Prvi ponedeljek v oktobru je mednarodni dan otroka, hkrati pa se začenja tudi teden otroka, ki bo trajal do 7. oktobra. Aktivnosti potekajo pod naslovom "Enake možnosti za vse otroke". K aktivnostim v tem tednu se bomo pridružili tudi policisti.

Policisti izvajamo poostrene nadzore prometa, pri čemer bo glavni cilj umirjanje prometa (nadzor hitrosti), še posebej v času prihoda učencev v šolo in iz šole. Izvajali bomo tudi druge naloge, povezane z zmanjševanjem hitrosti, in preverjali uporabo varnostnih pasov. Pri nadzoru prometa bomo prav tako nadzirali prevoze otrok, ki jih opravljajo njihovi starši, ter prevoze organiziranih skupin otrok v šolo in iz šole.

V prvih dveh tednih začetka šolskega leta 2006/07 se je namreč zgodilo šest prometnih nesreč z udeležbo otrok, ki so bili na poti v šolo oziroma iz šole.

Pet otrok je bilo lahko telesno poškodovanih (en otrok kot potnik v osebnem avtomobilu, en otrok pri prečkanju ceste po izstopu iz avtobusa redne linije, en pešec na prehodu za pešce, en kolesar pri prečkanju ceste na prehodu za pešce in en kolesar, ki je izsilil prednost osebnemu avtomobilu). Hudo telesno pa se je poškodoval otrok, ko je po izstopu iz avtobusa prečkal cesto in ni imel spremstva polnoletne osebe oziroma osebe, starejše od 10 let.

S predstavljenimi aktivnostmi želimo tudi policisti prispevati k večji varnosti otrok v cestnem prometu, ki bi v "Tednu otroka" morala biti še posebej izpostavljena.