Sorodne objave

 

Policija je tudi letos pripravila poostrene aktivnosti v zadnjih dveh mesecih leta, ko pričakujemo večjo prisotnost alkohola v cestnem prometu.

Poleg predvidenih aktivnosti iz obdobnega načrta Nacionalnega programa prometne varnosti za področje alkohola (med 7. in 12. 11. 2007), katerega nosilec je Ministrstvo za zdravje, bo policija posebno pozornost namenila vikendu, ko bodo ljudje praznovali Martinovo.

Policija bo v petek, 9. 11. 2007, izvedla poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov na območju celotne države. Poleg skupne akcije nadzora nad psihofizičnim stanjem voznikov bodo na območjih policijskih uprav potekali tudi lokalni poostreni nadzori. Nadzori bodo tako izvedeni različno, nekateri zvečer, drugi pa pozno ponoči. Vozniki lahko večkrat pričakujejo nadzor tudi v zgodnjih jutranjih urah.

Poostreni nadzori bodo v različnih časovnih obdobjih in na različnih cestnih relacijah. Policisti bodo mesta kontrol pogosto menjavali, ob tem pa bodo izvajali tudi meritve hitrosti. V nadzore se bodo vključile tudi t. i. civilne patrulje, ki bodo redne patrulje obveščale o vseh voznikih, za katere bo obstajal sum, da vozijo pod vplivom alkohola, pa tudi pod vplivom mamil in psihoaktivnih zdravil.

Med lanskim Martinovim vikendom so se na slovenskih cestah zgodile 303 prometne nesreče. V njih je ena oseba umrla, 8 je bilo hudo in 133 lahko telesno poškodovanih. Alkohol je bil prisoten pri povzročiteljih 44 prometnih nesreč oziroma pri 15,1 % vseh povzročiteljev. Ugotovljenih je bilo tudi 492 kršitev vožnje pod vplivom alkohola in 40 odklonitev preizkusa alkoholiziranosti oziroma odklonitev strokovnega pregleda zaradi ugotavljanja vožnje pod vplivom alkohola.


Udeležencem v cestnem prometu svetujemo:

  • naj za prevoz uporabijo javna prevozna sredstva, če bo njihova sposobnost za vožnjo zaradi zaužitega alkohola zmanjšana,
  • naj upoštevajo dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur po zaužitju. Zaradi tega na primer celo naslednje jutro po uživanju alkoholnih pijač še vedno nismo popolnoma sposobni za varno vožnjo oziroma je lahko pri preizkusu alkoholiziranosti stopnja koncentracije alkohola še vedno nad dovoljeno,
  • naj spremenjenim in zahtevnejšim voznim pogojem prilagodijo vožnjo in hitrost vozil (predvsem takrat, ko so na cesti zimske razmere ali se zimske razmere lahko pričakujejo),
  • naj upoštevajo druga cestnoprometna pravila, še posebej pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov ter o varnostni razdalji.

 

Vsem želimo varno vožnjo!