni močnemu vetru (burja).

Policija bo ta in prihodnji konec tedna ter med prazniki povečala prisotnost policijskih patrulj predvsem na krajih, kjer prihaja do zgostitev prometa.

Prometne varnosti pa ni mogoče izboljšati zgolj z nadzorom, potreben je pravilen odnos do prometa in prometnih pravil prav vsakega od nas.


Vse udeležence v prometu ponovno opozarjamo:

  • da udeležbo v prometu razumejo kot odgovorno ravnanje, od katerega ni odvisna le lastna varnost, temveč tudi varnost drugih. Zelo pomembno je, da vozniki razumejo pomen prilagojene hitrosti, ki ne sme biti odvisna samo od veljavnih omejitev, temveč tudi od lastnosti, stanja ceste in prometnih razmer;
  • da kljub dobrim voznim razmeram vozijo previdno in pazljivo;
  • da v nobenem primeru ne uživajo alkoholnih pijač, če bodo kasneje v prometu udeleženi kot vozniki;
  • da na vseh sedežih v vozilu dosledno uporabljajo varnostne pasove. Naj nikomur ne bo odveč opozoriti sopotnika na obvezno uporabo varnostnega pasu. Mogoče mu bo s tem celo rešil življenje;
  • da v primeru, ko v vozilih nimajo vgrajene naprave za prostoročno telefoniranje, dosledno upoštevajo prepoved uporabe mobilnih telefonov med vožnjo.


Vse udeležence v prometu ponovno pozivamo, da tudi s svojim ravnanjem prispevajo k večji varnosti na naših cestah.

 

 


Srečno vožnjo!