Policijsko postajo Sežana so 10. avgusta 2006, ob 4.25 uri, iz Zdravstvenega doma Sežana obvestili, da je bil v ambulanto pripeljan državljan Italije, ki naj bi ga pretepli neznanci pred nočnim lokalom v Sežani.

Takoj po sprejetem obvestilu je v Zdravstveni dom odšla patrulja Policijske postaje Sežana, kjer sta policiste pričakala pretepena in okradena 44-letni in 55-letni italijanski državljan, slednji je bil tudi lažje poškodovan. Povedala sta, da so ju na parkirnem prostoru pred nočnim lokalom pretepli in oropali trije mlajši moški.

O kaznivem dejanju ropa so bile obveščene vse policijske enote, ki so usklajeno pričele z aktivnostmi za prijetje tedaj še neznanih storilcev. Policisti in kriminalisti PU Koper so najprej ugotovili, kje se je dejanje pripetilo, zavarovali sledove na kraju dejanja in opravili ogled. Z zbiranjem obvestil od oškodovancev o poteku ropa in z zbiranjem obvestil od občanov, ki so o dogodku posredovali uporabne informacije, je bil pridobljen dober osebni opis storilcev kaznivega dejanja, ki je kazal na policiji že poznano osebo.

Policisti so ugotovili, da sta italijanska državljana prišla v nočni lokal v Sežani dne 10. 8. 2006, okrog 2.45 ure. Istočasno so bili pri sosednji mizi v lokalu trije mlajši moški, ki so lokal zapustili nekaj minut pred italijanskima državljanoma. Okrog 4.00 ure sta italijanska državljana zapustila lokal in se odpravila k osebnemu avtomobilu, ki sta ga imela parkiranega v neposredni bližini. Ko sta pristopila do osebnega avtomobila, ju je v temi obstopila skupina treh mlajših moških, ki so od njiju zahtevali denar. Svoje zahteve so podkrepili z udarci in brcami. Pri pretepanju je eden izmed storilcev uporabil tudi bejzbolsko palico in udaril enega izmed oškodovancev. Oškodovanca sta jim zaradi strahu pred nadaljnjim pretepanjem iz žepov izročila ves denar, več bančnih plačilnih kartic, dokumente, denarnico in mobilni telefon. Po storjenem dejanju so storilci zbežali s kraja, italijanska državljana pa sta se vrnila v lokal in od tam odšla v Zdravstveni dom Sežana.

Pri nadaljnjem preiskovanju kaznivega dejanja so bili pridobljeni podatki o vozilu, ki naj bi ga storilci uporabljali za pobeg s kraja dejanja. Prav to vozilo so policisti in kriminalisti PU Koper isti dan okoli 14.40 ure zaustavili v okolici Lipice in prijeli 21-letnega osumljenca opisanega kaznivega dejanja, stanujočega na Krasu, ki ob zaustavitvi vozila ni želel zapustiti vozila. Še isti dan je bilo v okolici Divače na samotnem kraju najdeno parkirano še drugo vozilo, ki naj bi ga osumljenci uporabljali pred storitvijo kaznivega dejanja. Ker je obstajala verjetnost, da se bosta osumljenca vrnila do njunega vozila, so policisti in kriminalisti PU Koper vozilo opazovali. Dejansko sta se okoli 19.30 ure s taksijem v bližino vozila pripeljala še 21-letni osumljenec iz okolice Kopra in 19-letni osumljenec s Krasa. Ob izvedbi postopka policijskega prijetja sta osumljenca poskušala pobegniti proti bližnjemu gozdu, vendar so ju med pobegom prijeli.

Pri osumljencih je bilo dobljenega nekaj ukradenega denarja, več bančnih plačilnih kartic in drugi predmeti, ki so last oškodovanih italijanskih državljanov.

Ugotovljeno je bilo, da so se storilci vnaprej dogovorili, da bodo poiskali »ustrezno« žrtev, najraje kakšnega italijanskega državljana, in ga oropali. Tako so eno izmed vozil pred dejanjem parkirali v okolici Divače, z drugim vozilom pa so se napotili iskat primerno žrtev. Pripeljali so se do izbranega nočnega lokala, vendar so vozilo parkirali nekoliko stran od lokala, in odšli v lokal.

Izbrali so si po njihovem mnenju »ustrezno« žrtev - italijanska državljana, ki sta plačevala račun z evri. Storilci so pred italijanskima državljanoma zapustili lokal in ju pričakali ob njunem vozilu visokega cenovnega razreda. Tam so načrtovani rop izvršili, kot sta ga opisala oškodovanca.

Po izvršenem dejanju so se osumljenci s plenom v skupni vrednosti okoli 660.000 tolarjev v osebnem avtomobilu enega izmed osumljencev odpeljali proti Ljubljani, med potjo so si natančno ogledali plen in odvrgli aluminijasto bejzbolsko palico in druge, zanje neuporabne ukradene predmete (denarnico, dokumente …), ki so jih policisti pri pregledu terena naknadno tudi našli.

V Ljubljani so nekatere ukradene predmete prodali. V ljubljanskih trgovinah so s pred tem ukradenimi bančnimi plačilnimi karticami kupovali razne predmete in jih v nadaljevanju preprodajali. Eden izmed osumljenih se je z vozilom že sredi dneva sam vrnil na Kras in bil kmalu prijet. Druga dva osumljenca pa sta se v Ljubljani še naprej ukvarjala z ukradenimi predmeti in bančnimi plačilnimi karticami. Na Kras sta se vrnila šele zvečer s taksijem, ko sta bila prijeta v bližini Divače.

Policisti in kriminalisti PU Koper nadaljujejo z zbiranjem obvestil o preostalih kaznivih dejanjih.

Preiskovanje kaznivega dejanja je v predkazenskem postopku usmerjal okrožni državni tožilec Okrožnega državnega tožilstva v Kopru. Zoper osumljence je bilo odrejeno 48-urno policijsko pridržanje. Dne 12. 8. 2006 so bili osumljenci odpeljani na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ropa po členu 213/I-3 Kazenskega zakonika Republike Slovenije, ki je za vse osumljence odredil pripor.

Kljub svoji relativni mladosti so bili vsi osumljenci že večkrat obravnavani za storitev raznih premoženjskih kaznivih dejanj in v zadnjem času tudi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Osumljeni so sestavljali združbo, ki ji je pripadal tudi mladoletni osumljenec, ki je 7. julija 2006 na bencinskem servisu v Kozini s strelom iz pištole poskušal umoriti policista.

Po navedenem dejanju poskusa umora policista je prav eden od tokrat prijetih osumljencev večkrat s sostorilci grozil z umorom policistov, zato je bil 11. 7. 2006, skupaj z drugimi sostorilci, obravnavan za utemeljen sum storitve kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti po 303. členu Kazenskega zakonika Republike Slovenije. Prav v tem kazenskem postopku je Okrožno sodišče v Kopru izdalo sklep o javljanju obdolženca na policijski postaji ob določenih urah. Dejansko se je osumljeni vsakodnevno javljal ob določeni uri na policijski postaji, vendar je kljub temu očitno nadaljeval z izvrševanjem kaznivih dejanj.

 

Sektor za odnose z javnostmi