Od 12. do 18. decembra 2005 je Evropska zveza prometnih policij - TISPOL (www.tispol.org) pripravila doslej največjo vseevropsko akcijo proti vožnji pod vplivom alkohola in mamil pod imenom "AD" (kratica za alco / drugs). V akciji je sodelovalo 22 evropskih policij, med njimi tudi slovenska.

V akciji je bilo odkritih skoraj 10.000 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola ali mamil.

V tem tednu je bilo na območju Evrope ustavljenih in kontroliranih 716.438 vozil in voznikov. Pri 9.368 (1.3%) voznikih je bilo ugotovljeno, da so imeli v organizmu več alkohola, kot ga dovoljuje njihova nacionalna zakonodaja. Pri 292 (0.31%) voznikih pa je bila potrjena vožnja pod vplivom mamil.

Na velik obseg akcije kaže tudi podatek o številu opravljenih preizkusov alkoholiziranosti, kajti v času akcije je bil praktično vsako sekundo preizkušen vsaj en evropski voznik. Največ kontroliranih voznikov je bilo v Španiji, kjer so jih policisti ustavili kar 143.628 in ugotovili, da jih je 2.317 (1.6%) vozilo pod vplivom alkohola. Največji delež pozitivnih preizkusov so zabeležili v Moldaviji, kjer je bilo od 2.496 kontroliranih voznikov kar 226 voznikov pod vplivom alkohola (vsak enajsti ustavljen voznik).

V akciji so aktivno sodelovali tudi slovenski prometni policisti. Nadzorstvene aktivnosti v Sloveniji so dosegle višek v petek, 16. decembra 2005, ko je bil na območju celotne države izveden poostren nadzor po metodologiji Promil. Zgolj v posebej pripravljenih poostrenih nadzorih v tem tednu smo kontrolirali 9.518 voznikov. Skoraj polovico ustavljenih (4.055) je bilo preizkušenih z alkotestom. 282 preizkusov je bilo pozitivnih, pri 35 pa je bila koncentracija alkohola nad 1,5 g/kg alkohola oz. nad 0,51 mg/l. V 11 primerih so vozniki preizkus odklonili. Odrejenih je bilo tudi 19 strokovnih pregledov in sicer 12 za alkohol in 7 zaradi suma vožnje pod vplivom mamil.

Predsednik Evropske zveze prometnih policij TISPOL Roland Aellen je ob zaključku akcije izjavil:

"Akcija je bila izjemno uspešna in je dokazala enotnost in odločenost evropskih prometnih policij, da zmanjšajo število mrtvih in telesno poškodovanih v cestnem prometu. S številnimi preizkusi alkoholiziranosti smo želeli javnost ponovno opozoriti na nesprejemljivost vožnje pod vplivom alkohola in mamil. Za primerjavo, v podobni akciji decembra 2004 je bilo ustavljenih 220.249 voznikov, od katerih jih je 4001 (1.82 %) vozilo pod vplivom alkohola. 63.322 voznikov je bilo preverjeno za vožnjo pod vplivom mamil, pri čemer jih je bilo 92 ali 0.15 % pozitivnih. Veseli nas, da je delež ugotovljenih voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola letos nižji. Dopuščamo možnost, da je navedeno lahko tudi posledica naših opozoril.

Še vedno pa je zaskrbljujoč podatek, da nam je uspelo zgolj v enem tednu pri vožnji pod vplivom alkohola ali mamil, zalotiti skoraj 10.000 voznikov. Vsi kršitelji bodo prejeli zasluženo kazen in upamo, da jih bo to odvrnilo od nadaljnje vožnje v takšnem stanju. Kljub temu, da je bil delež voznikov pod vplivom mamil zelo majhen, pa je ta še vedno dvakrat višji kot lani. Vozniki, ki vozijo pod vplivom alkohola, ne smejo dobiti občutka, da je z zaključkom akcije možnost policijske kontrole minila. Zato bomo s podobnimi nadzori nadaljevali tudi tekom leta."


V podobnih evropsko usklajenih akcijah bo slovenska policija sodelovala tudi v prihodnje.