Sorodne objave

Zgodovina 4. januar 2016
Sektor splošne policije 21. november 2008
 

V Centru za oskrbo Gotenica je 17. in 18. oktobra 2006 potekalo letos že petnajstič zapovrstjo dvodnevno usposabljanje policistov Posebne policijske enote (dalje: PPE) iz posameznih policijskih uprav.

Letošnjega preizkusa usposobljenosti se je udeležilo 11 ekip oziroma 88 pripadnikov Posebne policijske enote iz vseh Policijskih uprav v Sloveniji. Policisti PPE so se pomerili v devetih disciplinah, in sicer v streljanju s pištolo in dolgocevnim orožjem HK, opravili pisni preizkus poznavanja policijskih postopkov in pooblastil, se pomerili v spretnostni vožnji s službenim vozilom, premagovanju različnih ovir, preizkusu psihofizičnih zmogljivosti, premagovanju ovir iz gum, postopkih za zagotavljanje javnega reda in miru ter teku vzdržljivosti z ovirami na pet kilometrov. Preizkus je izjemno zahteven, v nekaterih disciplinah pa morajo policisti nastopati v popolni policijski opremi.

Tako kot preizkusi usposobljenosti v prejšnjih letih so bile tudi letošnje discipline na preizkusu usposobljenosti policistov PPE zasnovane tako, da so ponazarjale situacije, s katerimi se policisti PPE srečujejo pri svojem delu. Namen preizkusa usposobljenosti PPE je preveriti psihofizično pripravljenost in znanja, pridobljena na različnih usposabljanjih in izpopolnjevanjih. Policisti PPE so se skozi posamezne discipline preizkusili v usposobljenosti, vztrajnosti in strokovnosti, lastnostih, ki so temelj za izvedbo vseh policijskih nalog.

Zaključek tekmovanja je spremljal tudi generalni direktor policije Jože Romšek, ki je poleg namestnika generalnega direktorja policije Matjaža Šinkovca, direktorja Uprave uniformirane policije GPU Danijela Žibreta in poveljnika PPE GPU Marjana Anzeljca na razglasitvi nagovoril tekmovalce in skupaj s sodelavci najboljšim podelil prehodni pokal, medalje in priznanja. Poveljnik PPE GPU Marjan Anzeljc je ob zaključku pohvalil vse sodelujoče za njihovo dobro pripravljenost, motiviranost, požrtvovalnost in borbenost:"Velik uspeh je že to, da so vse ekipe tekmovanje uspešno končale kljub težkim pogojem in zahtevnosti posameznih disciplin."


Rezultati tekmovanja:

  1. Policijska uprava Nova Gorica
  2. Policijska uprava Ljubljana
  3. Policijska uprava Celje
  4. Policijska uprava Kranj
  5. Policijska uprava Krško
  6. Policijska uprava Postojna


Utrinki s preizkusa usposobljenosti Posebne policijske enote

ppe06 01

ppe06 02

ppe06 03

ppe06 04

ppe06 05

ppe06 06

ppe06 07

ppe06 08

ppe06 09

ppe06 10